Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6407b13e5d796506448b4591/80
Foto: Ivana Ivanović

Za Ljulj Cvitanić kažu da će je teško tko u vijeću zamijeniti i nadmašiti: "Kritizirala sam argumentirano i smatram da je to dobar smjer!"

S vremenom očekivanja splasnu, a bila bi zadovoljna i da se samo neke stvari riješe…
Kao munja je medijskim prostorom odjeknula vijest da Ivana Ljulj Cvitanić, nestranačka vijećnica Mosta u splitskom lokalnom Parlamentu, odlazi iz politike, napušta vijeće i sjeda u redove Državnog izbornog povjerenstva kao član na osam godina. Nešto manje ipak je Lulj Cvitanić bila u vijeću, ali ostavila traga kao rijetko tko dosad.

Nema sumnje da je njezina politička karijera imala jasan linearni tok i da je od samog početka plijenila pažnju ne samo rezultatima koje je ostvarivala u predanom, tihom i studioznom radu, poput trijumfa oko naknade za neupisane vrtićku djecu ili dnevnog boravka za starije u Splitu, već i svojim generalnim viđenjem načina na koji ona misli da se politika treba igrati. Jer sve se na kraju svede na nogomet - odrađeno na zelenom travnjaku uz nevidljiv umor od subote do subote kad su utakmice na rasporedu. U ovom slučaju pak napravljeno u Banovini preko sati i sati utrošenih na pripremu materijala.

Na kraju jednog životnog razdoblja pretočenog u rješavanje problema u svom gradu evo i njezinih razmišljanja...Nova dužnost, i to daleko od politike. Kao munja je odjeknula vijest da odlazite iz Gradskog vijeća u Državno izborno povjerenstvo. Par sati poslije kakva je realnost, slegli su se prvi dojmovi?

- Ono što me motivira je rezultat rada, da na uloženo vrijeme postignem ono što tražim. Mislim da sam u vijeću dala svoj doprinos kroz pristup problemima, izradu primjera za sve alate koje vijećnici imaju na raspolaganju. Odredili smo i prioritete kojima nastojimo mjerljivo pomoći građanima. Od boljih uvjeta za djecu predškolske i školske dobi, potreba naših starijih sugrađana, projekata za istočne i zanemarene dijelove grada, kontrole trošenja proračunskih sredstava, stavljanja u funkciju gradskih nekretnina … Most može nastaviti raditi u okviru tih prioriteta, ostaju i primjeri kako nametati bilo koju temu. Što se mene osobno tiče, prihvatila sam novi izazov i potrudit ću se oko toga, odluku nisam donijela preko noći nego sam objektivno sagledala sve.


Teme ste nametali i prije nekoliko godina, ali na kvartovskoj razini. Tako nekako je i krenuo vaš angažman, od nekakvog aktivizma do ozbiljne politike..

- Živjela sam u Zagrebu i vratila sam se u Split i krenula gledati što nedostaje u mom kvartu Neslanovcu. Tamo je bilo dosta gradskih zapuštenih zemljišta, a jedan od njih je javni put koji se prije koristio pa je u potpunosti obrastao, a istovremeno su djeca išla kilometar i pol dalje u školu putem koji je za njih bio opasan. Onda sam predlagala vijeću kotara čija je većina bila HDZ da se raščisti taj put i omogući djeci siguran način dolaska do škole. No, trebalo je više od godine dana za riješiti taj problem koji je po meni bio lako rješiv, skupljala sam potpise susjeda, slala gradu Splitu zahtjev da bi se problem riješio kada su u Splitu provedeni javni radovi. Tu je bila i gradska parcela gdje smo predložili izgradnju dječjeg parka, a napravljen je tek prošle godine. Predložili smo 2016., da ne bi bilo zabune…


Sanjali ste tada biti aktivan političar, barem u smislu toga da će se možda neki problemi, kako kažete naizgled maleni, moći brže riješiti?

- Nisam imala to niti u primisli. Više sam razmišljala da imam određena znanja, primjećujem probleme te sam povezana s ljudima i mogu doći do rješenja. Ishod koji se dogodio stvarno mi nije bio na pameti.


Kakvi su vas motivi ipak vodili kad se politika ipak dogodila?

- Glavni cilj je bio rješavati nagomilane probleme koji se nisu mogli pomaknuti s mrtve točke tek obraćanjem građana gradskim službama ili vijećima kotareva. Tu sam primijetila da ih treba rješavati na višoj razini. Prije nego sam postala vijećnica, četiri godine sam pomagala Mostovim vijećnicima u Splitu, Županiji i općenito u Hrvatskoj. U tom poslu sam iz pojedinačnih problema prepoznavala one sistemske i nudila rješenja. Za primjer mogu dati problem gradskih nekretnina koje nisu uknjižene kao vlasništvo grada, nije mi bila poanta samo da se na nekolicini takvih raščisti put, izgradi park ili parking, odnosno da se na njih uknjiži grad kao vlasnik nego da se problem sustavno riješi za sve takve nekretnine. Problem koji je bio s nejednakim cijenama privatnih i gradskih vrtića sam zajedno s kolegicom izvukla iz primjera jednog neupisanog djeteta, problem u zadovoljavanju potreba starijih iz nekoliko razgovora s njima… S obzirom da sam kreirala većinu Mostovog sadržaja, prihvatila sam prije dvije godine i političku dužnost da bi osigurala nastavak smjera dok se ostali ne uhodaju.


Kad je i krenula vaša prepoznatljiva priča prijavili ste se za neke natječaje u Gradsku upravu, ali – ništa…

- Prijavila sam se 2016. Bilo je to paralelno s rješavanjem kvartovskih problema. Drugi kandidati su zaposleni, uglavnom bi na usmenom dijelu natječaja dobili bolje ocjene. Zanimljivo je bilo to iskustvo, izabrani kandidati su imali i manje radnog iskustva od mene, ali su dobili veći broj bodova. Meni je to bio znak da se nema smisla žaliti nego mijenjati sustav. 


Sada, na kraju jednog putovanja, ima li tema za koje ostaje žal što niste uspjeli?

- U deveti mjesec 2021. na nekoliko stranica sam napravila pripremu za tematsku sjednicu o potrebama starijih osoba, s prijedlogom da se održi u 2022. godini. Računala sam da su ta tri mjeseca dovoljna da se sve pripremi i da se sjednica održi, dostave sve informacije, pozovu tijela koja koordiniraju te potrebe, od Ministarstva, Županije, gradskih službi za potrebe naših starijih pa dalje. Do danas nije održana. Smatram da bi svi zaključci koji bi proizašli iz te sjednice išli postepeno po nekom planu prema boljim uvjetima za naše starije, ali evo već na prvom koraku smo zapeli.


Zapeo je nakratko bio i vaš prijedlog da roditelji djece koja nisu upisana u vrtiće, a ispunjavali su uvjete natječaja, dobiju naknadu za tu nemogućnost. Čak je i zanimljiv bio potez Ivice Puljka koji je prvo objeručke prihvatio prijedlog, dok ste bili u programskoj suradnji naravno, kasnije onda doslovce “sasuo” paljbu na jednoj sjednici u mandatu kad je bio bez vas…

- Nakon toga je opet prihvatio tu mjeru. Ja sam predočila razloge i argumente mada su me uvjeravali u suprotno. Došli smo do toga da će roditelji neupisane djece dobiti naknadu što je najvažnije, ali opet taj protek vremena i nabacivanje s razlozima koji to nisu ne koriste nikome. Mogu razumijeti da pojedini prijedlozi koji nisu do sada bili u praksi gradske uprave iziskuju dodatan angažman i nemaju kapaciteta za to, ali nije razlog da se takvo što odbije na taj način nego se treba pronaći rješenje.


Ignorirali su i kad ste osporavali odluku o visini zakupa kioska, štekata i pokretnih naprava…

- Ja sam svo vrijeme upozoravala na pitanja koja sam vidjela spornima u njihovom načinu rada. Ispostavilo se da sam bila u pravu. Imali smo donošenje odluke o visini zakupa na Gradskom vijeću u zadnji tren s oslanjanjem na ranije javno savjetovanje i to za jedan grad Split mislim da nije dobar način. Eto tu moju primjedbu su ignorirali devet mjeseci. U devet mjeseci se mogla pripremiti i puno bolja odluka, a ne ponavljati nešto samo zato što je odluka ukinuta. Puno sam puta govorila vlasti da nije pitanje nadležnosti samo formalnost, da zato u Gradskom vijeću i sjedi veći broj predstavnika građana koji mogu otvoriti pitanja o kojima izvršna vlast nije razmišljala i iz toga mogu proizaći bolja rješenja. 

U prvom mandate, onom krnjem Ivice Puljka, bili ste dio programske suradnje, a kad se ona počela klimati potez gradonačelnika bio je ostavka i izbori…

- Čini se da smo jedino mi doslovno shvatili tu programsku suradnju, vezali smo je uz projekte koje smo sami predložili i one koje smo smatrali najbitnijima za grad. Kad smo vidjeli da bi dinamika rješavanja tih pitanja mogla biti bolja i način na koji ćemo ih rješavati, onda smo shvatili da od te programske suradnje nema ništa jer nijedan projekt nije bio riješen. Niti su dani razlozi zašto. Zato smo mi paralelno predložili stalne točke dnevnog reda. To su bili projekti oko kojih smo se usuglasili, a mi taj pomak nikako nismo dobili i za naše prijedloge smo prije ostavke gradonačelnika tražili da nas izvijesti o tome. Nakon što je dobio izbore nije se osvrtao na naše prijedloge, sve donedavno.


Ta ostavka je bila kukavički čin ili dugo osmišljen rasplet?

- To je bila odluka gradonačelnika puno prije nego dan kada je ostavka protokolirana. Jednostavno vjerujem da se radilo o procjeni da može ići s manje partnera. Dobio je neki period vremena u kojem su pokazali određeni smjer na manjim komunalnim zahtjevima dok su istovremeno ignorirali sve ozbiljnije zahtjeve partnera. To su na izborima kapitalizirali, građani su ih nagradili i pokazalo se kao odluka u njihovu korist.


Građani gotovo da su im dali i većinu u vijeću…

- Građani su tako procijenili. Voljela bih da je više građana zainteresirano i da prate Gradsko vijeće i kako svaki od vijećnika pristupa određenom problem, pa bi možda i njihovi glasovi bili drugačije podijeljeni. No, i ovo je legitimno. Moja osobna želja bila bi da se sve odluke, od izbora predstavnika do onih koje ti predstavnici kasnije donose kao vijećnici, donose na jednoj informiranoj razini. Tada bi se moglo govoriti o zaslugama. Sada isključivo govorimo o percepciji. 


U tom izbornom procesu koji se dogodio dobili ste jednog vijećnika manje pa je onda logično pitanje i koliko je Splićanima politika zanimljiva? Valjda nisu još svjesni da taj izbor, jedno zaokruživanje, zapravo ovisi i o tome, aktualno je u zadnje vrijeme, što će im biti ispod prozora na Spinutu…

- Većina građana koji ne izlaze na izbore dojma je da njihov izbor ne može ništa promijeniti i da su svi isti. Zato smo mi na ovim izborima imali slogan “nije svejedno” baš zbog te okolnosti. Ništa se ne može promijeniti dok ne pokušaš, i svi su slični dok im se ne “približiš” a tek onda uočavaš razlike. Razlika nas i  gradonačelnika Puljka, jedna od, je ta da je on bio fokusiran na ostavljanje dobrog dojma, a mi na rješavanje problema koje smo obećali riješiti. Željeli smo mjerljiv rezultat i rad. I jedni i drugi smo znali da su izbori uvijek opcija. Nama problemi građana nisu bili valuta kojom ćemo nastojati dobiti izbore. Na primjeru te tematske sjednice o potrebama starijih je jasno, nije nama bilo bitno izaći u medijima s naslovima da mi brinemo o starijima, nego sustavno rješavanje problema, da se napokon održi sjednica na kojoj ćemo sve sagledati i pokušati dogovoriti prioritete i dinamiku rješavanja.


Možete li sad, u trenutku odlaska iz politike, a nakon toliko iskustva u vijeću dati ocjenu gradonačelnika i dvojice zamjenika. Kakav su utisak ostavili na vas?

- O tome najbolje pokazuju rezultati njihovog rada, a baš na mojoj zadnjoj sjednici vijeća smo imali izvještaj o radu gradonačelnika i izvršne vlasti u kojima uopće nije bio rezultat rada izvršne vlasti nego gradskih službi. Nismo mogli vidjeti čime se bavio gradonačelnik i njegova dva zamjenika. Govore da su zatekli mnogo problema, ali, eto, nisu pokazali način na koji ih rješavaju. Nismo imali prikaz onoga što oni rade da bi doveli do nekog boljeg ishoda za grad Split. Nisu predali rad, hoćemo im dati ocjenu nedovoljan? Ili, koju bi oni dali ocjenu nekome u gradskoj upravi tko im uopće ne predoči što i kako radi?


Bojan Ivošević je u nekoliko navrata imao instiktivne reakcije na pojedine probleme pa je kasnije sud bio protiv…

- Stvaranje je to vijesti oko nečega što netko drugi odrađuje svakodnevno i to ne spominje, a kamoli da izaziva konfliktne situacije u kojima svi ostrašćeno guraju svoju verziju istine. Meni je taj način postupanja stran, pristupam suprotno, provjerim procedure, sadržaj, a tek onda se ide do prijedloga – od vijećničkog pitanja pa nadalje. Ne smije se događati izvršnoj vlasti drugog grada u Hrvatskoj da im sud poništava odluke.

Kako grad vidite za dvije godine, kad istekne mandat Ivice Puljka?

- U ovom trenutku moram izraziti nadu da će se ipak nešto uspjeti napraviti. Dinamika nije kakvu sam očekivala da će biti kad smo dali podršku Ivici Puljku. S vremenom očekivanja splasnu, a bila bi zadovoljna i da se samo neke stvari riješe…


Na imenovanje u Državno izborno povjerenstvo reagirao je i Davor Matijević, predsjednik SDP-a u Splitu što je, bar se tako čini, za pojam politike zbilja neobično i izazovno…

- Onako kako pristupaš kolegama, makar oni bili i političari iz drugih stranaka, tako i oni uzvraćaju. Bila sam uvijek otvorena za pričati o gradskim problemima i usmjerena na ono što zajedno možemo učiniti da bude bolje. Kritizirala sam argumentirano i smatram da je to dobar smjer. Treba se okupiti oko gorućih problema i ponuditi rješenja, ne vidim razloga za nekolegijalan pristup u jednom tijelu koje je po definiciji kolegijalno.hr Wed Mar 08 2023 07:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64746b185d79653eab8b458e/80

[FOTO] Proslava Dana državnosti: Sa zgrade Gradske uprave spušten 22 metra dug hrvatski barjak

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!
Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita počelo je jutros polaganjem vijenaca na groblju Lovrinac u 9 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 10 sati cvijeće se položilo i kod spomenika u Parku branitelja, a potom se se sa zgrade Gradske uprave spustio 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 10.40 sati  uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ podići će se zastava Republike Hrvatske i položiti vijenac kod Spomen ploče na Narodnom trgu. U 12 sati u Vili Dalmaciji će se održati Svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko– dalmatinske županije i Gradskog vijeća Grada Splita.

Program na sam blagdan, 30. svibnja 2023. započet će sv. misom u katedrali sv. Dujma s početkom u 19 sati, nakon koje će na Peristilu hrvatski branitelji formirati mimohod s ranim zastavama. Predvođeni HGD Stjepan Radić iz Žrnovnice i Mažoretkinjama grada Splita kretat će se preko od Peristila preko Hrvojeve i Ulice kralja Tomislava do Trga Gaje Bulata. U prigodnom programu ispred zgrade HNK Split uz HGD Stjepan Radić nastupi će Gradski zbor Brodosplit.

Program obilježavanja završit će vatrometom na Rivi s početkom u 22 sata.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!

 hr Mon May 29 2023 10:01:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d24802c29111ce5fe8b45aa/80

Split vrvi turistima kao da je špica sezone unatoč problemima

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine proći šest milijuna putnika

Produljeni je vikend pa nam s Jadrana stižu sjajni turistički brojevi. Prednjači Split koji je i prije ovog vikenda u svibnju ostvario povećanje broja dolazaka za čak 37 posto, a samo ovaj vikend kroz zračnu luku prošlo je 33 tisuće putnika. No, svoj image globalne top-destinacije grad sve teže podnosi, piše HRT

Na Peristilu kao da je špica sezone. Gužva, vrućina, traži se hlad. Turisti prigovaraju.

- Željela sam popiti pjenušac, ali bilo je preskupo. Mala čaša 10 eura, požalila se jedna od turistica.

No, što su cijene više, više je gostiju pa hotelijeri ne znaju kako će izdržati do jeseni. Svakim danom sve teže podnose nedostatak radnika. Nakon azijskih zemalja, pojedine agencije za zapošljavanje, kojih je u Hrvatskoj više od 400, spas traže u Južnoj Americi.

- Što se tiče osoblja, to je baš pravi pakao i jednostavno nema djelatnika ni za lijek, uzimamo bilo što, bilo koga, nije bitna kvalifikacija ,bitno da ima dvije ruke i noge i da zna pozdraviti, a samim time rušimo ono što smo godinama gradili, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia.

Iako su gradske vlasti odlučile novčanim kaznama smiriti nepoćudne mlade goste, nedostatak komunalnih redara usporava provođenje odluke.

- Grad je postao globalna turistička destinacija i to sa sobom nosi veliku odgovornost i brojne izazove, kao što je i vidljivo iz velikog broja gostiju koji, naravno, troše i destinaciju i ljude. Pred nama je zahtjevna sezona, istaknula je direktorica TZ Splita, Alijana Vukšić.

A da bi se barem u trajektnoj luci uvelo malo reda, počeli su radovi na ponovnoj uspostavi dvosmjernog prometa za koji struka tvrdi da će smanjiti svakodnevne prometne čepove.

- Očekujemo da će radovi trajat dvadesetak dana, tako da do službene turističke sezone planiramo sve skupa pustiti u funkciju, zaključio je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet Grada Splita.

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine prema najavama proći šest milijuna putnika, milijun više nego glasovite 2019-te. Svakodnevne priče o održivosti na teškom su iskušenju.

hr Sun May 28 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f0a2fab473989c258b4569/80
Foto: EPA/Ilustracija

Uhićeni bombaši iz Rijeke, oglasio se i Božinović

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi

 Primorsko-goranska policija uhitila je dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Posljednja je odjeknula sinoć oko pola sata nakon ponoći kod trgovačkog centra na Pećinama. Nitko nije ozlijeđen, no građani su uznemireni, piše HRT.

Neposredno prije navedenog događaja, oko ponoći, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli su njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu.

Navedene osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju.

Osumnjičenici su imali i treću napravu, a sve se dovodi u vezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici u Rijeci.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni će u roku od 24 sata od uhićenja biti privedeni pritvorskom nadzorniku. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. 

- Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira, poručio je Božinović na Twitteru.

Ministar je izjavio u nedjelju da je riječ o policijskom postupanju koje je počelo pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

- Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko-goranske policije.

- Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju, rekao je ministar novinarima nakon svečane Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je u tim slučajevima bila očita neposredna opasnost koju je policija uspješno otklonila, dodao je ministar.

Za stanovnike riječkih Pećina bila je to neprospavana noć:

- Čuli smo eksploziju, muž je mislio da je velika petarda, ali nismo bili sigurni što je, čak se i u zgradi zatreslo.

- Čuo sam! Dosta jako se čulo, bilo je kao petarda, ali tri puta ječe barem.

 

 

hr Sun May 28 2023 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena vremena, jaki pljuskovi, grmljavina, tuča...

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena

Već danas poslijepodne u unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Sutra diljem kopna od sredine dana više oblaka, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na istoku i u Dalmaciji, ponegdje izraženije. 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 16 i 20°C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima između 26 i 28°C.

Početkom novog tjedna mogući su u cijeloj zemlji mjestimični pljuskovi i grmljavina, lokalno vjerojatno i izraženiji, tuča, intenzivna kiša i prolazno pojačan vjetar, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ipak biti malo stabilnije i sunčanije, no mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito u južnijim predjelima. U gorju pak povremeno više oblaka, poslijepodne uz mogućnost za poneki pljusak. Najviša temperatura od 20 do 22°C u gorju te između 25 i 27°C na obali i otocima.

U Dalmaciji će se ponegdje na obali izmjeriti i 28°C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ne i posve stabilno. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi vjerojatni su u unutrašnjosti, a poneki se može spustiti i do obale. Nakon većinom umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka bit će i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more, temperature od 20 do 22°C. Bit će većinom sunčano, no popodne s jačim razvojem oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju.

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

 

hr Sun May 28 2023 17:00:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .