Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e11c01629111c674f8b46a0/80
Foto: D.N.

Izbori: U inozemstvu će se glasovati u 42 države

Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, pet manje u odnosu na predsjedničke izbore u prosincu, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

DIP je, naime, objavio popis država u kojima će u srpnju moći glasovati hrvatski birači, a kojih je pet manje u odnosu na predsjedničke izbore iz prosinca prošle godine. U srpnju se, tako, neće glasovati u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i JAR-u.

Broj birača iz tih pet država koji su glasovali na proteklim izborima nije velik. Na predsjedničkim ih je ukupno glasovalo 88, na prošlim izborima za Sabor 126.

U Kanadi, Velikoj Britaniji i irskoj moći će se glasovati, najviše biračkim mjesta u BiH

Iako se u javnosti špekuliralo da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće glasovati u Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, to sada nije slučaj.

DIP je objavio popis država i biračkih mjesta, ukupno ih je 112, a najviše ih je, 45, u Bosni i Hercegovini. Sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih  diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Za Njemačku je određeno 11 biračkih mjesta, po dva u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u generalnim konzulatima u Duesseldorfu, Frankfurtu, Muenchenu i Stuttgartu, dok će jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Hamburgu.

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta: u veleposlanstvu u Canberri te u generalnim konzulatima u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

Četiri su biračka mjesta predviđena i za SAD, u veleposlanstvu u Washingtonu te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu.

Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

Po dva će biračka mjesta biti na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj – u Budimpešti i Pečuhu, Švicarskoj – u Bernu i Zuerichu te u Kanadi – u Ottawi i Mississaugi.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbori za 10. saborski saziv u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu u subotu, 4. i nedjelju, 5. srpnja. 

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

hr Sun Jun 21 2020 08:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5d3317ed29111c94168b45ab/80
Foto: Pixabay

Tragedija u BiH: Djevojčica umrla od vrućine zatvorena u automobilu

Četverogodišnja djevojčica tragično je preminula u okolici Banje Luke u BiH nakon što je satima bila u zaključanom automobilu, izvijestili su u nedjelju lokalni mediji.

Iz Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci potvrdili su kako istražuju slučaj smrti djeteta koje je u subotu pronađeno mrtvo u automobilu parkiranom u dvorištu obiteljske kuće u mjestu Donja Piskavica.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, portal "Nezavisnih novina" objavio je kako je djevojčica umrla zbog visokih temperatura a nije jasno zbog čega su je članovi obitelji ostavili samu u automobilu.

Po nalogu tužitelja bit će obavljena obdukcija kako bi se utvrdile točne okolnosti i uzroci smrti, prenosi dnevnik.hr

hr Sun Aug 01 2021 17:54:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60f991966f52df22e58b45c4/80

Narodna banka Srbije o Tesli na euru: 'To je prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda'

Savjet EU odobrit će dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uvjeti i ako nema primjedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu.
Lik znanstvenika Nikole Tesle naći će se na hrvatskoj kovanici eura u vrijednosti 50, 20 i 10 centi, a prijedlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica. Tesla na hrvatskoj kovanici razveselila je Hrvate, ali razbjesnila dio Srba, pišu Vijesti.hr

"Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", rekli su za Telegraf Biznis iz Narodne banke Srbije. 

Države obično formiraju komisije koje rade izbor nacionalnog dizajna eurokovanice u konkurenciji većeg broja prijedloga. Država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana euro kovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Savjetu EU.

Savjet EU odobrit će dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uvjeti i ako nema primjedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu.

"U slučaju da ima primjedbi Savjet EU donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva kvalificiranom većinom glasova. Pored toga, treba naglasiti da se navedena uredba odnosi na države koje su ispunile uvjete za pristupanje Eurozoni, a da Republika Hrvatska može najranije to da učini 2023. godine", poručili su, prenose Vijesti.hr


hr Thu Jul 22 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5e64c61929111c786b8b458f/80
Foto: Pixabay

Slavlje u Italiji pretvoreno u tragediju: Poginuo mladić, ubijena jedna osoba, više ozlijeđenih

22-godišnjak stradao je u prometnoj nesreći žureći na proslavu
Kako javlja lokalna policija na Siciliji, jedna je osoba poginula u prometnoj nesreći tijekom proslave osvajanja naslova Europskog prvaka. Riječ je o 22-godišnjaku koji se žurio na proslavu u središte mjesta.

U Milanu je za vrijeme proslave ozlijeđeno 15 osoba, od kojih su tri s težim ozljedama. Nakon eksplozije petarde, jedna osoba je ostala bez tri prsta.

Jug Italije potresla je i vijest o ubojstvu. Pretpostavlja se da je ubojica iskoristio gužvu i likvidirao jednu osobu, dok je pritom teško ozlijeđena i žrtvina nećakinja. Ubojica je pobjegao na motoru.
hr Mon Jul 12 2021 16:11:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60e6a7e26f52dfd3cf8b4599/80
Foto: Dimitris Vetsikas/Pixabay

EP odobrio 6,1 milijarda eura za održivo ribarstvo i ribarske zajednice

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili izdvajanje više od šest milijarda eura za Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu te smjernice kako utrošiti ta sredstva, priopćio je u srijedu Europski parlament.

Za razvoj održivog gospodarstva na europskim obalama i očuvanje ribarskih zajednica u proračuna europarlamentarci su odobrili 6,1 milijarda eura iuz proračuna EU-a za razdoblje 2021.- 2027.. 

Cilj Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF) je potaknuti države članice EU-a na stvaranje konkurentnijeg ribolovnog sektora i akvakulture te na razvoj održivog plavog gospodarstva, a jedan od prioriteta je zaštita i obnova morske bioraznolikosti, navodi se u priopćenju EP-a.

Za upravljanje ribarskim flotama i flotama akvakulture iz fonda je namijenjeno 5,3 milijarde eura, a ostatkom sredstava financirat će se znanstveno savjetovanje, kontrole i provjere, tržišni podaci te pomorski nadzor i sigurnost.

EMFAF će osigurati naknadu ribarima čije su aktivnosti trajno ili privremeno obustavljene zbog pandemije bolesti covid-19.

Mladim ribarima (mlađima od 40 godina) koji prvi put registriraju plovilo u ribarskoj floti također će se dodijeliti određena sredstva.

Zemlje EU-a s najudaljenijim regijama moraju razraditi akcijski plan za osiguranje potpune potpore tim ribarskim zajednicama koje su često najranjivije, stoji u priopćenju.

Uzimajući u obzir ciljeve Zelenog plana, eurozastupnici su se složili da je 30 posto sredstava fonda potrebno namijeniti za zaštitu okoliša i ostvarenje ciljeva borbe protiv klimatskih promjena.

Fond će pridonijeti čistim i zdravim morima i oceanima pružanjem potpore za prikupljanje izgubljenog ribolovnog alata i morskog otpada.

EMFAF je usklađen sa zajedničkom ribarstvenom politikom (ZRP) a glavni ciljevi te politike su očuvanje ribljih stokova, zaštita morskog okoliša, osiguranje ekonomske održivosti europskih flota, opskrba potrošača kvalitetnom hranom te uravnoteženo iskorištavanje živih vodenih resursa.

U ožujku ove godine, Parlament je usvojio svoje pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koje podrazumijeva i uvođenje obveznog videonadzora za minimalni postotak ribarskih plovila.

Zastupnici se zalažu i za nove mjere za gubitak ribolovnog alata i bolje praćenje cijelog prehrambenog lanca, uključujući prerađene i uvezene proizvode,  podsjeća EP.

Središnji cilj Zelenog plana je da do 2050. godine Europa postane klimatski neutralna, a ključni koraci u realizaciji plana su smanjenje neto emisija stakleničkih plinova, ulaganje u zelene tehnologije te zaštita okoliša..

Plastični otpad sve više zagađuje oceane. Prema jednoj procjeni, do 2050. po masi u oceanima moglo bi biti više plastike nego riba, priopćio je EP

Plastika je jedno od sedam područja koje Europska komisija smatra ključnima za postizanje kružnog gospodarstva u EU-u do 2050. Cilj je Europske strategije za plastiku u kružnom gospodarstvu postupno ukidanje upotrebe mikroplastike, navodi se u priopćenju.

Kružno gospodarstvo (cirkularna ekonomija) predstavlja model proizvodnje i potrošnje kojim se potiče dijeljenje, posudba, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklaža proizvoda i materijala u svrhu postizanja dodatne vrijednosti proizvoda.

Takav koncept pozitivno utječe na smanjenje količine otpada, a time i na zelenu tranziciju.

hr Thu Jul 08 2021 09:23:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .