Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618a5b286f52df7b748b4572/80

Nakon istraživanja na sinjskom području, Hrvatska dobila devet novih speleologa

"Kada ubacimo smeće u neku jamu, izaći će nam na drugu stranu u čaši vode", upozorava instruktorica Bakšić
Instruktori speleologije Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta "Velebit", predvođeni Anom Bakšić, i ove su se godine odazvali pozivu kolega iz Planinarskog društva Sveti Jakov Bitelić i proveli deset dana na sinjskom području kako bi educirali nove pripravnike speleologije. 

U Sinj se ovim povodom slila sama krema hrvatske speleologije iz Zagreba, Splita i Šibenika, pa je devet polaznika imalo priliku učiti od instruktora Ane Bakšić, Tea Barišića, Marina Gluševića i speleologa SO Velebit, SO Željezničar, SO Profunda Brač, SO Mosor i SO Sv. Jakov Bitelić - Marine Grandić, Domagoja Čajka, Luke Havličeka, Martina Cundriča, Tee Selaković, Daniela Lacka, Pave Vidić, Stipe Maleša, Sare Anđele Perić, Stipe Gulića, Barbare Domitrović, Mirka Gaurine, Luke Čuline, Tanje Šošić, Karmen Jakovine, Hrvoja Šarića, Stipe Pavića, Ane Ercegovac, Mislava Sajka i Tsvetana Kosturkova. Sve je podržao i HGSS Split - Ispostava Sinj koji je velikodušno ustupio svoje prostorije, prijevoz i dio opreme. 

- Članovi PD Sveti Jakov Bitelić su već prošle godine iskazali interes, a drago mi je da se ove godine proširilo i na druge klubove u regiji; da od nekakvog poluamaterskog istraživanja jama krenu u speleologiju, odnosno monitoring i istraživanje speleoloških objekata s adekvatnom dokumentacijom, popisivanje i unošenje u Katastar speloloških objekata Hrvatske. Jako sam zadovoljna njihovim entuzijazmom i cilj nam je da se speleologija u cijeloj Dalmaciji razvija. Imamo jaka društva u Šibeniku i Omišu, ali nedostajala je ova karika. 

Na Dinari sigurno ima dosta speleoloških objekata, teško je dostupna, pa je bitno da se lokalna društva uključe u istraživanje. Početkom godine je i  zaštićena kao park prirode, pa će sigurno morati popisati speleološke objekte, a samim time se otvara i prostor za biospeleološka i druga istraživanja, čime se širi doprinos cjelokupnoj znanosti - objašnjava Ana Bakšić iz SO Velebit. 

Širenje znanja o speleologiji je bitno i kako bi se lokalci bolje upoznali sa svojim područjem, a time i bolje cijenili ono što imaju. 

- Znamo da se speleološki objekti, pogotovo ovi u blizini naselja, često koriste kao odlagališta, a to je sve iznad izvora pitke vode kojom se svi volimo pohvaliti. Neka istraživanja u drugim područjima su pokazala da u svim izvorima imamo tragove mikroplastike, što znači da sami sebi zagađujemo pitku vodu i to stalno treba naglašavati - kada ubacimo smeće u neku jamu, izaći će nam na drugu stranu u čaši vode – napominje Bakšić. 

Tijekom deset dana škole organizirane prema programu Komisije za speleologiju HPS-a budući spelolozi su posjetili više jama na području Dinare i Kamešnice i upoznali se s opremom, klasičnim tehnikama penjanja i spuštanja, samospašavanjem, orijentacijom, opremanjem i izradom nacrta speleoloških objekata. Sinjani su se još jednom iskazali kao dobri domaćini, pa je sve proteklo u opuštenoj atmosferi, uz puno smijeha i dobre spize. 

Ispit za speleologa pripravnika su položili Ante Atlaga, Filip Gabrić, Filip Grubišić, Jerko Kelava, Tome Krečak, Nikola Maroš, Ivana Perković, Vitomir Šimleša i Maja Vidović, a sve je okončano odlaskom u dvodnevno istraživanje jamskog sustava Kita Gačešina u sklopu najvećeg hrvatskog sustava Crnopac.
hr Tue Nov 09 2021 12:28:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1cdb86f52df25a28b45b2/80

Studenti splitske Ekonomije organizirali humanitarnu akciju za udrugu Moje dijete iz Solina

Štand se nalazi u Cityju gdje se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca te kupiti lutrijski listići s kojim ste u igri za neku od nagrada
Skupina od 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u organizaciji humanitarne akcije "Djecu za djecu".  Akciju se organizira pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je nastala na poticaj profesorice Pivčević te je do sada pomogla brojnim udrugama - Anđeli, Sindrom Down 21, Sanus i druge. Ove godine, sva sredstva koja se prikupe, bit će donirana udruzi Moje dijete iz Solina. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ima 207 korisnika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sredstva koja se skupe osigurat će korisnicima besplatnu rehabilitaciju i pomoć od raznih stručnjaka koji dolaze u udrugu i koji rade s djecom.

Humanitarna akcija počela je s radom u City Centru One na prvom katu prije nekoliko dana i trajat će do 19. prosinca. Svi ljudi dobre volje mogu doći posjetiti štand te kupiti neodoljive božićne ukrase koje su posebno za ovu akciju izradila djeca iz splitskih vrtića. Osim kupnjom ukrasa, akciji možete doprinijeti i kupnjom listića za lutriju (koji košta 10 kn) čije će se izvlačenje održati 18. prosinca, a u kojoj možete osvojiti brojne nagrade sponzora.

Neke od nagrada su dva noćenja za dvije osobe u hotelu Antique u Splitu, dvije dnevne ulaznice za SPA u hotelu Le Meridien Lav, dva wellness tretmana u hotelu Marvie, večere u restoranima Chops grill, Makedonska kuća, Bajamonti, Coccolo Trogir i drugi te kozmetički tretmani u salonima, poklon bonovi za frizerske salone, ordinacije dentalne medicine i brojne druge nagrade na području u Splita, Solina, Kaštela i Trogira. Također, u planu je i aukcija Hajdukovih dresova na instagramu, a donirati se može i preko računa koji se nalazi na plakatu i može ga se pronaći na društvenim mrežama.


hr Thu Dec 09 2021 10:48:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c3966f52dff7a28b4570/80

Splićani Albancima prenosili iskustva o upravljanju pomorskim dobrom

Naš sustav je revolucionarana, poručili su iz Splitsko-dalmatinske županije
Predstavnici University of Tirana i University of Vlora boravili su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje im je prezentiran projekt „Pomorsko je dobro“, kao primjer dobre prakse u transparentnijim i učinkovitijim upravljanjem pomorskim dobrom. Ovaj posjet, čiji je organizator Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta "BLUEWBC Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries".

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo gostima prezentirali naš projekt 'Pomorsko je dobro', kojega su već prepoznali građani i struka. Naš sustav je revolucionaran i u skladu sa svim trendovima i potrebama građana te može biti primjer ostalima kako poboljšati transparentnost i upravljanje pomorskim dobrom. Drago mi je da smo izmijenili iskustva te se veselim i budućim suradnjama na ovoj razini“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.


hr Thu Dec 09 2021 09:52:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb7f936f52df0f9c8b45a4/80
Foto: DalmacijaNews

Obavijest iz HAC-a: Ne krećite na put bez zimske opreme

U većini zemlje su počele padaline, potreban je dodatan oprez
Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje počele su padaline. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo
na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do
zaleđivanja asfalta.

"Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.  Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu", poručili su iz HAC-a.

hr Thu Dec 09 2021 09:22:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74824629111c278d8b459f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Službeno: Danas novih 4428 slučajeva

Preminule su 62 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.428 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 27.683

Među njima su 2.352 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 321 pacijent.

Preminule su 62 osobe.  

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do  danas ukupno je zabilježeno 644.206 osoba zaraženih novim  koronavirusom, od kojih je 11.445 preminulo, ukupno se oporavilo  605.078 osoba od toga 3.904 u posljednja 24 sata.  

U samoizolaciji je trenutno 24.305 osoba.  

Do danas su ukupno testirane 3.548.144 osobe, od toga 12.833 u posljednja 24 sata.
hr Thu Dec 09 2021 09:13:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .