Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6140b6a56f52dfe72b8b4600/80
Foto: Grad Split

Damir Grubšić ne želi iz fotelje ravnatelja, gradske oce je pozvao da preispitaju odluku Upravnog vijeća

Grubšić upozorava odmah na početku kako je sjednica Upravnog vijeća "sazvana protivno odredbama važećeg Poslovnika o radu Upravnog vijeća"
Upravno vijeće Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, većinom sastavljeno od članova Puljkove stranke, odlučilo je kako će uskratiti podršku dosadašnjemi ravnatelju te ustanove Damiru Grubšiću, bliskom suradniku Željka Keruma. On, ustvrdili su Puljkovi članovi Upravnog vijeća i sam poteštat Ivica Puljak, nije dobro radio svoj posa.

Kako Grubšićeva sudbina ovisi isključivo o volji gradskih vijećnika, Grubšić je odlučio detaljno progovoriti o cijeloj situaciji objašnjavajući kako je cijela priča bila u skladu sa mogućnostima i zakonom.

Grubšić upozorava odmah na početku kako je sjednica Upravnog vijeća "sazvana protivno odredbama važećeg Poslovnika o radu Upravnog vijeća".

- Iz svega je razvidno da privremeno imenovano Upravno vijeće, s privremenim Predsjednikom (koji to u budućnosti ne može ni biti zbog nezadovoljavanja uvjeta javnog poziva) iskorištava privremeno razdoblje za privatne borbe i dugoročne odluke koje će budućem stalnom Upravnom vijeću, stručnim osobama, nametnuti i snošenje posljedica nezakonitih odluka.

U svjetlu ovakvih saznanja, poštivanja legalnosti rada, ali i proklamiranih načina rada o sustavnosti rješenja, pozivam Vas da ovu točku povučete sa sjednice, te se na Gradskom vijeću nađe ukoliko novoizabrano Upravno vijeće na legalno sazvanoj sjednici doista bude smatralo da postoje razlozi za istu.

Do tada, kao što se i sami možete uvjeriti, Javna Ustanova uredno radi, nema financijskih dubioza niti su joj na vidiku, štoviše Ustanova je u plusu. EU projekt “Marjan 2020″ se provodi, Marjan konstantno dobiva planirane sadržaje, protupožarna zaštita je na visini, nema nikakvih zapošljavanja, kapitalne investicije planirane za ovu godinu provodimo sukladno odobrenom od osnivača, nema sumnjivih koncesija ni trošenja novca.

Revizija Programa gospodarenja, u sklopu kojega je i Program zaštite njega i obnove šume kao i revitalizacije Marjana su već više od godinu dana u ovlasti grada, kao i potvrda o šumoposjedništvu, procesi donošenja Plana upravljanja i Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima su u završnoj fazi donošenja sukladno dinamici koja je propisana EU projektom - veli Grubšić.

Suradnja s gradonačelnikom i dogradonačelnicima je na visini, nastavlja u obraćanju vijećnicima, i sve se odluke izvršavaju, nema prozivki javnosti.

- Dakle, ne postoji niti jedan razlog ovako hitnog djelovanja osim privatnih frustracija privremenog Predsjednika Upravnog vijeća, koji ne razumije da je Upravno vijeće, makar privremeno, po Zakonu kolektivno tijelo, koji se boji da bi novo Upravno vijeće moglo djelovati po struci i savjesti, te koji je za svoj Prijedlog odluke iznenadnom dostavom ogromne količine fotokopiranih Zakona na nelegalno proglašenu hitnu sjednicu pokušao obmanuti ostale članove. Podsjećam i na činjenicu da su sudske institucije većinu takvih prijava, podnesene od iste osobe, odbile kao neosnovane.

Odlučite li se ipak za zadržavanjem navedene točke, neosnovanost aktualnog prijedloga, ali i pravnih i materijalnih konzekvenci koje Grad može snositi ovakvim odlukama ću, sukladno Statutu, usmenim očitovanjem podastrijeti Predstavničkom tijelu i javnosti - kaže pa objašnjava kako ravnatelj može biti smijenjen ako ne radi po zakonu ili na vlastiti zahtjev.

- Još uvijek u nadi da ćete ozbiljno razmotriti moje primjedbe, te donijeti ispravnu odluku o redovnoj proceduri bez privremenih i potencijalno štetnih odluka - zaključuje Damir Grubšić
hr Sat Sep 18 2021 08:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61706ccf6f52df685a8b45b9/80
Foto: DalmacijaNews

Bojan Ivošević dobio kaznenu prijavu zbog uklanjanja kioska Alujevićevih na Rivi!

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro".
Četiri godine bezvlašća na Rivi, prije dva tjedna, dobila su, tako se barem činilo, konačan rasplet. Ograda postavljena na dnu glavne splitske ulice kasno popodne najavila je nastavak radova, ali... Dok se slagala zaštitna ograda na Rivi, poštom je prema Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu putovala kaznena prijava Željka Lubine, opunomoćenika obitelji Alujević koja se ne miri s činjenicom kako je njihov kiosk postao prošlost.

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro". 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, objašnjava Lubina, 29. lipnja donijelo je rješenje o uklanjanju kioska, na što su se Alujevići žalili. Kasnije je županijski Upravni odjel za zaštitu okolišakomunalne posloveinfrastrukturu i investicije poništio rješenje Grada, točno 4. listopada, dan prije nego je krenula jutarnja akcija pokraj Turističke palače.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te prekoračenja granica svoje ovlasti podnesena je kaznena prijava protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića i voditelja Odsjeka za redarstvo grada Splita Gorana Dlake. Kaznenu prijavu zaradio je i Frano Vuko, komunalni redar grada Splita koji je donio prvo rješenje o uklanjanju kioska.

"Nadi Alujević, osnivaču Cavala pričinjena je šteta u iznosu od najmanje 200 tisuća kuna, a radnicima Nadi Alujević, Dariju Alujeviću, Mikuli Alujeviću i Sari Alujević prouzročena je šteta od najmanje 24 tisuće kuna mjesečno, počevši od 5. listopada 2021. godine pa nadalje, a sve u namjeri da se društvu Cavalo onemogući rad i primanja iz rada u namjeri da sebe promoviraju kako vrše bezakonje i provode bezakonje", napisao je Lubina.

Podsjetimo, tog 5. listopada na Rivi su stigle sve službe kako bi uklonili bespravni objekt od devet kvadratnih metara zbog kojeg se Riva nikad nije u cijelosti popločala. Vlasnici, bračni par Alujević i njihov sin, prvo su kiosk okružili kombijem i kamionom. U vozilima su sjedili. Kasnije su se zaključali u unutrašnjost kioska, a nakon ulaska vatrogasaca odvela ih je interventna policija.

Presliku kaznene prijave, kako smo doznali, dobili su i gradski vijećnici u večernjim satima.


hr Wed Oct 20 2021 21:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7492f929111c378d8b459e/80
Foto: Pixabay

Iz Vlade potvrdili da nema uvođenje obaveznih covid potvrda: "To je potpuno netočno"

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja, kazao je glasnogovornik Vlade

Glasnogovornik Vlade, Marko Milić, demantirao je napise o uvođenju obaveznih covid potvrda od 1. studenoga.

- Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne Covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo.

Udio necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima te preminulima, nažalost, jasno ukazuje da dinamika četvrtog vala COVID-19 i njegove posljedice ovise prije svega o broju necijepljenih u Hrvatskoj.

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja i potaknuti sve koji još oklijevaju da se cijepe, jer je to jedini izlaz iz ove pandemije. - rekao je za N1 glasnogovornik Vlade Marko Milić.

hr Wed Oct 20 2021 20:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6170516a6f52df075b8b4577/80
Foto: HRT

HRejting popularnosti političkih stranaka: HDZ i dalje vodeći, Možemo izbacio SDP s drugog mjesta

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika
U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka Tatjana Munižaba.

● Ovo je turbulentan mjesec za većinu političkih stranaka. Je li to utjecalo na njihov redoslijed i status kod birača?

Hrvatski su birači potpuno nezainteresirani ili su, pak, postali potpuno imuni na hrvatsku politiku i političare. To bi se moglo zaključiti kad se vide rezultati ankete i uzme u obzir činjenica da je ona provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, nakon što se SDP potpuno raskolio, a Možemo zapetljao u vlastitom neznanju ili neiskustvu i nakon što je Domovinski pokret dobio novog predsjednika.

Unatoč svim tim zbivanjima, promjene od prošlomjesečnog HRejtinga na razini su statističke pogreške i mjere se u promilima.

Konkretno, HDZ je s 27,3% i dalje vodeća stranka bez izgleda da uskoro bude ugrožen. Možemo u Zagrebu, SDP u Saboru trpe velike muke, ali te muke očito ne doživljavaju i njihovi birači, pa su kao i prošli mjesec te dvije lijeve opcije gotovo izjednačene. Ali sad je Možemo sa 16,1% drugi, a SDP s 15,9% treći.

Most je jedina stranka koju proteklih mjesec dana ništa nije treslo i ustabilio se na četvrtoj poziciji. S potporom od 6,8% usto je i zadnja stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Efekt naglog anketnog skoka, uobičajen kad stranka dobije novog predsjednika, Domovinski pokret nije doživio. I s Ivanom Penavom na čelu ostali su ispod izbornog praga. Trenutačno imaju 4,1%.

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1,5% biračke potpore. To su redom: Fokus (1,5%), HSS (1,5%), Centar (1,3%), Hrvatski suverenisti (1,3%) i Živi zid (1,2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0,8%), HNS (0,8%), Reformisti (0,8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%) i zadnji HSLS (0,5%).

● Usporedba HRejtinga o popularnosti političkih stranaka s rujanskim. Može li se ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili  dobitnikom?

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu "Fimi Media" prije sedam dana, anketa zaključena jučer, a HDZ ne da nije pao nego je jedini među strankama koje prelaze izborni prag, minimalno (0,17%), ali ipak narastao.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0,01%), ali je s drugog mjesta izbacio SDP koji je pogubljen u unutarstranačkim sukobima izgubio 1,19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1,73%). A nisu proživljavali ni turbulencije ni previranja poput stranaka ispred njih.

No najveći su gubitnici, kad se sve zbroji i oduzme, ipak birači. U odnosu na rujan broj onih koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16,64%. 
hr Wed Oct 20 2021 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617048106f52df745a8b45a8/80

Nezgoda na brzoj cesti Solin-Klis: Iz autobusa počelo dimiti, policija i vatrogasci dojurili na mjesto događaja!

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom
Danas oko 16,30 sati, na brzoj cesti Solin-Klis, došlo je do kvara na autobusu u kojem su se nalazili putnici. 

Naime, iz autobusa je počelo dimiti, a razlog tomu je što je iz motora potekla voda. Do dolaska policije, vozač je već sanirao kvar i nitko od putnika nije ozlijeđen. 

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom.

hr Wed Oct 20 2021 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .