Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63f6040b5d79651a168b45b5/80

Premijera baletnog spektakla Veliki Gatsby Lea Mujića s gostujućim baletnim zvijezdama u HNK Split

Nakon premijere u subotu 25. veljače s početkom u 20 sati i prve reprizne izvedbe u ponedjeljak 27. veljače u 19:30, sljedeće izvedbe Velikog Gatsbyja na repertoaru su 23., 24., 25. i 27. ožujka

Baletni spektakl Veliki Gatsby koreografa Lea Mujića premijerno će biti izveden na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 25. veljače s početkom u 20 sati. Veliki američki roman, epsku priču o tajanstvenom bogatašu koji postaje žrtva vlastitih osjećaja i uvjerenja, na kazališnoj će pozornici oživjeti solisti i ansambl Baleta HNK Split. U naslovnoj ulozi Jaya Gatsbyja nastupa solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a uloga Nicka Carrawaya, Gatsbyjevog prijatelja i naratora u romanu, povjerena je Aaronu Koku. Kao gosti, u ulogama Daisy i Toma Buchanana nastupit će baletne zvijezde iz Bugarske nacionalne opere i baleta, primabalerina Marta Petkova i baletni prvak Nikola Hadjitanev. Ostali protagonisti su Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić, Patrick Blomberg, Yuto Mutai i Ania Bartkowski.

Živa, dinamična i kozmopolitska glazbena slika koja prati ovu plesnu priču izbor je iz djela velikih američkih skladatelja kao što su: Philip Glass, Leonard Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i George Whitefield Chadwick.

Nakon premijere na prošlogodišnjem Splitskom ljetu na ljetnoj pozornici poluotoka Sustipan splitska će kazališna publika Gatsbyja imati priliku vidjeti na kazališnoj pozornici.

- Veliki Gatsby Scotta Fitzgeralda druga je najpročitanija knjiga na svijetu i kao takva gotovo opće mjesto popularne kulture koje je prošlo kroz medije literature, filma, kazališta. Sada je vrijeme da se njime pozabavi naš neverbalni teatar zaokružen sjajnom i izuzetno popularnom muzikom - kaže koreograf i redatelj predstave Leo Mujić koji je posljednjih godina, s velikim uspjehom, stvorio niz uspješnih pripovjedačkih baleta.

Materijal za svoju novu koreografiju crpi iz predloška velikog američkog romana Veliki Gatsby (1925.) Francisa Scotta Fitzgeralda koji prati živote mladih bogataša i njihovih ljubavnih avantura na Long Islandu tijekom Jazz Age, „ludih dvadesetih“ u Sjedinjenim Američkim Državama. Fitzgeraldov roman prati tajanstvenog milijunaša Jaya Gatsbyja u njegovim nastojanjima da povrati ljubav Daisy Buchanan, unatoč njezinom braku s bogatim Tomom. Gatsbyjeve pokušaje obilježavaju luksuzne zabave, skandali i konačno, tragičan kraj. Veliki Gatsby može se čitati na više razina, kao kritika društva, kao studija karaktera, te kao ljubavni roman.

Pored plesača splitskog Baleta dobro poznatih splitskoj publici: Aubina Le Marchanda u naslovnoj ulozi nesretnog milijunaša Gatsbyja; Aarona Koka u ulozi Gatsbyjevog prijatelja Nicka, skromnog mladića koji je došao iz provincije u Long Island; Eve Karpilovske kao Jordan Baker s kojom se Nick upušta u površnu ljubavnu vezu, Irine Čaban Bilandžić u ulozi Myrtle Wilson, ljubavnice Toma Buchanana posebna vrijednost predstojećih izvedbi su gosti iz sofijske Nacionalne opere i baleta Marta Petkova u ulozi Gatsbyjeve neprežaljene ljubavi Daisy i Nikola Hadjitanev koji igra njezing supruga Toma Buchanana.

Marta Petkova je, kako kaže Leo Mujić „primabalerina svjetskog glasa koja je plesala u mnogim europskim kazalištima i na vrhuncu je karijere“. Rođena u Sofiji, Marta Petkova se 2002. pridružuje ansamblu Opere i Baleta u Sofiji, a 2007. postaje primabalerina. Tijekom karijere sudjelovala je na raznim međunarodnim festivalima baleta i osvojila brojne nagrade. Nastupala je s najvećim zvijezdama baleta, a njezin repertoar uključuje mnoge klasične baletne role. Nikola Hadjitanev od 2006. je solist Opere i Baleta u Sofiji da bi 2012. postao prvak Baleta.

Leo Mujić je hrvatski baletni koreograf, pedagog i. Nakon završetka baletne škole u Beogradu, usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausannei. Mujić kombinira moderan i klasičan baletni izraz, a svoje koreografije postavlja u mnogim baletnim kazalištima diljem svijeta, kao što su Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru te Latvijski nacionalni balet. Također je koreografirao baletna djela za zagrebački HNK, među kojima su Gospoda Glembajevi i Ana Karenjina, za koje je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju 2015. i 2017. godine.

Pored koreografa i redatelja Lea Mujića, autorski tim predstave čine: scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, dramaturg i asistent koreografa Balint Rauscher, baletni majstori Albina Rahmatullina i Elena Nikolaeva, oblikovatelj muzičkih efekata Svebor Zgurić, glazbena voditeljica Irina Nikolenko, te oblikovatelj tona Petar Ivanišević.

Nakon premijere u subotu 25. veljače s početkom u 20 sati i prve reprizne izvedbe u ponedjeljak 27. veljače u 19:30, sljedeće izvedbe Velikog Gatsbyja na repertoaru su 23., 24., 25. i 27. ožujka.

hr Wed Feb 22 2023 13:01:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642451d85d7965309b8b45a9/80

J.R. August ovaj petak u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split

Ovim koncertom će predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda

U petak, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split nagrađivani kantautor J.R. August održat će prvi koncert u Splitu nakon 2019. godine.

Tim će koncertom ujedno premijerno predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda. J.R. August višestruki je dobitnik Porina, uključujući onaj za album godine, novog izvođača i najbolji album alternativne glazbe, dok je 2021. njegov album „Live at Hrvatski glazbeni zavod” dobio Porin za koncertni album godine.

Nakon intimnog, klavirskog zvuka hvaljenog albuma „Dangerous Waters” i konceptualnog popa „Still Waters”, u najnovijem izdanju J.R. August se okreće slojevitom, suvremenom bendovskom zvuku.

U Hrvatskom domu, J.R. August će tako gostovati s osmočlanim pratećim sastavom, otvarajući novu stranicu u svojoj karijeri u jednoj od najljepših koncertnih dvorana u državi.

hr Wed Mar 29 2023 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .