TASTE LIKE MARENDA

[FOTO] Sunčana subota bila je kao stvorena za marendu i đir po Betini

Prošlu je subotu u Betini sve bilo u znaku starih običaja i tradicije, kao i dobre spize za koju se tražila porcija više! Peta marenda u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije i TZ Betina još se jednom pokazala kao zanimljiv i autentičan koncept koji je privukao kako domaće tako i brojne posjetitelje iz drugih gradova, ali i strane turiste. 

Peta marenda u Betini započela je „Betinskim kolom, Pljeskom, pljeskom tata gre i Biračkim kolom“ u izvedbama mališana iz najstarije folklorne skupine šibenskoga kraja KUD „Zora“ Betina.

U Betini je u povijesti bilo puno škverova pa su žene svako jutro svojim muževima na posao nosile u košaricama (kartilcima) marendu. Kako je to izgledalo u prošlosti, kroz zanimljivu interpretaciju su članice UTV Mihovil Šibenik prikazale gastro priču „Puna usta betinske marende.“

Na Trgu na moru, tik uz more, na štafelajima je bila postavljena i zanimljiva izložba „Kako su jeli naši stari?“, koja se savšeno uklopila u cjelokupan ambijent, a dodatno su je obogatile zanimljive radionice za djecu i odrasle u izvedbi Muzeja betinske drvene brodogradnje, na kojoj su sudionici naučili kako se rade mornarski čvorovi.

Za ukusnu spizu pobrinula su se tri betinska ugostitelja pa je tako restoran Na moru pripremao sipu s čičvardom, konoba Treva čičvardu sa slaninom, a restoran Stari mlin mesni gulaš. Osim marendi, u Betini su se spravljale i najpoznatije betinske slastice pršunate (fritule) te se kuhala Karibu Kaaawa.

Uz dobru spizu, uvijek idu i dobra vina pa su svi prisutni mogli uživati u vrhunskoj kapljici Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Birin, Vinarije Baraka i Vinarije Livaić. U ovu idiličnu atmosferu savršeno se uklopio M.S.A.Q. kombinacijom različitih glazbenih žanrova, u svojoj jedinstvenoj i prepoznatljivoj interpretaciji.

Posjetitelji su imali i šarolik izbor domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova: OPG Zlatko Srdarev, OPG Ledenko, OPG Ante Bulat, OPG Gorka Trokić, obrt BeYou, OPG Ranch4me, OPG Juron, obrt Franka Roca.

– Želim se zahvaliti svim ugostiteljima koji su pripremali hranu i svima koji su sudjelovali u našem programu; KUD „Zora“ Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje, LAG More i svim volonterima, grupi M.S.A.Q. za odličnu atmosferu. Hvala vinarima i OPG-ovima koji su obogatili ponudu Marende u Betini. Hvala TZ županije i agenciji Break a leg na odličnoj organizaciji i osmišljenom konceptu marendi. Posjećenost je bila odlična i iznad svih očekivanja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme. Nadamo se da ćemo opet imati priliku sudjelovati u ovom projektu – zaključila je direktorica TZ Betina, Ana Kapov.

Kakva je bila atmosfera u subotu u Betini, pogledajte u foto galeriji:

POSLJEDNJE DODANO: