OTKRIO FINANCIJSKI ANALITIČAR

Evo kada bi se mogao dogoditi pad kamatnih stopa na kredite

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić za N1 je komentirao državne obveznice, financijska kretanja te pitanje kamatnih stopa i inflacije.

-Prošle godine je Hrvatska otvorila mogućnosti investiranja u državne i vrijednosne papire. Svjedoci smo da se može napraviti i elektronički upis, to je za pohvaliti zbog proširenja financijske pismenosti, a i ponude financijskih proizvoda svima koji imaju ili će imati slobodna sredstva, rekao je Hrvoje Japunčić.

-Ministarstvo financija je inicijalni ciljani volumen dao na 91 dan, tj. 365 dana. Sutra će prihvatiti sve ponude od fizičkih osoba, ja mislim. Ako se to ne dogodi, onda će biti promo akcija da se ciljani slobodni kapital usmjeri u novo izdanje državnih obveznica, tvrdi.

Na pitanje je li to lakši način zaduživanja, Japunčić kaže da je to tradicija i u drugim europskim zemljama

-Bili smo svjedoci da je Republika Hrvatska potrebe financiranja u kontekstu proračunskih stavaka i rashoda izvršavala tako da je pristupala domaćem ili međunarodnom tržištu kapitala, bila su predstavljanja, to je zahtjevniji proces. Usmjeravanje prema ovom segmentu pojednostavljuje situaciju i omogućava drugi segment investitora. U drugim europskim zemljama već postoji tradicija investiranja građana i pravnih osoba, kaže.

Istaknuo je da je prošle godine bila specifičnost Hrvatske da je prilikom zamjene kune u euro oko pet i pol milijardi eura bilo van bankarskog sektora. I sad bi bilo dobro da taj novac “uđe u sustav”.

Komentirao je i pitanje inflacije te mogućeg snižavanja kamatnih stopa.

-Centralne banke te odluke donose na bazi puno makroekonomskih pokazatelja i trendova. Očekujem u drugoj polovici ove godine da se okrene segment prema snižavanju kamatnih stopa. Vide se trendovi usporavanja, ali ne ekstremnog. Jedan od osnovnih razloga je drugačiji segment tržišta rada što je posljedica pandemijskih okvira i promjena.

Za očekivati je da će doći do sniženja kamatnih stopa na kredite fizičkih osoba. Inflatorni pritisci su mogući jer se Vlada odlučila na drastična povećanja u kratkom vremenu i tu će možda u Hrvatskoj ove godine određeni inflacijski trendovi biti prisutni upravo zbog ovog utjecaja, zaključio je Japunčić.

POSLJEDNJE DODANO: