SPOJ MODERNE UMJETNOSTI I SPORTA

Europski dizajneri kreirali postolje za FUSSBALLLIEBE, službenu loptu EURA 2024

Adidas ponovno postavlja nove standarde u svijetu sporta i ovaj put spaja modernu umjetnost i sport. Naime, omiljeni sportski i lifestyle brend pozvao je dva vodeća europska dizajnerska studija: Gonzalez Haase AAS i Sabine Marcelis, da kreiraju postolja za službenu loptu ovogodišnjeg Europskog prvenstva koje danas počinje u Njemačkoj i traje do 14. srpnja.

Prva nogometna lopta kakvu danas poznajemo kreirana je 1855. godine kada je Charles Goodyear
napravio model od vulkanizirane gume, što je postavilo temelje moderne lopte. Tijekom 1870-ih godina,standardiziran je njezin današnji sferni oblik, a masovna proizvodnja počela je krajem 19. stoljeća. Legendarna adidas Telstar lopta iz 1970. s prepoznatljivim crno-bijelim dizajnom dodatno je
revolucionirala nogomet. Sada, na UEFA EURO 2024™ nova službena lopta, adidasova FUSSBALLLIEBE što znači ‘ljubav prema nogometu’, nastavlja tu tradiciju, spajajući inovaciju s bogatom poviješću nogometa.

Turniri kao što je UEFA EURO 2024 TM ključni su za jačanje veze između igrača i gledatelja različitih kultura i nacija kroz uzajamnu ljubav i poštovanje prema nogometu. Amblem strasti, jedinstva i odanosti koji nadilazi granice i kulture – FUSSBALLLIEBE slavi europsko jedinstvo u različitosti i prihvaća univerzalan jezik emocija i identiteta utemeljen na UEFA EURO 2024 principima.

Postolje, koje će biti svojevrsna pozornica službene lopte, skreće pozornost na ovu važnu simboliku
zajedništva i jednakosti. Uzdignuta na ovoj umjetničkoj formi, FUSSBALLLIEBE će imati dodatnu važnost uz poruku da i uz različite načine izražavanja svi možemo biti dio iste igre.

Cijeli adidasov koncept jako se dobro slaže s dosadašnjim radom multidisciplinarnih umjetnika – studijem Gonzalez Haase AAS sa sjedištem u Berlinu i nizozemske dizajnerice Sabine Marcelis, zbog čega su upravo adidas i UEFA odlučili pozvati ih da na svoj način interpretiraju FUSSBALLLIEBE kroz vlastite jedinstvene perspektive i pristup materijalnosti i kreiraju postolja za loptu prvenstva.

POSLJEDNJE DODANO: