Article

//www.dalmacijanews.hr/files/629fa36218d1cb89678b456f/80
Foto: DN

Splitski festival po prvi put u Europskom parlamentu, podignut i festivalski barjak

U Europskom parlamentu održan je okrugli stol na temu "Splitski festival: Simbol dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine"
Po prvi putau svojoj 62-godišnjoj povijesti, barjak Splitskog festivala zavijorit će se u srcu Europe, u samom središtu EU parlamenta u Strasbourgu.

Naime, u Europskom parlamentu održan je okrugli stol na temu "Splitski festival: Simbol dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine", a organizirala ga je Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT).

O vrijednostima i značaju Splitskog festivala za Hrvatsku, ali i EU, govorili su Željana Zovko, Mariya Gabriel, povjerenica EK za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Michaela Šojdrova, potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) EU, Tomislav Mrduljaš, direktor Splitskog festivala, skladatelj i producent, Aljoša Bašić, izvršni direktor Splitskog festivala te glazbenici Goran Karan, Ivo Amulić i Joško Čagalj Jole.

- Izaslanstvo Splitskog festivala je svojim dolaskom u Europski parlament, uz pomoć i angažman zastupnice Željane Zovko, željela potaknuti kontekst očuvanja Splitskog festivala i važnosti promicanja hrvatske glazbe. Sa svojom 62-godišnjom baštinom koju njeguje, Splitski festival ponosno ističe svoju kandidaturu za priznavanjem statusa nematerijalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. 

Ove jasne i značajne poruke emitirane iz "srca" Europe, iz Europskog parlamenta, bi, kako se svi okupljeni ovog okruglog stola nadaju, predstavljale snažan zamašnjak u nastavku procesa priznanja i zaštite.

Tradicija, znanje, vještina, kreativnost, ljepota, raznolikost, kontinuitet, prijenos s generacije na generaciju, ponos, osjećaj identiteta, poštovanje, uključivost, razumijevanje, zajednica, dijalog, komunikacija s ljudima i, povrh svega, ljubav prema glazbi složeni su fenomeni nematerijalne kulturne baštine, a upravo sve nabrojano Splitski festival, kroz brojne glazbenike i pjesme koje je iznjedrio, nosi duboko u svojoj nutrini, od osnutka pa sve do današnjih dana. U ovim složenim globalizacijskim vremenima, želja svih okupljenih na današnjem sastanku je zaštiti ovom inicijativom sam Splitski festival i dati mu na značaju koji zaslužuje kako bi mu osigurali svijetlu budućnost - kazali su o ovom značajnom posjetu iz direkcije festivala. 

Jedna od najvažnijih manifestacija grada Splita

Nadalje, navode kako je sam Splitski festival svakako jedna od najvažnijih manifestacija grada Splita uopće, koji je kroz šezdesetgodišnju povijest postao važan i neizostavan glazbeni "timbar" hrvatske kulturne baštine. Kao etablirana kulturna manifestacija svojom prepoznatljivošću dostojno i uzvišeno prezentira glazbenu kulturu kroz svoje festivalske uspješnice širom domovine, regije i svijeta. Svojom tradicijom ostavlja neizbrisiv trag u glazbenoj sceni kroz desetljeća postojanja, kao svojevrsni čuvar glazbene kulturne baštine ovog podneblja prepoznat je kao jedan od najvažnijih simbola grada Splita, Dalmacije i Republike Hrvatske.

Generalni stav okupljenih na današnjem okruglom stolu u srcu EU jest zajedničko uvjerenje u opravdanost ove „misije“ uz zajedničku nadu u uspjeh zaštite Splitskog festivala kao nematerijalne kulturne baštine na dar budućim generacijama, ne samo Republike Hrvatske, nego i cijele EU.

Vrhunska atmosfera ispunjena pozitivnim emocijama koja je vladala cijelo vrijeme trajanja ovog događanja kulminirala je spontanom pjesmom renomiranih glazbenika, koju su vrlo brzo prihvatili svi okupljeni europarlamentarci te uzvanici, dajući poseban doživljaj samoj završnici današnjeg okupljanja u srcu EU - naveli su. 

Podignut barjak

Po završetku okruglog stola, izaslanstvo Splitskog festivala simbolički je po prvi puta podiglo festivalski barjak, u prisustvu dragih uzvanika, glazbenika i gostiju Europskog parlamenta, najavljujući skora festivalska događanja u Splitu te novu lijepu budućnost čuvenog Splitskog festivala koji će u buduće, nakon današnjeg događanja, biti posebno i brižno čuvan kao jedna od vrijednosti bogate kulturne i jezične raznolikosti cjelokupne Europske unije.


hr Tue Jun 07 2022 21:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c07c9b18d1cb76d28b4574/80

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola – rekao je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina – riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .