Dječja pamet kontra virusa: Izradili višenamjenski uređaj koji će uskoro biti postavljen u školama

Polaznici Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, izradili su višenamjenski uređaj koji omogućuje beskontaktnu dezinfekciju ruku i odlaganje sitnijeg elektroničkog otpada te sadrži informativni led ekran. Nazvali su ga „Greenbox“. Ovo inovativno i jedinstveno rješenje na tržištu namijenjeno je za upotrebu u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi, a darovitim polaznicima Centra izvrsnosti SDŽ prvenstveni je cilj učiniti ga dostupnim svim svojim vršnjacima u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugim ustanovama i tvrtkama. 

Greenbox ima ugrađen spremnik od 10 litara za dezinficijens čime se omogućava oko 20 tisuća pojedinačnih beskontaktnih korištenja. Postavljen je na senzor težine koji putem instalirane aplikacije prati njegovu potrošnju te upozorava mailom kada je dezinficijens pri kraju kako bi ga dopunili. U poseban dio Greenboxa, moguće je odložiti sitniji elektronički otpad poput starih mobitela, baterija, punjača i sl. Greenbox je spojen putem interneta na cloud server te se svim njegovim sadržajima upravlja s jednog mjesta.

LCD ekran veličine 24 inča daroviti polaznici Centra izvrsnosti SDŽ namijenili su za informativne poruke čime poprima i edukativni karakter. 

– Želja nam je da Greenbox nađe svoje mjesto u svim osnovnim i srednjim školama na području županije i na taj način bude dostupan našim vršnjacima potičući ekološku svijest, brigu o svom i zdravlju drugih te inovativnost i kreativnost. – izjavio je Antonio Nikolić, učenik III. gimnazije Split, voditelj tima izrade ovog rješenja.

Problemskim pristupom i rješavanjem „životnih problema“ koji je sastavni dio programa Centra izvrsnosti SDŽ prvi je takav centar u Republici Hrvatskoj koji je s učenicima osnovnih i srednjih škola prošao proces od ideje, izrade i plasmana novog i inovativnog proizvoda na tržište. GreenBox kao prototip, postavljen je na ulaz u zgradu Splitsko-dalmatinske županije te je izazvao veliko zanimanje javnosti. Tokom ovog tjedna raste broj narudžbi, a već sljedeći tjedan GreenBox će biti postavljen i u nekoliko srednjih škola na području SDŽ. 

Sve informacije o GreenBoxu možete pronaći OVDJE.

POSLJEDNJE DODANO: