Fimi media: Sanaderu devet godina zatvora

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina.Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurakosuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Mačekdobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom ‘crnom fondu’ i privatnim džepovima.

HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona.

POSLJEDNJE DODANO: