Gradonačelnik Puljak: “Na Spinutu neće biti nikakvog deponija”

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak je na svom Facebook profilu pojasnio što se želi postići postavljanjem 7 preskontejnera na području Gradskog kotara Spinut. Evo njegovog posta:
Na Spinutu neće biti nikakvog deponija.
Jedan od naših najvažnijih ciljeva je očistiti cijeli grad i uvesti infrastrukturu i sustav gospodarenja otpadom koji će osigurati da primjereno odvajamo otpad i da su nam ulice uvijek uredne i čiste.
Budući da je centar grada, pogotovo u ljetnim mjesecima, pod većim pritiskom turista, tada je potreban i veći broj vožnji malih tzv. Piaggio vozila po uskim gradskim uličicama. Ta vozila prikupljaju otpad i privremeno ga ostavljaju u većim kontejnerima, koji se onda na kraju dana odvoze na Karepovac.
Ti veći kontejneri se nazivaju preskontejneri, jer u njih stane više smeća, a s obzirom da se radi o jednodnevnom otpadu i sami kotejneri imaju poklopce za zatvaranje, ne šire neugodne mirise. Sličnih kontejnera već ima na raznim lokacijama po gradu i do sada nije bilo pritužbi građana.
Vidimo da je ova odluka izazvala dosta pitanja kod građana i spremni smo u narednim danima i tjednima uložiti dodatne napore kako bismo objasnili zašto je, nakon mnogih analiza, odabrana baš ova lokacija u širem centru grada.
S obzirom da se radi o problemu koji uključuje veći broj kotareva, kao što su Grad, Bačvice, Varoš, Lovret, Meje i Spinut, porazgovarat ćemo s čelnicima tih kotareva i još jednom vidjeti može li se naći bolje rješenje koje bi omogućilo da se centar grada redovito i kvalitetno čisti, uz što manju neugodnost za građane.
Svjesni smo činjenice da komunalni red zahtjeva i infrastrukturu za prikupljanje i odvoz otpada te upravo uspostavljamo sustav polupodzemnih kontejnera po cijelom gradu, kao zamjenu za sadašnje kontejnere, koji su često otvoreni i šire neugodne mirise. Novi sustav će biti uredniji i čišći, a omogućit će odvajanje otpada i bolju čistoću cijelog grada.

POSLJEDNJE DODANO: