PROJEKT DEKORATIVNE RASVJETE

[FOTO] Ovako će izgledati zvonik Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj i gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman potpisali su ugovor o financijskoj potpori osvjetljenja zvonika Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovim je činom označen početak završetka Projekta nove dekorativne rasvjete na Zvoniku Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

-Osvjetljenje zvonika predstavlja spoj tradicije i suvremene umjetnosti, integrirajući svjetlost kao ključni element u javnom prostoru. Kroz inovativno korištenje svjetlosti, projekt ne samo da revitalizira povijesni spomenik, već i doprinosi kulturnom i vizualnom identitetu grada Sinja. Ovo je izvrstan primjer kako suvremena umjetnost može obogatiti i naglasiti vrijednosti kulturne baštine, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti, piše u priopćenju.

Zvonik će dobiti novu dimenziju kroz suvremeni sustav rasvjete koji će dodatno naglasiti njegovu važnost za lokalnu zajednicu i posjetitelje, pišu iz Grada.

-Kao jedan od najfotografiranijih simbola Sinja, zvonik je oduvijek bio ključna točka povezivanja franjevaca i vjernika. Sada će biti obasjan svjetlom koje prati liturgijsku godinu, čime će se dodatno dočarati bogatstvo vjerskih običaja i blagdana, piše u priopćenju.

Bijela svjetlost će svijetliti za Božić i božićne blagdane. Crvena svjetlost za Cvjetnicu, Duhove, blagdane mučenika i zavjetne mise. Zelena će biti za “vrijeme de tempore”, dok je ljubičasta za došašće i korizmu. Na Veliki petak i mise za pokojne zvonik će biti obasjan, kako piše u priopćenju, “crnom svjetlošću”

Projekt će se realizirati korištenjem visokoperformansnih svjetiljki. Svaka je svjetiljka pažljivo postavljena kako bi se osigurala optimalna osvijetljenost te zaštita od vandalizma. Cjelokupni je koncept u potpunosti definiran i spreman za realizaciju, kažu iz Grada Sinja.

Grad Sinj financirao je ovaj projekt s ukupno 17.000 eura. Projekt rasvjete izradila je tvrtka Lumigea, pod vodstvom kreatora svjetla i interijera Ranka Skansija, dok je za elektroinstalacije bio zadužen Mario Šarić iz Zagreba, stručnjak za elektrorasvjetu.

Svečano otvaranje nove rasvjete Zvonika očekuje se pred blagdan Velike Gospe.

POSLJEDNJE DODANO: