Tisuće vjernika na tradicionalnoj hvarskoj procesiji “Za križen”

Godine 2009. tracionalne je procesija “Za križen” upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Kako i ne bi, kada Hvarani održavaju svoju tradicionalnu procesiju već više od pet stotina godina.
Procesija Za križen svake godine započinje na dan Velikog četvrtka, tako što šest procesija istovremeno kreću iz šest župnih crkava središnjeg dijela otoka, u mjestima Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik i Svirče. Svaka procesija se vrti u tom velikom krugu, da bi se u 7 sati ujutro vratila u svoje polazište.

Svaku procesiju predvodi križonoša koji nosi križ. Uloga križonoše znači iznimno veliku čast na otoku, pa je on već unaprijed određen i po više od 20 godina. Križonoša ide u pratnji pomoćnika, dva pratitelja koji nose velike svijećnjake, dva glavna pjevača i više odgovarača koji pjevaju “Gospin plač”. Svi su oni obučeni u svečana odijela – bijele bratimske tunike. Po brojnosti, najveća je jelšanska procesija, a hodočasnika zna biti više od tisuću. Jelšanska je posebna i po običaju da križonoša zadnjih 100 metara puta pretrči!

Prolazeći kroz svako od 6 mjesta obuhvaćena procesijom, sudionici procesije iskazuju pobožnosti u svakoj od crkava na putu. Župnik u svakoj od crkava blagoslivlja križonošu i ohrabruje ga, a pjevači otpjevaju Gospin plač te se nastavlja hod. Procesije se ne smiju susresti! Da se ne bi susreli, pažljivo se koordinira kretanje svake od procesija.

Tijekom puta, hodočasnici mole i pjevaju, a posebno je dojmljiv pjev “Gospinog plača” u izvornom obliku. Zanimljivo je da ga svaka procesija pjeva na svoj način!

Na Veliki petak, ovih 6 mjesta opusti, dok se pobožni puk odmara od naporne noći. Tek u popodnevnim satima, mjesta živnu, kada mještani odlaze sudjelovati u pobožnostima Velikog tjedna.

Ove godine križonoša je bio Luka Belić, koji je još u četvtak poslijepodne predvodio procesiju koja je krenula iz crkve UBD Marije.

Procesija je trajala cijele noći uz pučke natpjeve Gospinog plača. Najdirljiviji trenutak procesije svakako je jutarnji doček križa u Jelsi. Križonošu je dočekao don Božidar Medvid. Spomenimo da je u ovogodišnjoj procesiji s obitelji sudjelovao general Ante Gotovina.

POSLJEDNJE DODANO: