Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6148c1fe6f52df77338b45c8/80
Foto: DalmacijaNews

Novi skandal u Splitu: Sud ruši projekt bolnice od 300 milijuna eura

U središtu priče dva su velika objekta koja splitska bolnica namjerava graditi, djelomično i sredstvima iz europskih fondova
Visoki upravni sud prošlog tjedna donio je odluku kojom je de facto blokirao dva velika i važna strateška projekta splitske bolnice, vrijedna više stotina milijuna eura, te izazvao nemalo nezadovoljstvo i ljutnju u redovima Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Splita. Dodatno, kako tportal neslužbeno doznaje, izazvao je reakciju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) te će ona o ovoj sudskoj odluci službeno obavijestiti Državno odvjetništvo. - piše tportal.

U središtu priče dva su velika objekta koja splitska bolnica namjerava graditi, djelomično i sredstvima iz europskih fondova - Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom - te Ante Kuzmanić, splitski arhitekt koji je sudjelovao na oba arhitektonska natječaja. Na jednome je osvojio prvu, a na drugome drugu nagradu.

Međutim nakon nekoliko dana otkriveno je da je prije toga sudjelovao u izradi Studije izvodljivosti strateških projekata KBC-a Split, na osnovi koje je izrađen program za ova dva natječaja, pa je diskvalificiran jer je posjedovao privilegirane informacije. Umjesto njega i suradnika, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda za oba natječaja radovi koji su se našli ispod Kuzmanićeva pomaknuti su za jedno mjesto gore.

Potom je ovaj arhitekt pokrenuo sporove, no u njima nije imao osobitu sreću sve dok nije dogurao do Visokog upravnog suda.

Jednoglasna odluka o njegovoj diskvalifikaciji donesena je na temelju pisanog mišljenja krovne stručne organizacije, Hrvatske komore arhitekata, da su Kuzmanić i njegov suradnik Marin Kaliterna izrađivali studiju koja nije bila dostupna svim natjecateljima i tako stekli prednost, što je narušilo ravnopravnost natječaja.

Potom se Kuzmanić žalio DKOM-u, a on donosi rješenje kojim to odbacuje. Time je postupak pravomoćno okončan i splitska bolnica ugovorila je izradu projekata za dva velika i vrijedna objekta. Kako se oni djelomično financiraju iz fondova EU-a, taj posao potrebno je dovršiti do konca ove godine. - piše tportal.

No tada na scenu stupa Visoki upravni sud: u samo mjesec dana od Kuzmanićeve tužbe - i to u vrijeme štrajka pravosudnih službenika i godišnjih odmora - donosi presudu kojom poništava odluku DKOM-a, ali poništava i odluku ocjenjivačkog suda o diskvalifikaciji Kuzmanića i time zapravo naređuje splitskoj bolnici da mu isplati osvojenu nagradu. Proces je zasad dovršen za samo jedan od dvaju velikih objekata, Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim prijemom, za koji je ovaj arhitekt osvojio drugu nagradu. No kako su navlaš isti argumenti korišteni i oko natječaja za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, na kojemu je Kuzmanić inicijalno pobijedio, pretpostavlja se da će Visoki upravni sud i u ovom slučaju donijeti jednaku odluku.

Što bi značilo da se splitska bolnica prisiljava sklopiti ugovor s arhitektom kojemu su strukovne udruge dokazale sukob interesa, a najvažnije državno tijelo zaduženo za kontrolu javne nabave potvrdilo je da se radi o ispravnoj odluci.

- Kuzmanić i Kaliterna sudjelovali su u izradi studije koja je poslužila za raspisivanje natječaja i koja nije bila javno dostupna svim natjecateljima. U samom startu nisu bili isključeni iz sudjelovanja na natječaju jer je nositelj bila jedna austrijska tvrtka, pa njihova imena nisu bila dostupna u registru sklopljenih ugovora. U tom trenutku sami su se trebali obratiti Hrvatskoj komori arhitekata s pitanjem smiju li sudjelovati na natječaju, no nisu to učinili. Kada je postalo jasno da su ipak radili na tom važnom dokumentu koji nije bio dostupan ostalim natjecateljima - čak su i njihova imena navedena na naslovnici - donesena je jedina moguća odluka o diskvalifikaciji - objasnio je za tportal jedan od arhitekata vrlo dobro upućenih u ovaj slučaj.

- Sada smo došli u potpuno apsurdnu situaciju - dobili smo nezabilježen pravni presedan u kojemu Visoki upravni sud sebi uzima pravo tumačiti stručne pravilnike i procedure, obavlja posao ocjenjivačkog suda koji u svom radu mora biti potpuno autonoman, ali de facto prisiljava bolnicu da isplati novac i sklopi ugovor s osobom koja je po svim stručnim tumačenjima bila u sukobu interesa. Odnosno prisiljava je da zapravo pronevjeri europski novac, što će svaka neovisna kontrola - a moguće i europski tužitelj - sasvim sigurno potvrditi - dodaje ovaj sugovornik.

Dodatno, oba velika projekta imaju jasno definirane rokove i po njima je konac 2023. godine rok za predaju dokumentacije za lokacijsku dozvolu. Ovom presudom nije nerealno to da sve padne u vodu, a više konzultiranih pravnika izjasnilo se da nemaju pojma što bi u ovom trenutku trebalo učiniti.

Tportal je u više navrata pisao o ovim projektima: Centar za akutnu medicinu trebao bi sadržavati hitni prijem, operacijski blok, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju i kardiokirurgiju te jedinicu intenzivnog liječenja djece. Ova zgrada zapravo bi trebala biti svojevrsno proširenje iznimno opterećene splitske bolnice i trebala bi fizički povezati glavni bolnički objekt s obližnjom zgradom odjela pulmologije.

Drugi objekt za koji je proveden natječaj sadržavao bi sve poliklinike i dnevnu bolnicu, ispod koje je planirana velika javna garaža. Ideja jest da se najveći broj pacijenata koji dolaze na preglede, jednostavnije zahvate i jednodnevne obrade koncentrira upravo ondje, jer bi im dolazak i odlazak bili maksimalno pojednostavljeni i, laički rečeno, liječnici bi dolazili njima umjesto obrnuto.

Ova dva projekta imaju procijenjenu vrijednost od čak 300 milijuna eura.

- Zbilja sam žalostan što se ovo dogodilo. Projekti su vrlo vrijedni i u interesu su cijele naše zajednice i kompletnog hrvatskog društva. Nastojat ćemo napraviti sve u našoj mogućnosti da se oni realiziraju - sve je što je za tportal rekao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, a koji punih pet godina intenzivno razvija velike strateške investicije jedine velike dalmatinske bolnice.

Predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) Daša Gazde, tajnica dvaju natječaja koje je provodio upravo DAS, objasnila je da su oni provedeni sukladno pravilniku Hrvatske komore arhitekata, po kojemu na odluke ocjenjivačkog suda apsolutno nitko ne smije utjecati.

- Nakon objave rezultata ocjenjivački sud dobio je saznanje da su neki natjecatelji sudjelovali u izradi Studije izvodljivosti za obje lokacije, koja nije bila javno objavljena, te je time prekršen pravilnik. Isto je potvrdila Hrvatska komora arhitekata te su doneseni novi rezultati, odnosno pomaknuti su rangirani radovi u skladu s odlukom - objasnila je Gazde.

U Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) neslužbeno je tportal doznao da su konsternirani ponašanjem Visokog upravnog suda koji je poništio njihovu odluku i, kako se tvrdi, donosi izvršne odluke te se miješa u rad drugih neovisnih tijela. Po svemu sudeći, kako doznaju, ovih dana obratit će se Državnom odvjetništvu s prijedlogom za preispitivanje zakonitosti ove sudske presude. Cijeli članak pogledajte ovdje.
hr Mon Sep 04 2023 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64da06335d796564bd8b4574/80
Foto: Petar Malbaša

Sinjskim studentima i dalje besplatan prijevoz, ali ovoga puta s tvrtkom 'Litre Tours'

Litre Tours prevozit će sinjske studente s 12 linija iz Splita i 11 iz Sinja
Sinjski gradonačelnik Miro Bulj, donio je Odluku o subvencioniranju/refundaciji troškova autobusnog prijevoza redovitih i izvanrednih studenata s područja Grada Sinja sve do 22.prosinca 2023. godine.

Od ove godine studente će voziti drugi sinjski prijevoznik 'Litre Tours' što je promjena u odnosu na dosadašnji 'Promet Sinj' koji je prethodnih godina vozio studnete.

- Ja sam razgovarao s predstavnicoma obje prijevozničke tvrtke i ove godine sam izabrao povoljniju ponudu prijevoznika Litre Tours d.o.o. Litre je svoju cijenu do kraja godine ostavio na 2,25 Eura, kao što je bila i protekle akademske godine, dok je Promet Sinj za prijevoz studenata ponudio cijenu od 3,10 Eura po učeniku, kazao je gradonačelnik Bulj u programu Hit radija.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je kako Grad Sinj vodi računa o svojim učenicima i studentima te želi omogućiti sigurno putovanje do obrazovnih ustanova.

Istaknuo je i problem s nerentabilnim linijama prema Sinju i omogućio potpuno sufinanciranje učenicima koji stanuju unutar pet kilometara od škole. Kazao je kako županija nije napravila ništa po tom pitanju unatoč njegovim upozorenjima. Učinio je sve kako bi učenici dobili besplatan prijevoz, no izgleda da je zapelo u Županiji. 
hr Fri Sep 22 2023 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d7f10cc6747af028b4646/80

30. godina Splitsko-dalmatinske županije: Otvorena likovna kolonija "Sveti Jeronim"

U likovnoj koloniji sudjelovalo je 14 slikara i 12 kipara

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svečano je otvorio likovnu koloniju „Sveti Jeronim“. Kolonija se nalazi ispred crkvice sv. Jere na Marjanu.

Likovna kolonija održava se prigodom obilježavanja 30. obljetnice Splitsko-dalmatinske županije i blagdana Svetog Jeronima, a u njoj su sudjelovalo 14 slikara i 12 kipara koji su donijeli svoj umjetnički prikaz sveca.

Sudionici Likovne kolonije "Posvete svetom Jeronimu" su Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

-Pogledajte samo popis umjetnika, ovo je najbolje što Hrvatska nudi, a okupili su se na predivnoj lokaciji, lokaciji smiraja, uz crkvicu sv, Jere. Izložba njihovih radova bit će otvorena 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji, kazao je, župan Blaženko Boban.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, kao i župa Sveti križ, Veli Varoš.

-Sveti Jeronim i njegova priča koja je zemljopisno vezana uz naš kraj, živi u srcu svakog Dalmatinca. Od one njegove duhovite na koju je ponosan svaki Dalmatinac, štiteći svoj temperament i naglost - Bože, oprosti mi jer sam Dalmatinac - pa do intelektualnog nivoa, jedne kozmopolitske djelatnosti. On je već tada svojim prijevodima stvorio kozmopolitsku ujedinjenost. Ovo je mjesto zaista sveto, ja sam emocionalno vezan uz to jer sam još kao srednjoškolac dolazio ovdje. Vrata su bila srušena, sve je bilo uništeno i organizirao sam skupinu srednjoškolaca, radili smo u brodogradilištu, tukli smo ruzinu, zaradili i popravili crkvu, Već 60 godina, svaku godinu na sv. Jeru organiziramo ovdje misu i druženje bratovštine, rekao je umjetnik Zvonimir Mihanović.

U četvrtak, 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji u Splitu bit će otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji. Isti dan na rasporedu je i svečana sjednica Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu – u 11 sati i 30 minuta na platou ispred kazališta počinje zabavni program u kojemu nastupaju Sinjske mažoretkinje i Hrvatski puhački orkestar gradska glazba Imotski, a svečana sjednica započinje u 12 sati.

U petak, 29. rujna u 9 sati u Biskupovoj palači u Splitu otvara se Međunarodni znanstveni skup „Lica svetog Jeronima“. Isti dan, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održat će se pretpremijera dokumentarnoga filma „Naš sveti Jeronim“, autorice Antonije Hrvatin Roth, urednice religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Film je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu te ostalim lokacijama vezanim uz život i djelovanje svetoga Jeronima.

 

hr Fri Sep 22 2023 13:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d7940cc6747af028b463c/80

Međunarodna ekološka akcija čišćenja podmorja u Lovištu

Okupljanje je u nedjelju u 10 sati na glavnoj rivi, a očekuje se 40 do 60 sudionika

Ekološki ronilački klub Lanterna u nedjelju, 24. rujna, organizira međunarodnu ekološku akciju čišćenja podmorja u uvali Lovište. Prva je to akcija ovog tipa za Lanternu, novi ronilački klub na poluotoku, a već su uspjeli animirati i goste iz inozemstva da daju svoj doprinos ljepšem i čišćem podmorju. Akciju je financirala Općina i TZ općine Orebić na čijem se području nalazi i ovo mjesto.

-U čišćenju podmorja sudjelovat će ronioci s čitavog Pelješca i Korčule, kolege iz Metkovića, Bosne i Hercegovine..., a dolazi nam i ekipa vatrogasaca iz Münchena. Zahvaljujemo i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji će se pridružiti s medicinskim timom i dva svoja gumena čamca u koja ćemo tovariti smeće, kao i Lučkoj kapetaniji, koja će biti tu sa svojim brodom, kaže Igor Đuričić, predsjednik Ekološkog ronilačkog kluba Lanterna.

Iako je ovo prva njihova akcija ovog tipa, vjeruju da će prerasti u tradicionalnu, jer potrebe, nažalost, ima.

-Uvala je poprilično velika i poznato je sklonište za goste na brodovima i jedrilicama, koji su dosta nepažljivi i bacaju plastične i staklene boce te drugi otpad u more. Već smo ronili uvalom i uvjerili se da ćemo u nedjelju imati posla, kaže Igor.

Okupljanje sudionika je u 10 sati na rivi, očekuje se između 40 i 60 sudionika, a nakon što domaćini odrade „briefing“ i razvezu ronioce po uvali, čišćenje bi  trebalo početi oko 11 sati. U 14 sati planiran je ručak u restoranu Porat te dodjela zahvalnica sudionicima. U slučaju lošeg vremena, akcija se neće odgađati, jer, kako kaže Igor, „svakako će biti mokri“.

-Lovište je specifično po tome da ima puno sunčanih dana, a i pratimo prognozu koja kaže da će u nedjelju okrenuti na buru, ističe Igor, napominjući kako su animirali i najmlađe, pa će djeca, sukladno mogućnostima, iznositi otpad iz mora i tako dati svoj doprinos u širenju svijesti o važnosti očuvanja prirode.

hr Fri Sep 22 2023 13:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d751ecc67470b038b45a5/80
Foto: Ivana Ivanović

Malenica u Splitu komentirao slučaj silovatelja pasa te predstavio nove zakonske izmjene

Ne znam zašto nisu reagirali, teško mi je reći. Nemam ni ja logično objašnjenje, rekao je ministar o slučaju Ivora Ivaniševića

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, trenutno boravi u Splitu na Hrvatsko-francuskim upravno-pravnim danima, tradicionalnom savjetovanju koje okuplja eminentne stručnjake s područja upravnog prava. 

-Tema su javne službe, veoma važno područje s obzirom da se događaju velike promjene u službeničkom sustavu. Provodi se reforma sustava plaća, centraliziranog sustava selekcije i novi koncept upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi. Prezentirali smo što Ministarstvo pravosuđa i uprave sve priprema. Riječ je o jednoj od najvećih reformi u području javne uprave. Početkom sljedeće godine dobit ćemo potpuno novi službenički sustav koji će obuhvaćati oko 250 tisuća državnih, javnih službenika. Ispravit ćemo anomalije koje smo imali do sada u pogledu koeficijenata, radnih mjesta i dodataka. Čut ćemo iskustva francuskih stručnjaka i praksu Europskog suda za ljudska prava. Očekujem dobru raspravu i doprinos svemu što Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema, rekao je ministar. 

Predstavio je i nove zakonske izmjene. 

-Danas obilježavamo nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povod je tragično ubojstvo na Općinskom sudu u Zagrebu. Ministarstvo je pripremilo izmjene niza zakona, paket je predstavljen protekli tjedan. Danas će biti objavljen na javnom savjetovanju. Izmjene idu u tri smjera, strože kazne kroz Kazneni zakon, jačanje prava žrtava kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku i kroz Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Dakle, idemo za tim da nasilnika odstranimo iz društva i sankcioniramo, a žrtvu zaštitimo. Po prvi put propisujemo teško ubojstvo bliske ženske osobe za koje je propisana najstroža kazna. Spolno uznemiravanje više neće biti tretirano kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Revidiraju se kaznene odredbe vezane za zlostavljanje životinja. Pooštravaju se kazne i uvodi se novo kazneno djelo napuštanja životinje.

Zanimljivo je također i što se u hrvatsko zakonodavstvo uvode represivne odredbe oko otkrivanja detalja iz kaznenog postupka u njegovoj nejavnoj fazi. 

-Propisujemo i kazneno djelo neovlaštenog odavanja sadržaja dokazne radnje iz faze postupka koja je proglašena nejavnom. Kroz to kazneno djelo propisali smo odgovornost sudionika postupka, isključivo pravosudnih službenika i dužnosnika, okrivljenika, branitelja, svjedoka, vještaka i tumača da je zabranjeno odavati sadržaje dokaznih i izvidnih radnji iz nejavne faze postupka. Štitimo pravo žrtve na privatnost, ali isto tako i jačamo presumpciju nevinosti. Ovo kazneno djelo nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari. Ovo se isključivo odnosi na sudionike samog postupka. Analizirali smo komparativno druge države, to je radio i Europski sud za ljudska prava. Preko tridesetak država u Europi i šire ima propisano ovo kazneno djelo pa čak i u strožoj varijanti. U Italiji je propisano kao kazneno djelo bez obzira odaje li sadržaj novinar ili sudionik postupka. Mi smo išli prema sudionicima postupka, to ne sprječava novinare da izvještavaju o kaznenom postupku. Postoje ovlašteni pravosudni dužnosnici koji obavještavaju novinare o tijeku kaznenog postupka.

Komentirao je i slučaj Ivora Ivaniševića, silovatelja pasa čiji je slučaj otišao u zastaru.

-Riječ je o postupku koji se vodio između pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Belgije. Tu je postojao europski uhidbeni nalog. Sud u Zagrebu je komunicirao sa sudom u Belgiji, koji nažalost nije postupio po nalogu. Kontaktirao sam prošli tjedan belgijskog ministra pravosuđa i upozorio da prijeti opasnost od zastare. 

Istaknuo je da su pravosudna tijela neovisna. Međutim, europski uhidbeni nalog je instrument koji je kroz Zakon o međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima donesen upravo da bi se ovakve stvari rješavale brže i efikasnije. To se ovdje nije dogodilo i zakazala su pravosudna tijela. Ne znam zašto nisu reagirali, teško mi je reći. Nemam ni ja logično objašnjenje, kao ni javnost u Hrvatskoj, kazao je ministar. 

Komentirao je i percepciju javnih službi i službenika te kakva ona može biti nakon ovoliko afera.

-Godinama imamo nekakve negativne primjere u javnosti. Međutim, to ne znači da su svi javni službenici takvi i negativno percipirani. Imamo onih koji odgovorno i pošteno rade svoj posao. Mi svi skupa trebamo raditi na promjeni percepcije o javnim službenicima. Sve što radimo ide u smjeru da imamo motivirane i kvalitetne javne službenike koji će odgovorno raditi svoj posao.

Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a. 

-To svakako nije najsretnije rješenje, ali to je stvar Državnog odvjetništva. Oni su raspisali natječaj. Mi kontinuiramo poboljšamo uvjete, povećali smo i plaće. Teško mi je reći zašto se nije nitko javio, ali mogu reći da USKOK nesmetano radi, postoji osoba na čelu USKOK-a, postoje tužitelji koji rade u USKOK-u. Nastavit će s radom kako su radili i do sada.

Očekuje da će do početka iduće godine Općinski sud završiti s opremanjem i uređenjem. 

-Imamo problem s parkingom, ali to je problem za cijelo područje. Imali smo razgovor s gradonačelnikom i dogradonačelnikom na tu temu. Oni smatraju da treba pojačati javni prijevoz za tu lokaciju. Razgovaralo se s vlasnikom susjedne čestice koji planira graditi poslovni centar s garažom. Mislim da je riječ o OTP banci. U narednom razdoblju ćemo sigurno i o tome razgovarati, zaključio je Malenica.

hr Fri Sep 22 2023 13:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .