Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d5b9a3329111cf8528b45ae/80
Foto: Pixabay

Divjak: Učenici bi već sljedeći tjedan mogli početi dobivati ocjene

Drugi je tjedan online nastave, a Divjak kaže, s obzirom na to da su imali kratke pripreme i da je ovo nova situacija, globalno smo među najboljima:
Drugi je tjedan online nastave, a Divjak kaže, s obzirom na to da su imali kratke pripreme i da je ovo nova situacija, globalno smo među najboljima:

"Imamo oko 450 tisuća sudionika u osnovnim i srednjim školama, 49 tisuća virtualnih razreda, 73 tisuće u visokom obrazovanju, dakle 550 tisuća ljudi svakodnevno koristi sustave nastave na daljinu. Jasno da je da smo 10 dana od početka stabilizirali sustav, nema problema s praćenjem nastave imamo i rezervne opcije - koristimo i tri TV načina emitiranja, YouTube i ostalo. Prvi tjedan je najvažnije bilo da se sve tehnički stavi u funkciju i da se svi naviknu, a ovaj tjedan nam je u fokusu organizacija nastave jer je važno da se napravi balans opterećenja. Većina nastavnika se dobro snalazi, no važno je da se opterećenje balansira jer ima onih koji su možda pretjerali i koji prepuštaju tome da postoje drugi kanali kako bi učenici trebali pratiti. Idući tjedan će naglasak biti na ocjenjivanju i vrednovanju", javlja N1

Ministrica je pojasnila i kakav je nadzor moguć prilikom ovakvog tipa održavanja nastave.

"Nastavnici i učitelji su dogovorni za nastavni proces, jedna smo od rijetkih država u Europi koja ima jedinstven elektronički identitet za sve i to nam omogućava praćenje kada su učenici i nastavnici uključeni u cijeli proces. Kod razredne nastave najveći dio ide preko TV ekrana, a njihovi učitelji preko roditelja komuniciraju koje dodatne stvari treba prirediti. Od petog razreda pa nadalje je drugačije jer je veći naglasak da se online komunikacija odvija između predmetnih nastavnika i učenika, povratne informacije su dobre, no nisu svi nastavnici jednako osposobljeni i vični kako pripremiti vlastite materijale i zato imamo centralno priređivanje materijala. 

Ministrica se zahvalila i Društvu prevoditelja znakovnog jezika s obzirom na to da od ovog tjedna učenici koji su gluhi i nagluhi mogu pratiti nastavu, kazala je ministrica.

Ravnateljima su dane jasne upute što se tiče mogućnosti da nastavnici rade od kuće, kaže Blaženka Divjak i dodaje kako su učiteljima i nastavnicima prošli tjedan trebali osigurati opremu i vezu za takav rad, no ako toga nema, radi se iz škole.

"U zadnje tri godine pribavili smo puno opreme i to nam je omogućilo ovaj skok u nastavu na daljinu. Organiziramo i timove za psihološku pomoć za učitelje i učenike te potporu za učitelje ako imaju problema u prilagodbi sadržaja i radu s učenicima koji imaju teškoće u učenju", javlja N1.

Divjak naglašava i da, što se daljnjeg tijeka ovakve nastave tiče, pa i završavanja školske godine na ovaj način, razmatraju različite scenarije, no da se situacija mijenja iz sata u sat i nitko ne može reći kada će ova kriza završiti.

"Molim da jasno kažemo da ćemo regulirati ovu školsku godinu i ona će biti regularna, ovo su nastavni dani i molim učenika da ozbiljno shvate zadaće. Idući tjedan ćemo dati upute oko vrednovanja. Teško je predvidjeti koliko će ovo trajati i što ćemo putem morati regulirati, no spremni smo".

I za državnu maturu, tvrdi Divjak, imaju tri ili četiri scenarija koje razmatraju i koje će na vrijeme komunicirati, a koordinirat će se i s Nacionalnim centrom za vrednovanjE kako bi logistički uskladili rokove i bili sigurni da se scenariji temelje na realnim rokovima i opcijama.

Što se škola oštećenih u potresu tiče, Blaženka Divjak kaže da postoje razna rješenja, a jedno je i to da se određena škola koja je teško oštećena privremeno "udomi" u nekoj drugoj.

"Diljem Hrvatske imate škole koje rade u jednoj smjeni, nove su i tako se može "udomiti" određena škola ili razredi. Modeli postoje, no važna je sigurnost učenika i nastavnika i nastavak obrazovnog procesa. Pokazali smo da je naš obrazovni sustav snažan", javlja N1.

hr Wed Mar 25 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f4db829111c32d88b45e2/80
Foto: Mario Strmotić (Hina)

Željka Karin objasnila kronologiju događaja u splitskom Domu: 'Da su nas zvali mi bismo sigurno došli!'

Naglasila je da se izvid Bernarda Kaića od jučer u potpunosti poklopio s njihovim izvješćima.

Slučaj iz Splita i dalje puni medijske stupce. Bit će tako i u danima koji slijede, a svi s nestrpljenjem iščekuju detaljne izvještaje i zaključke tima iz dva Ministarstva. Nejasno je i dalje tko u cijelom slučaju govori istinu - združeni djelatnici Doma koji stoje uz svog ravnatelja Ivana Škaričića i za sporu reakciju 'okrivljuju' nadležne ili Županijski stožer koji manjak akcije pripisuje ljudima iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

Svoju stranu priču na današnjoj konferenciji kazala je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Glavna medicinska sestra nazvala je 29. ožujka epidemiologa i rekla je da korisnici imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Javila se Majda Gotovac, obavijestila ju je da jedna od korisnica ima tempraturu 37,8 i da je boli grlo, nije znala ni ime ni datum rođenja. Majda joj je rekla da štićenicu stavi u samoizolaciju te da nadležni liječnik utvrdi stanje i obavijesti ih. Nakon toga nije nitko nazvao niti jednog epidemiologa i doktora, kazala je Karin.

Objasnila je da se, uobičajeno, za stanje pita doktora koji nadalje upućuje na sumnju koronavirusa i prati pacijenta poslije. 

Kazala je i da su u Domu pratili osobu i kako je utvrđena urinarna infekcija. Štićenica je dobila antibiotike.
- Da su nas zvali sutradan ili sljedećih dana mi bi sigurno došli, dodala je Željka Karin.

Naglasila je da se izvid Bernarda Kaića od jučer u potpunosti poklopio s njihovim izvješćima.

hr Thu Apr 09 2020 18:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f53f629111c0fd98b4593/80
Foto: Grad Ploče

Zaražena njegovateljica u privatnom Domu u Pločama: Blaže simptome imaju još tri osobe

Na koronavirus su pozitivna tri člana obitelji iz Ploča, od kojih jedna radi kao njegovateljica.
Među novozareženim slučajevima je i djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne u Pločama, objavio je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Novozaraženi od 31. ožujka u kućnoj izolaciji, a iz predostrožnosti su tijekom jutra uzeti uzorci za tri osobe iz Doma koji imaju blaže simptome, istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

Zavod u stalnom kontaktu s domovima u županiji, a nakon događaja u Splitu u nekim domovima uzet je određeni broj uzoraka i to od korisnika i djelatnika s blažim simptomima.

Izvijestio je da je jučer s testiranjem počeo Dom zdravlja Metković za područje doline Neretve, a danas Dom zdravlja Korčula za područje otoka Korčule i dijela Pelješca te Dom zdravlja Dubrovnik za ostatak županije, a i dalje se testira u dubrovačkoj bolnici.

Zavod raspolaže s nekoliko stotina briseva, a obećana je isporuka još njih tristo. Dosad je na analizu poslano 613 uzoraka, a još se čekaju rezultati za njih 35.

U dubrovačkoj Općoj bolnici i dalje je hospitalizirano četrnaest pozitivnih pacijenata, od kojih osam na Odjelu za infektologiju, a šest u izdvojenom objektu dubrovačkog Studentskog doma, i svi su stabilno te nitko nije na respiratoru.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je da se zbog poboljšanog zdravstvenog stanja u Dubrovnik iz Splita na daljnje liječenje vraćaju dva pacijenta, dok će dva i dalje ostati u regionalnom respiratornom centru Križine. Jedan pacijent i dalje je u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nemedicinskog djelatnika, a od srijede postoji mogućnost prijevoza pacijenata helikopterom za Split.

hr Thu Apr 09 2020 18:28:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f3f8929111c16d88b45eb/80
Foto: Dalmacija.hr

O slučaju iz Splita odlučivat će tim iz dva Ministarstva, župan za Dom imenovao povjerenicu!

Istaknuo je silan trud i rad svih osoba u Županiji u vezi koronavirusa te još jednom izrekao žaljenje što je ovaj neprijatelj ušao u Dom za starije i nemoćne.

Na redovitoj konferenciji Stožera Splitsko-dalmatinske županije u prvom je planu bio slučaj Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. I dalje nije bilo jasno što se to dogodilo u proteklih nekoliko dana, a dvije kontradiktorne priče dodatno su otežavale cijelu situaciju i izazivali brojne upitnike u slučaju štićenika iz splitskog Doma.

Prvi je govorio župan Blaženko Boban ističući silan trud i rad svih osoba u Županiji u vezi koronavirusa te još jednom izrekao žaljenje što je ovaj neprijatelj ušao u Dom za starije i nemoćne.  
- Čuli ste još jučer kako sam zatražio mišljenje ravnatelja Doma i epidemiološke službe. Dobio sam oba mišljenja, ona su kontradiktorna i dogovorili smo da će Ministarstva formirati zasebno tijelo i donijeti očitovanje u što skorijem roku. Po tom ću se zaključku ravnati za dalje, kazao je Boban.

U Dom u Vukovarskoj uputio je svoju novoimenovanu povjerenicu.
- Donio sam odluku da u novonastaloj situaciji imenujem Helenu Bandalović, zamjenicu pročelnice zdravstva kao svoju povjerenicu. Ona će biti nadzor i potpora rada u Domu u Vukovarskoj, kazao je župan.

Istaknuo je da je sada, više nego ikad, potrebno poštovati mjere Nacionalnog stožera zbog blagdana koji dolaze.
- Nemojte, dragi prijatelji. Od jednog slučaja nastane veliki problem. Pridržavajmo se mjera. Apeliram posebno na osobe u samoizolaciji, a da ne govorim o onima koji su korona-pozitivni, apelirao je Blaženko Boban.

hr Thu Apr 09 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8f3c4429111c21d78b4613/80

Splitski ZTK isporučio još 70 zaštitnih vizira: Proizvodnja se nastavlja

U posljednja dva dana djelatnici Zajednice tehničke kulture (ZTK) grada Splita i njihovi suradnici volonteri su izradili sedamdeset novih zaštitnih vizira.
Nakon što je prva količina ranije izrađenih vizira bila uručena djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, jučer i danas ta prijeko potrebna oprema je donirana medicinskom osoblju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i Kliničko bolničkog centra Split, u Respiratorno-intenzivističkom centru na Križinama, Klinici za onkologiju, te Klinici za kardiologiju.

Dio vizira je danas uručen i djelatnicima MUP-ovog Ravnateljstva civilne zaštite, Državne intervencijske postrojbe CZ Split.

Okvire vizira izrađuju volonteri postupkom 3D printanja, a vizire sastavljaju, dezinficiraju i pakiraju zaposlenici ZTK grada Splita. Materijale potrebne za izradu viziraje osigurala i dostavila Hrvatska zajednica tehničke kulture. Projekt izrade zaštitnih vizira se ostvaruje uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, namijenjenu za provedbu programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

Proizvodnja zaštitnih vizira u ZTK grada Splita se nastavlja i dalje!
hr Thu Apr 09 2020 17:17:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .