Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6089a9b46f52df3b498b45b1/80
Foto: Dnevnik.hr

Šok u Omišu: Tijekom miniranja poletjelo kamenje na kuće i automobile

Do eksplozije je došlo tijekom završnog probijanja evakuacijske cijevi tunela na omiškoj obilaznici
U završnoj fazi probijanja evakuacijske cijevi tunela na omiškoj obilaznici dogodila se neočekivana situacija - automobile i kuće stanovnika oprala je kiša kamenja.

Radovi na, za svakodnevni život važnoj investiciji, izazvali su pravi šok u Omišu. Tijekom miniranja na gradilištu gradske obilaznice, poletjelo je kamenje na kuće i automobile. - piše Dnevnik

- Gori sam sadija pome. I pošto svaki dan puca više si na to navika, puca pa šta sad znaš. I jedanput puklo, ja pogleda u zrak čovječe kiša kamenja. Kiša! Ne znam di ću livo, desno di ću. Kad jednom - tu du, tu, du, tu, dum, a žena mi gori bila na vrh kuće, brusila stol. Znaš. Ja umra od smija. Brusi stol, ja kažem biži, ona bacila stol na sebe, a ono - tu, du, tu, tu, dum. Govori, šta je ovo majko mila. - opisao je situaciju Matko Mimica iz Omiša.

Do eksplozije je došlo tijekom završnog probijanja evakuacijske cijevi tunela na omiškoj obilaznici, kaže izvođač radova. Napuknuće na jednoj kući pojavilo se već ranije jer se i prije miniralo.

Prije kiše kamenja, oglasila se sirena, a da je upozorenje bilo, potvrđuje i izvođač radova.

- Sto postotna zaštita ne može se postići. Ovdje smo koristili zaštitu koja je inače primjerena i koja se koristi u takvim situacijama, ali ipak je došlo do proboja. - objasnio je Marino Ožbolt, predstavnik izvođača radova.

Štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna će, kažu, pokriti. Njihov ovlašteni sudski vještak će izaći na teren i utvrditi stvarnu štetu koja će se refundirati. Srećom, ovaj put nitko nije stradao. No, strah i briga od kiše letećih kamenja teško se refundira.

Policijsko postupanje je u tijeku. Provjeravaju sve okolnosti ovoga događaja te će po završetku vidjeti hoće li o tome izvjestiti nadležne službe.

 Nikolini Brstilo iz Omiša je oštećen automobil i unutrašnjost kuće, a procijenitelji su već bili napraviti procjenu stanja.

- Ja se nadam da je struka odradila svoje, milsim da su i oni iznenađeni ovom situacijom, nisu očekivali da će tako reagirati. Više su nego profesionalni. Odmah su se pojavili na licu mjesta. Došli su do mojega automobila prije nego sam ja došla, uzeli podatke, napomenuli par puta ''dobro provjerite, pogledajte''. Da je bilo po meni, možda bi onako, preletjela i rekla je i nije, a ovako sam malo bolje pogledala. - rekla je Brstilo za Dnevnik.hr.

Još jedno miniranje očekuje se u petak, na drugom mjestu u Omišu. Tada će se probijati tunel Komornjak. Detonacija bi trebala biti jača, kaže izvođač radova. Ali, ne očekuju probleme. 
hr Wed Apr 28 2021 20:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .