SINJ U RITMU NOVOG ZVUKA

Festival novog zvuka u Sinju: Stvaranje suvremenog identiteta grada 

U organizaciji sinjske udruge UPSUS i Grada Sinja održava se drugo izdanje Festivala novog zvuka čiji je cilj promocija nove klasične i eksperimentalne glazbe, mladih hrvatskih skladatelja, ali i popularizacija suvremene klasične glazbe među širom publikom. Sinj je tako i ove godine na dva dana postao središte hrvatske suvremene glazbene scene, okupljajući niz glazbenika i skladatelja u bogatom koncertnom, ali i radioničkom programu. 

Prvoga su dana sinjski srednjoškolci imali priliku učiti o sastavljanju elektronskih džepnih glazbala od zagrebačkog umjetnika Tina Dožića koji je u Tehničkoj i industrijskoj školi održao radionicu na kojoj su se novi zvukovi otkrivali među baterijama, žicama, lemilicama i brojnim drugim alatima elektrotehničke namjene. Još jednu radionicu održala je klarinetistica Ivana Bandalo Benzon s kojom su učenici Glazbene škole Jakova Gotovca radili na oslobađanju u muziciranju kroz improvizaciju i soundpainting

Koncertni program u Palacini otvorili su organizatori – sinjski glazbenici Branimir Norac i Josipa Krtalić, naglasivši važnost kontinuiranog rada na razvoju suvremenog identiteta grada koji je duboko ukorijenjen u tradiciju, istovremeno pokazujući veliki potencijal za budućnost usmjerenu mladima. Publici se obratio i gradonačelnik Miro Bulj koji je službeno otvorio festival te iskazao potporu organizatorima za ovaj, ali i sve daljnje projekte s ciljem obogaćivanja kulturne ponude Sinja. Festivalu je podršku iskazala i nekadašnja predsjednica udruge UPSUS, savjetnica gradonačelnika za kulturu i odnose s javnošću Božena Romac

Prva večer prošla je u znaku suvremenih skladbi u izvedbi niza mladih glazbenika. Kompozitori čija su djela prošla stručnu selekciju bili su Šimun Čarli Botica, Sara Jakopović, Vigo Kovačić, Lovro Stipčević, David Mastikosa, Linda Uran i Lukša Vučić, a njihove su skladbe izvodili Ivana Kenk Kalebić (mandolina), Jelena Vuković (klavir), Mirna Tadić (klavir), Silvio Bilić (gitara), Katarina Evetović (violončelo), Maja Tomašević (flauta), Mislav Norac (klarinet) i Nikolina Kapitanović (flauta). 

Program se nastavlja koncertom polaznika radionice improvizacije u Palacini u 12 sati, a u 20 sati na istom mjestu održat će se koncert violončelista Vida Veljaka koji će izvoditi odabrana suvremena djela domaćih i svjetskih kompozitora. Festival zatvara zagrebački producent i skladatelj N/OBE koji od 22 sata predstavlja presjek svog dosadašnjeg rada na području elektronske glazbe. Ulaz na sav program je besplatan. 

POSLJEDNJE DODANO: