Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Idućeg tjedna odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera

Epidemiološki podaci upućuju na dobru turističku sezonu

Svi sudionici dva probna događaja - poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu, objavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Capak je istaknuto da je broj zaraženih u proteklom tjednu pao za 38 posto, broj otpuštenih iz bolnica veći je od broja hospitaliziranih, a idućeg tjedna bit će donesena odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera budući da postojeće mjere istječu 31. svibnja.

Probni događaji pokazuju da smo blizu normale

Trenutno bilježimo 38,4 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Trenutna incidencija novoboljelih na 100.000 stanovnika je 262.5, najnižu ima Istarska, a najvišu Varaždinska županija, dok smo u EU na 18. mjesto. Po smrtnosti smo na 20. mjestu u EU. 

HALMED-u su prijavljene 3363 sumnje na nuspojave - 1680 na Pfizer, 1406 na AstraZenecu, 263 na Modernu i devet na Johnson&Johnson.

Capak kaže kako su rezultati testiranja sudionika probnih događaja dokaz da je takve događaje moguće organizirati ako na njima sudjeluju cijepljeni, preboljeli ili testirani. To pokazuje da smo blizu normale, kazao je i najavio održavanje još jednog takvog događaja, ovoga puta simpozija u Istri. 

Kad je riječ o ljudima koji su se cijepili izvan Hrvatske, oni se moraju obratiti zavodima za javno zdravstvo da bi bili upisani u registar cijepljenih, a moći će se cijepiti svi koji borave u Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo i svrhu boravka. 

"Postoji i mogućnost upisa stranaca koji nemaju naše dokumente. Primjerice, cijepili smo 500 diplomata i njihove obitelji, oni nemaju hrvatske dokumente, ali mi smo to unijeli u bazu podataka", rekao je Capak.

Epidemiološki podaci upućuju na dobru turističku sezonu

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da optimistični epidemiološki podaci omogućavaju pretpostavke za dobru turističku sezonu. Povećava se broj cijepljenih, premašili smo milijun utrošenih doza i dosegnuli 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, a jučer je postavljen novi rekord od preko 57.000 dnevno utrošenih doza.

Beroš kaže kako je vlastitim sudjelovanjem u cijepljenju želi pokazati da svatko može dati doprinos u postizanju ciljeva "Ne bildam svoj imidž nego je trenutno najbitniji proces, a to je cijepljenje. Samo zajednički možemo ostvariti rezultate i graditi bolje sutra", poručio je.

Zdravstvena inspekcija koju je uputio u KBC Sestara milosrdnica provjerit će je li bilo nezakonitosti u radu. "Najozbiljnije sam shvatio sve što je rečeno o nezakonitim radnjama i poduzeo sam korake. Inzistirat ću da to bude širokoobuhvatno, duboko i brzo gotovo. Odlučan sam rasvijetliti nepravilnosti, ne samo tu, već i šire", ustvrdio je.

Upitan može li se Dijana Zadravec, smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju, kandidirati za ravnateljicu KBC-a odgovorio je da će Upravno vijeće analizirati pristiglu dokumentaciju i vidjeti tko je najbolji izbor za ravnatelja.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se idući tjedan promišljati o mogućem popuštanju mjera od 1. lipnja.

"Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama. Postojeće istječu 31. svibnja, do tada ćemo vidjeti u kom smjeru ići dalje s popuštanjima", kazao je.

Hrvatska želi da se covid putovnice što prije počnu primjenjivati

Vezano uz covid putovnice, o čemu je jučer donesena odluka na razini EU-a, Božinović ističe da Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da se one što prije počnu primjenjivati.

Istaknuo je kako covid putovnice nisu samo putni dokumenti već i potvrde koje mogu na vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba cijepljena, testirana ili preboljela bolest. 

"Osim za putovanja, digitalna potvrda može se koristiti i za širu primjenu, što će ovisiti o tome za što se pojedina država članica opredijelila. Mi ćemo nastaviti donositi odluke o mjerama ograničenja, a to će biti pomoćno sredstvo da pod određenim uvjetima pustimo neke događaje", kazao je.

Božinović naglašava da je cijeli sustav sada ujednačen na razini EU-a,  znat će se tko izrađuje QR kod i neće biti sumnji u njega u bilo kojoj drugoj državi članici, što će olakšavati prijelaz granica na siguran način.

hr Fri May 21 2021 14:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c61f616f52df4ea98b458b/80
Foto: DalmacijaNews

[FOTO] 'Kockice' prevladale u splitskoj Fan zoni na Zvončacu, razloga za slavlje imali Englezi

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.
Hrvatska je krenula s porazom u Europsko prvenstvo. Presudan je bio pogodak Sterlinga iz 57. minute koji je kaznio mlake reakcije u obrani koje su bile prisutne tijekom cijelih 90 minuta.

U Fan zoni na Zvončacu, po propisanim epidemiološkim mjerama, bodrili su se Vatreni, ali ipak je razloga za slavlje imalo nekoliko navijača Engleske koji su se u Splitu našli na ljetovanju.

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.


hr Sun Jun 13 2021 17:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f252ebcdaf72d1b4e8b45c0/80
Foto: Facebook

Milošević o napadu na Srbe u Splitu: "Strašno i sramotno je da se to uopće događa"

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru...

Nakon napada na srpske državljane u Splitu, potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku je komentirao taj sramotni incident.

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Danas nažalost opet moram reagirati na događaje koji ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje. Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbježno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njihovu prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju.

Vijest da je u Splitu nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje državljana Srbije, 25-godišnjaka i 26-godišnjakinju me podsjetila na sramotan napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Strašno i sramotno je da se to uopće događa i da se događa sad u vrijeme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone.

Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je na središnjem gradskom trgu skupina od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike „bando četnička“. Naglašavam da su žrtve napada maloljetnici.

Oštro osuđujem oba događaja, očekujem da policija pronađe napadače iz Splita, a da pravosuđe adekvatno procesuira vukovarske napadače/recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

Zahvaljujem gradonačelniku Splita na javnoj reakciji jer Split nije zaslužio da ga se zbog nasilnika etiketira kao grad slučaj, a još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate.

Važno je da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da se nacionalni i lokalni političari ne služe riječima koje raspiruju mržnju već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmjerenog prema drugom zbog njegove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina. - kazao je Milošević.

hr Sun Jun 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Stigli podaci Stožera: U Hrvatskoj je danas 125 novih slučajeva

Nacionalni stožer je konačno objavio podatke o koronavirusu
U protekla 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba, a testirano je njih 4.701.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 358.504 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 125 u protekla 24 sata.

349.244 osobe su se oporavile, od toga 195 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 9 osoba, ukupno 8.132 osobe. 

Do danas je ukupno testirana 2.074.221 osoba, od toga 4.701 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6.445 osoba.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2.087.157 doza cjepiva. Dosad je 1.401.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685.510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44.268 doza cjepiva.
hr Sun Jun 13 2021 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .