Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6048a20e6f52dfe1fc8b4582/80
Foto: DalmacijaNews

Ravnatelj splitske bolnice: 'Nemam riječi kojima bih se zahvalio osoblju KBC-a. Nijedan projekt nije zaustavljen'

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović gostovao je u Dnevniku. Govorio je o stanju u splitskoj bolnici.

- Točno je da, nažalost, možemo očekivati veći broj bolesnika u bolnicama jer nova varijanta, prema onome što zasada znamo, izaziva blaže simptome, ali je veći broj zaraženih. Zbog tog većeg broja zaraženih možemo očekivati i veći broj onih s težim simptomima, odnosnosno onih koji će morati biti hospitalizirani. Prema tome, KBC Split, kao i ostale bolnice u Hrvatskoj moraju biti spremne za prihvat i većih brojeva, pa i težih bolesnika”, kaže.

Rekao je kako u bolnici ima i onih koji su trenutno negativni, ali ih je u bolnicu dovela ista bolest kao i pozitivne, covid-19. Danas je u bolnici 176 hospitaliziranih zbog koronavirusa. Govorio je i o zaposlenicima KBC-a:

- Zdravstveni djelatnici su divni, nemam riječi kojima bih se zahvalio svim doktorima, sestrama, tehničarima, spremačicama i svom osoblju KBC-a Split, ali i u ostalim bolnicama. Svi slično radimo skoro dvije godine. Imamo onih koji mjesecima ne izlaze iz respiratornog centra jer kažu da je njihova dužnost raditi tu koliko god mogu. Divni ljudi. Nemam riječi zahvale i ne može se ni na koji način te ljude nagraditi.

To su ljudi kojima možemo biti beskrajno zahvalni. Ja sam jutros bio i svaki dan odem da ih vidim, to su mladi ljudi, mladi doktori i sestre. Nama je u ovom trenutku angažirano 260 samo medicinskih sestra, od toga je pola na odjelima za intenzivno liječenje, to je velik angažman i to traje već dvije godine i oni sve to izdržavaju i nitko nije izgubio entuzijazam i želju za pomaganjem. To je naša dužnost i to se tako radi”.

“Cijepljenje je jedini način zaštite”

Ponovio je i kako je 85% onih na respiratorima – necijepljeno.

- Još jednom koristim ovu priliku i nećemo se nikad umoriti ponavljati da se moramo cijepiti jer je to jedini način zaštite, prva, druga pa treća doza, to je tako i to tako treba prihvatiti”.

Dodao je i kako nijedan veliki projet u KBC-u Split nije stao zbog pandemije:

- Mi imamo nekoliko velikih projekata koji su započeti, nijedan nije zaustavljen, ali su morali biti usporeni. Ali evo, objedinjeni hitni bolnički prijem se radi i prva polovica će početi raditi za turističku sezonu, radi se i regionalni tansfuzijski centar, to su dva velika ulaganja, 70 odnosno 54 milijuna kuna. Mi radimo i druge strateške projekte i ništa se ne prekida i ne zaustavlja, svi mi u Hrvatskoj liječimo i sve ostale bolesnike i rade se planovi za napredak struke”, zaključio je za N1.

hr Tue Dec 28 2021 20:41:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .