DJECA DIZAJNIRAJU

Ekološke promjene kroz školske vrtove u Splitu

Jučer, 14. u atriju Osnovne škole Blatine-Škrape u Splitu održano je svečano predstavljanje permakulturnog dizajna vrta, rezultata suradnje učenika, nastavnika i školskog osoblja s stručnjacima iz udruge Permakultura Dalmacija.

Ovaj događaj bio je središnji dio tribine pod nazivom Škole kao pokretači ekoloških promjena u Splitu!, na kojoj su predstavljene sve aktivnosti koje su dovele do uspješnog završetka prijedloga dizajna. Značaj ovog projekta leži u tome što su aktivno sudjelovale čak tri splitske osnovne škole, iako se dizajn radio samo za Osnovnu školu Blatine-Škrape, uključujući i Osnovne škole Lučac i Skalice.

Na tribini su se prisutnima obratili ravnateljica OŠ Blatine-Škrape Nives Ruščić, te predsjednik Permakulture Dalmacije Marin Kanajet. Osvrnuli su se na početak suradnje, izazove s kojima su se suočavali tijekom edukacija i dizajniranja te kako se konačni dizajn razvijao od izvorne ideje.

Ravnatelj OŠ Skalice, Leo Botica, podijelio je vlastita iskustva u dizajniranju školskog vrta, koji je poslužio kao primjer dobre prakse i inspiracija za projekt. Profesorica Mirela Blažanin Martić i učiteljica Nikica Sikirica istaknule su zadovoljstvo suradnjom i uključivanjem učenika u proces analize i dizajniranja, ističući važnost praktičnog rada tijekom radionica.

Ivan Mateljan iz Permakulture Dalmacije predstavio je ključne elemente dizajna, naglašavajući da su dječji prijedlozi bili integrirani u konačni dizajn, što je privuklo pozornost izlagača i sudionika tribine.

Svečanost je obogatio školski zbor učenika OŠ Blatine-Škrape s uvodnom i završnom božićnom pjesmom. Marko Ban iz udruge Permakultura Dalmacija izrazio je otvorenost za buduće suradnje s školama te istaknuo važnost oplemenjivanja školskih prostora.

Osim što su sudjelovali u izradi permakulturnog dizajna, učenici i školsko osoblje stekli su nova znanja o permakulturnim načelima, analizi prostora, kompostiranju i maslinarstvu kroz edukacije voditelja iz Permakulture Dalmacije te dr. sc. Tatjane Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Ovaj događaj organiziran je u sklopu projekta “Škole promjene – Edukacija i razmjena iskustava za kvalitetniji okoliš splitskih osnovnih škola”, sufinanciranog od strane Grada Splita iz javnog poziva za programe izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece za 2023. godinu.

POSLJEDNJE DODANO: