Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63badd955d79655e908b45ec/80

[FOTO] Nuncij Lingua predvodio misu o 30. obljetnici „Zajednice Susret“ u splitskoj crkvi Službenica Milosrđa

Na početku euharistijskoga slavlja riječ pozdrava uputio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgo Lingua predvodio je misno slavlje o 30. obljetnici Zajednice Susreti, u nedjelju 8. siječnja u samostanskoj crkvi Službenica Milosrđa u Splitu.

Na početku euharistijskoga slavlja riječ pozdrava uputio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić. Zahvalio je Bogu za blagoslov koji je izlio na Zajednicu Susreti kroz proteklih 30 godina i posebno Papinu predstavniku apostolskom nunciju mons. Giorgou Lingui što nas je počastio svojom nazočnošću.

- Draga braćo i sestre u Kristu, dragi prijatelji, ovdje smo da zahvalimo Gospodinu za sve milosti koje je udijelio 'Zajednici Susret' u Hrvatskoj tijekom ovih 30 godina postojanja i da unaprijed od srca zahvalimo za sve one koje će još udijeliti. Pozdravljam zajednicu sestara Službenica Milosrđa koje su nas ljubazno ugostile. Zahvaljujem gospođi Bernardici na pozivu, ali prije svega na ulozi koju je imala kako bi 'Projekt Čovjek', koji je kreirao don Mario Picchi, zaživio u Hrvatskoj uz podršku don Pierina Gelminija, kazao je mons. Lingua uvodeći u propovijed.

- Projekt Čovjek“ je „program prikladan za svakoga neovisno o vjeri, političkom opredjeljenju ili kulturnoj naobrazbi. Upravo se stoga može smatrati 'kršćanskim' programom jer sve što je ljudsko, u svojoj je biti, i kršćansko. Krist je postao čovjekom, uzeo je naše čovještvo, sjedinjujući se sa svakim muškarcem i ženom na zemlji. Upravo nas na to podsjeća današnji blagdan Isusovog krštenja: Isus odlazi na obale Jordana gdje je Ivan propovijedao obraćenje i krstio, kazao je apostolski nuncij.

U nastavku je mons. Lingua govorio o poslušnosti glasu savjesti koja donosi nutarnji mir i u nepovoljnim vanjskim okolnostima u kojima se možemo nalaziti. 

- Naš život postaje svjetlost za druge kada mi sami imamo nutarnji mir. Tek tada možemo otvoriti oči slijepima i izvesti zatvorenike iz zatvora u kojem su zatvoreni. Izvesti ih iz njihovog ropstva. Mnogi od vas prošli su ovim putem. Zahvaljujući 'Projektu Čovjek' shvatili ste da se morate osloboditi tame pogrešaka i postali ste svjetlo i drugima, od sablazni ste postali uzor, od tame svjetlo, oruđe pomirenja, a ne podjela.

Tumačeći biblijska čitanja apostolski nuncij je kazao da Bog koji nije pristran prihvaća svakog muškarca i ženu, kojem god narodu pripadali, ako čine pravdu, odnosno ako u sebi nose istinu, ako Boga stavljaju u središte. On ne gleda odakle dolaze, ne obazire se na prošlost, prihvaća svakoga, ali očekuje da ga se boji i čini pravdu. Ovisi o nama, o našoj slobodi, o našoj odluci da izaberemo Njega. Bog nikoga ne isključuje, nikoga ne prisiljava, nikome se ne nameće, nego svakoga čeka u istini.

- I tako se vraćamo na značenje Isusovog krštenja. Bio sam na rijeci Jordanu mnogo puta dok sam bio Apostolski nuncij u Iraku i Jordanu. Najmanje tri ili četiri puta godišnje pratio sam nekoga ili sam sudjelovao na susretima koji su se tamo organizirali. Svaki put bi me se dojmila pomisao da je mjesto gdje je Isus kršten, gdje je Ivan propovijedao, najniža točka na zemlji. Nalazi se gotovo 400 metara ispod razine mora. Isus je želio započeti svoj javni život spuštajući se, kako bi nam rekao da nema nikoga tko je tako nisko pao da ga on ne želi podići.

Još je zanimljivije da su se nakon njegova krštenja otvorila nebesa i začuo se Očev glas. Kada se obratimo, kada Boga stavimo u središte, tada se otvara nebo i čuje se glas Božji koji je prije šutio. To je glas koji govori savjesti svakoga od nas. A što kaže Očev glas? Kaže: 'Ovo je sin moj, izabranik, slušajte ga.' Otac nam govori tko je pravi čovjek: to je onaj koji sluša Isusovu Riječ. Biti kršćani znači biti pravi ljudi. U Evanđelju, u Isusovoj Riječi, pronalazimo put za naše puno ostvarenje, za ostvarenje naše ljudskosti.“

Ako je smisao Isusova krštenja da pokaže da se on svojom spuštanjem približava svakom muškarcu i ženi, ma koliki bili grešnici, koji je onda smisao našega krštenja?, upitao je nuncij Lingua te nastavio: - Ponekad imamo dojam da nema razlike jesmo li kršteni ili nismo. Problem, nažalost, nije u tome da se krštenjem ništa ne mijenja. Problem je to što mi ne živimo prema Isusovom naučavanju! Ovo je sin moj ljubljeni, slušajte ga! To je ono što čini razliku. Krštenje nije magični obred, no daje nam mogućnost da već sada doživimo potpuno jedinstvo s Bogom i s našom braćom. Plodove krštenja doživljavamo samo ako slušamo Isusa, ako razmišljamo poput Njega i živimo kako nas je on poučavao. Tada otkrivamo da je naš život dar i da nema većeg dara od ovoga: 'da tko život svoj položi za svoje prijatelje'. Tako postajemo savez narodu i svjetlost pucima. Tako postajemo 'Zajednica-Susret'.

Na kraju mise riječ zahvale uime članova „Zajednice Susret“ uputio je Igor Bajić. U koncelebraciji su uz generalnog vikara bili franjevci iz samostana Gospe od Zdravlja u Splitu i don David Leskovar, koji duhovno prati Zajednicu. Prije završnog blagoslova nuncij Lingua je kazao da kršćanin živi na zemlji s pogledom uprtim prema nebu, odnosno živi na zemlji kao da je na nebu što i molimo svakoga dana u molitvi „Očenaša“: „kako na nebu tako i na zemlji“. To bi bila moja poruka za ovu lijepu obljetnicu da imamo to iskustvo neba na zemlji i da možemo čuti Božji glas.

„Zajednica Susret“ nastaje krajem devedesetih godina u Splitu kao odgovor na sve veću pojavu problema ovisnosti. Inicijativu pokreće Bernardica Juretić, tada sestra Bernardica, zajedno s grupom entuzijasta, a termin terapijske zajednice za ovisnike tada ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu i jedini legalni oblik djelovanja je osnivanje udruge građana. Do 1999. godine otvorene su četiri terapijske zajednice, tri savjetovališta i osnovane tri udruge roditelja, a neprekinuto djelovanje je bilo moguće zbog stalne pomoći dobročinitelja. Uskoro Udruga osniva ustanovu Dom za ovisnike i od tad kroz njega prolazi nekoliko tisuća korisnika koji time dobivaju priliku za novi početak. Mnogi od njih su se oporavili, zasnovali obitelji te su danas korisni i priznati članovi društva.

Utemeljiteljica „Zajednice Susret“ Bernardica Juretić nam tumači da se različiti oblici ovisnosti u zadnja tri desetljeća ubrzano šire te je problem ovisnosti s godinama postajao sve veći i počeo zahvaćati brojne generacije mladih. Danas je zlouporaba psihoaktivnih sredstava izuzetno osjetljiv i aktualan društveni i znanstveni problem. Do sada nije pronađen niti jedan jednostavan, niti jedinstven model kojim bi se na adekvatan način odgovorio na pitanje zašto i kako ovisnost nastaje.

Najčešće i najzastupljenije ovisnosti jesu one o psihoaktivnim sredstvima, alkoholu, cigaretama ili kavi. Ipak, u novije vrijeme, počinje se govoriti o ovisnicima o adrenalinu, kockanju, seksu itd. Razvoj tehnologije također donosi i pojavu drukčijih oblika ovisnosti te se danas govori o ovisnicima o televiziji, računalnim igrama, mobilnim telefonima, računalima i sl. Razlika je i u tome što se kod tehnološke ovisnosti ne stvara fiziološka ovisnost, kao kod ovisnosti o alkoholu ili psihoaktivnim sredstvima, već psihološka koja ima štetne posljedice. Povijesno gledano, ovisnost o drogama je oduvijek bila kompleksan problem. Prema podacima o spolu liječenih ovisnika, većina liječenih osoba su muškarci i to u odnosu 5,3 : 1,0. Kao i u cijeloj Europi i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječna dob liječenih osoba (muškaraca i žena) pokazuje trend rasta, dok je raspon velik – najmlađa zabilježena osoba je imala 13, a najstarija 73 godine.

hr Sun Jan 08 2023 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e161d15d7965e4dd8b4667/80
Foto: Čistoća Split

Učenici OŠ Plokite pokazali zavidno znanje o novom sustavu odvajanja otpada

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere.

- Za početak novog sustava odvajanja otpada odabrali smo jedan od najljepših gradskih kotareva u Splitu. Na Plokitama, kvartu u kojem sam i sam odrastao, klasične kontejnere zamijenili smo modernim polupodzemnim spremnicima. 

Pozitivan napredak već je vidljiv, a kako bi se on nastavio od svih građana trebamo pomoć kako bismo bili još uspješniji. Motivirajte vaše roditelje, bake, djedove, prijatelje, informirajte ih i uvjerite da je odvajati lako, a ako treba pozovite ih na red,  jer vi najbolje znate koliko je odvajanje otpada važno, za grad i budućnost našeg planeta, istaknuo je gradonačelnik Splita Ivica Puljak tijekom posjeta Osnovnoj školi Plokite gdje je u organizaciji Čistoće d.o.o. Split održana edukacija o novom sustavu odvajanja otpada za učenike viših razreda.

Profesorica biologije i prirode Vera Ožegović te profesor biologije i kemije Joško Rubelj, učenicima su objasnili kako funkcionira odvajanje otpada u polupodzemne spremnike koji su početkom prosinca postavljeni na Plokitama. Potom su svoje znanje imali priliku testirati na kvizu znanja kojeg je osmislila Barbara Vesanović Gašić, influencerica koja na društvenim mrežama pažnju posvećuje „zelenim” temama i ekologiji.

- Odvajanjem otpada svi zajedno možemo smanjiti količinu komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a neiskoristiv je i značajno onečišćuje tlo, vodu i zrak. S druge strane, odvojeni papirnati, metalni, plastični, biootpad i stakleni otpad, ponovno se mogu iskoristiti kao sirovina, čime štedimo energiju i resurse. I ovim putem stoga apeliram na sve građane Splita, od najmlađih do onih najstarijih, da počnu odvajati otpad u svom kućanstvu. Lako je, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere. Postavljanje spremnika na drugim lokacijama nastavlja se i dalje, a po završetku ugradnje, u svaki gradski kotar stići će i informativni štand Čistoće d.o.o. Split kako bi svi građani imali priliku doznati sve što ih zanima o novom sustavu odvajanja otpada. 

Upravo primjena tog sustava omogućit će produženje vijeka trajanja Karepovca, čišću i uredniju sredinu te postizanje stope od minimalno 50% odvojenog otpada, koliko nalaže Europska unija.

hr Mon Feb 06 2023 21:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e15c585d796531e28b4579/80
Foto: Grad Makarska

U Makarskoj poduzetničke priče napunile dvoranu Arte

Makarski poduzetnici okupili su se oko projekta ,,Lokale u kale''

Poduzetničke priče, prvi ciklus edukacija u sklopu projekta Grada Makarske ,,Lokale u kale'', čiji je cilj očuvanje stare gradske jezgre i vraćanje života i poduzetništva u centar grada,  prošlog su petka do zadnjeg mjesta napunile dvoranu Arte. 

Nakon prošlotjednog predstavljanja programa potpora poduzetnicima i obrtnicima, najava da će u Makarskoj gostovati poznati poduzetnici iz područja ugostiteljstva, gastronomije, proizvodnje i suvenira, baš iz djelatnosti za koje Grad Makarska nudi potpore, privukla je pažnju makarskih ugostitelja, umjetnika i malih poduzetnika.

Događanje je otvoreno craft panelom u kojem su sudjelovali Jelena Nosić (Poetica Gin), Davor Šimićić(Varionica) i Marko Marinković (Kava Family) u kojem su Makarani mogli saznati kako nastaje gin od biokovskih trava, tko su pioniri craft beer scene u Hrvatskoj te kako nastaje i gdje se može popiti vrhunska kava. Kako turistima ponuditi doživljaj ispričali su Barbara Lončarić Lučić (Dubrovnik Walk of Fame) i Tino Ateljević (Summer Blues Katamaran) a s publikom je svoja iskustva podijelio i poznati ugostitelj Marin Medak,(Rougemarin) koji je za makarske ugostitelje imao niz korisnih savjeta.

Svoje priče ispričale su i žene poduzetnice Danijela Drčec(aDorable), Mirta Atlilija(Miscotti) i Nina Film(Jou Jou Botanicals), a kao šlag na kraju inspirativnu prezentaciju Raditi se (ne) mora imala je poslovna savjetnicu za male poduzetnike i autorica knjiga o poduzetništvu Kristina Ercegović, koja je rado odgovarala na pitanja makarskih ugostitelja. Nakon završetka panela druženje i razmjena iskustava nastavljena je uz prezentaciju i degustaciju proizvoda gostiju kojima su se pridružili i lokalni vinari. Projekt su svojim dolaskom podržali i predstavnici Udruženja obratnika Makarska te predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Panel raspravu vodili su gradonačelnik Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan koji su u uvodnom dijelu objasnili zašto je za Makarsku toliko važan projekt revitalizacije stare gradske jezgre.

 –  Makarska je već dugi niz godina nekontrolirano raste ali bez razvoja. Na nama je da donesemo odluku  povučemo ,ručnu''. Zašto stara gradska jezgra? Bilo svakog grada je centar, tu je život, tu je onaj mediteranski šarm zbog kojeg nam turisti dolaze. Donošenjem Pravilnika o uređenju stare gradske jezgre prošle godine počeli smo sa čišćenjem estetske buke, a prvi preduvjet je bio rješavanje Peškere. Svi znamo da je Grad zamro kad se Peškera otvorila, a možda je mogao i postojati neki suživot da se radilo planski, a ne stihijski. Nakon Peškere, vraćamo život u staru gradsku jezgru – aktivirali smo potpore za poduzetnike, dosta je široka paleta djelatnosti a potpore su od 2.000,00 do 10.000,00 eura. Uskoro kreće i natječaj za poslovne prostore a pripremili smo i jedan katalog inspiracije u kojem smjeru bi htjeli da grad ide kad se razmišlja o gastronomiji i ugostiteljstvu, trgovini i proizvodnji. Sve aktivnosti privatnog i javnog sektora bit će u službi oživljavanja stare gradske jezgre. Promjene se ne mogu vidjeti odmah no kroz nekoliko godina vidjet ćemo i rezultate koji će nam dati mogućnost da živimo održivo i bez neugode i grižnje savjesti ostavimo grad generacijama koje dolaze, glavna je poruka Grada Makarske sa subotnjeg panela.

hr Mon Feb 06 2023 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e144bb5d7965e6e08b45a5/80
Foto: Turistička zajednice grada Solina

U Solinu otvorene prijave za 9. Međunarodni kongres povijesnih gradova

Koncept “Meet, share & build” okupit će i ove godine dionike iz turizma i kulturne industrije i potaknuti ih na upoznavanje, razmjenu iskustva i razvoj novih turističkih proizvoda

Prijavite se za sudjelovanje na 9. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji će se održati od 23.3. – 31.3.2023. u Solinu u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i Grada Solina.

Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 17. ožujka 2023. godine.

Napomenut ćemo kako su šestu godinu zaredom otvorene prijave i za međunarodnu kulturno turističku nagradu “Plautilla” koja će se dodijeliti u četiri kategorije, za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda. Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 11. ožujka 2023.godine.

Sudionike očekuju zanimljiva izlaganja, brojne panel diskusije, a više informacija o programu kongresa i predavačima pogledajte na web stranici. 

Prijavite se na vrijeme i budite dio ovog jedinstvenog događaja!

hr Mon Feb 06 2023 19:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e14ef25d796531e28b4573/80
Foto: Ivana Ivanović

Zviždačica Đerek odgovorila Plenkoviću: "Nervozan je, očito ga žuljam"

"Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni"

Maja Đerek u studiju N1 televizije govorila je o aferi povezanoj s dopisivanjem premijerovih suradnika oko zapošljavanja određenih pojedinaca. Između ostalog, komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je, odgovarajući na novinarska pitanja o ovoj aferi u četvrtak, spomenuo upravo nju.

- Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni, moraju ići u Njemačku sada, a ona se zaposlila. Je li to tema? - rekao je tom prilikom Plenković.

- Upravo u ovom slučaju su se iskristalizirale najbliže premijerove osobe koje sam baš ja prijavila i prokazala u njihovim nekretninskim aferama. Samo spominjanje mog imena od strane Plenkovića, gospodina AP, mi je razumljivo.

Razumljiva mi je nervoza jer se pojavljuju ista imena koja su se pojavljivala u cijeloj aferi koju sam ja otkrila - gospodin Zvonimir Frka-Petešić, gospodin Krunoslav Katičić, poznat i kao glavni kadrovik u HDZ-u, gospodin Mario Banožić se također spominje, a sada se pridružio i Marko Milić,  rekla je Đerek

- Premijer na jedan smiješan način pokušava moje zapošljavanje u Splitu, temeljem transparentnog javnog natječaja, izjednačiti s ovim zapošljavanjem putem SMS poruka. Moje zapošljavanje u Splitu je prošlo pod budnim okom medija koje sam upravo ja pozvala upravo zbog transparentnosti. Očito Plenkoviću ne odgovara da se takav slučaj i takvi transparentni natječaji prošire jer onda njegovi najbliži suradnici ne bi mogli zapošljavati putem SMS poruka, dodala je Đerek.

Smatra da "očito žulja" Plenkovića, zbog svih dokaza koje je dostavila nadležnim tijelima u procesima protiv njegovih bliskih suradnika.

Upitana za komentar tišine iz Uskoka koja je nastupila nakon serije poruka u kojem se glasnogovornik raspituje za svoje prijatelje kod direktora tvrtki u kojima rade, Đerek je odgovorila: - Meni to sve djeluje smiješno i samo pokazuje to da se ne radi posao koji bi se trebao raditi, a to je ispitivanje je li bilo kakvih kaznenih djela.

hr Mon Feb 06 2023 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .