Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Hrvatska će tijekom ljeta biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija

Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica imat ćemo s tržištem Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nizozemske
Hrvatska je i ove godine pozicionirana kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Mediterana, a navedeno potvrđuju i brojne najave aviolinija koje će tijekom glavnih ljetnih mjeseci povezivati hrvatske destinacije s ključnim emitivnim tržištima. Naime, prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila od hrvatskih zračnih luka, naša će zemlja tijekom ljetnog rasporeda letenja biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija. 

- Tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo je i do značajnog pada zračnog prometa, zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen jer svjedočimo značajnom povećanju broja letova. Tako će prema našoj zemlji tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine. - poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako je u odnosu na ranije godine primjetan i značajniji rast rotacija u segmentu low cost letova, čak za 17 posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

Gledajući dostupne podatke i najave po zračnim lukama, sveukupno gledano najveći broj rotacija očekuju Zagreb i Split (oko 10.000 rotacija), a najveći rast broja rotacija u odnosu na 2019. očekuju Zadar (+63 posto) i Rijeka (+8 posto). 

Također, tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, što je neznatno manje od 134 grada s kojima smo bili povezani u 2019. Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica imat ćemo s tržištem Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nizozemske.

Dodajmo kako će tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Ryanair, Croatia Airlines, easyJet, Lufthansa i Eurowings.

hr Wed Apr 20 2022 15:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/628b8adb18d1cbb2238b45bc/80
Foto: Press

BlockSplit okuplja najveće svjetske stručnjake iz DeFi-a

DeFi obećava repliciranje tradicionalnog financijskog sustava na otvoren, decentraliziran i autonoman način

U sklopu BlockSplit konferencije u utorak 24. svibnja 2022. u Hrvatskom domu će se u istoj prostoriji okupiti svjetski priznati stručnjaci iz područja DeFi-a. 

Na panel raspravi sudjelovati će Zaki Manian, suosnivač Sommelier-a i Iqulusion-a, Gaspard Peduzzi, izvršni direktor APWine, Valentin Mihov, suosnivač Daedalus-a, Tesseract Fi i Finexify-a, i Faute Altman, koja je osnovala Faute Ventures.

Decentralizirane financije, ili "DeFi" kako se obično naziva, trend je u kriptovalutama koji je prvi put počeo dobivati ​​na snazi ​​2020. godine. Zovu ga "Divlji zapad" kripta. DeFi obećava repliciranje tradicionalnog financijskog sustava na otvoren, decentraliziran i autonoman način, kroz aplikacije izgrađene uglavnom na Ethereum blockchain mreži. Ukupna vrijednost kripto imovine zaključane u DeFi aplikacijama 22. svibnja 2022. iznosila je 109,71 milijardi USD.

I sami smo svjesni o kakvim se iznosima radi, a o svemu tome će nam na panel raspravi u sklopu BlockSplit konferencije ispričati Zaki Manian, poduzetnik i savjetnik za blockchain tehnologiju. Zaki Manian karijeru je započeo 2005. u ReaMetrixu. Godine 2014. osnovao je SKUChain s misijom unošenja kriptografskog povjerenja u opskrbni lanac. Od 2018. Zaki je direktor Tendermint Labsa i glavni suosnivač Iqlusiona i Sommelier Protocol-a. Skupa s njim na panel raspravi će sudjelovati i Gaspard Peduzzi, osnivač ApWine-a. Gaspard je studirao informatiku na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju. Bio je uključen u istraživačke projekte usmjerene na blockchain tehnologije i kriptovalute te je oko tih tema izgradio studentske zajednice. Valentin Mihov koji je specijaliziran za Yield farming - praksu ulaganja ili posudbe kripto imovine kako bi se generirali visoki povrati ili nagrade u obliku dodatne kriptovalute. Faute Altman, blockchain i kripto savjetnica, a ujedno i osnivačica Faute Ventures.

hr Mon May 23 2022 15:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/626563cdecdbd1ce598b45b9/80
Foto: CBS

Od utorka na Rivi "Croatia Boat Show": U Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, katamarana i jedrilica

Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike
Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike "Croatia boat show", najveći i najznačajniji sajam u regiji, održat će se od 26. do 30. travnja 2022. na splitskoj Rivi. "Croatia Boat Show" nametnuo se kao prepoznatljiv brand nautičke industrije te nezaobilazna smotra za sve ljubitelje brodova i plovidbe.

Na svjetsku nautičku kartu vraća se sada u velikom stilu: u Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, a pored katamarana i jedrilica, značajan segment sajma ponovno čine velike motorne jahte.

Organizatore posebno veseli što će na 22. Croatia Boat Show predstaviti i novosti iz hortikulture.

Svečano otvorenje sajma predviđeno je za utorak, 26. travnja u 12 sati, uz prisustvo mnogih osoba iz javnog života i glazbenu izvedbu muške klape "Filip Dević".

Radno vrijeme sajma bit će od 10 do 19, odnosno zadnjeg dana do 18 sati.


hr Sun Apr 24 2022 16:53:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5fce53926f52df42648b45b0/80
Foto: HRVATSKA POŠTA/Ilustracija

Hrvatska pošta diže plaće za 20% za čak 8000 radnika

Prošli tjedan su donijeli odluku o povećanju plaće
Hrvatska pošta, jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, prošli je tjedan donijela odluku o povećanju plaće za čak 8000 radnika na operativnim radnim mjestima za čak 20% u ovoj godini.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je:

- Uz sve izazove na tržištu, razvoj, utjecaj korone i potresa na poslovanje, naša su snaga uvijek bili ljudi. Uz sve investicije u infrastrukturu i digitalizaciju koje smo strateški iznijeli u posljednjih 6 godina, drago mi je što smo donijeli ovu odluku.

Naši su ljudi konkurentni na tržištu rada i na nama je da i mi kao poslodavac budemo konkurentni. Radnici su naš prozor prema korisniku i kao tvrtka koja posluje na liberaliziranom tržištu već gotovo čitavo desetljeće jako dobro znamo da je zadovoljan radnik put do zadovoljnog korisnika. - kazao je, prenosi Poslovni dnevnik.
hr Wed Apr 20 2022 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/62559931ecdbd148348b4577/80
Foto: Veljko Martinović

Turistička zajednica SDŽ predstavila projekt čiji je cilj kvalitetno upravljanje destinacijom i održivim turizmom

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam provodi opsežno istraživanje ekonomskih učinaka turizma na području Županije
Splitsko-dalmatinska županije godinu za godinom bilježi izuzetne rezultate kada je u pitanju turizam, pa čak i u neizvjesnim i izazovnim godinama. Rezultat je to dugogodišnjeg iskustva, predanog rada, praćenja trendova, ali i osluškivanja potreba i navika kako domaćih, tako i turista.

Upravo zbog toga, TZ Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam pokreće izradu projekta 'Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma' u svrhu unapređenja informacijske osnovice analize dugoročne održivosti turizma na području Županije polazeći od međunarodno harmoniziranog metodološkog okvira satelitskog računa turizma prilagođenog regionalnoj razini.

Cilj ovog projekta je podizanje razine razumijevanja odnosa fizičkih i monetarnih obilježja turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; transparentno praćenje strukture i uspješnosti pružatelja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića kao najvažnije turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; zatim optimiziranje kolaborativne destinacijske turističke politike, te razvoj metodološkog okvira analize veličine i utjecaja turističke aktivnosti.

- S obzirom da nam noćenja i dolasci nisu dovoljni kako bi kvalitetno analizirali turizam Splitsko – dalmatinske županije odlučili smo prvi u Hrvatskoj napraviti u suradnji s Institutom za turizam projekt “Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma”, a sve s ciljem kvalitetnijeg upravljanja destinacijom i održivim turizmom. 

Činjenica je da se nalazimo u razdoblju brzih i značajnih promjena, a te promjene obuhvaćaju različite aspekte, od životnih navika, poslovnih, a na kraju i medijskih navika pojedinaca. Iako često stavljamo fokus na prilagođavanje ponude i komunikacije prema gostima, jednako je važno pratiti i osluškivati potrebe lokalne zajednice. Efikasno upravljanje procesom razvoja turizma i njegovom održivosti podrazumijeva razumijevanje odnosa pozitivnih i negativnih učinaka turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera. Turizam ne može opstati bez simbioze s lokalnim stanovništvom, upravo u tome leži važnost ovakvih projekata i istraživanja – izjavio je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije. 

Na prezentaciji projekta istaknuto je kako će projekt biti podloga za izradu kratkoročnih i srednjoročnih plansko-razvojnih dokumenata Splitsko-dalmatinske županije, ali i osnova za vertikalno usklađivanje turističke politike Županije s nacionalnom te klasterskom i destinacijskom turističkom politikom te okvir za definiranje programa korištenja raspoloživih financijskih sredstava EU.

Projekt uključuje tri međusobno povezane skupine aktivnosti: 

· Procjenu ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije prema metodološkom okviru satelitskog računa turizma 

· Ažuriranje procjene ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na temelju podataka iz istraživanja TOMAS Hrvatska 2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji

· Provedbu strateških radionice na temu metodološkog okvira satelitskog računa turizma i njegova uspostavljanja na regionalnoj razini

hr Tue Apr 12 2022 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .