“Moramo biti spremni braniti Baltik i Moldaviju od Rusije”

Visokopozicionirani general NATO-a Philip Breedlove upozorio je da je Rusija okupila dovoljno vojnih snaga za invaziju Baltika i skrenuo pozornost na potencijalno krizno zarište u Moldovi, dodajući kako će savez biti spreman odgovoriti na potencijalni napad, javlja EU Observer.

– Vojna sila koju Rusiji imaju okupljenu prema istočnoj ukrajinskoj granici je ogromna, i vrlo spremna. Protiv toga se ne može polovično braniti. Zato trebamo razmisliti o položaju naših saveznika, postavki naših snaga i te spremnosti na obranu, naročito kada govorimo o državama Baltika – izjavio je geberal Philip Breedlove u vezi potencijalne eskalacije sukoba Zapada i Rusije, koji se trenutno koncentrira na aneksiju Krima, prenosi tportal.

Breedlove je govorio u Bruxellesu na forumu u ogranizaciji njemačkog think tanka Marshall Fund, naglasivši da se Rusiji više ne može vjerovati da će doista ostati unutar svojih granica kada pokrene vojne vježbe. Tako je započelo i vojno preuzimanje Krima, a ‘na istočnim granicama Ukrajine je dovoljno vojske koje se može spustiti i do Pridnjestrovlja vrlo brzo’. 

Zbog toga se razmišlja i snage NATO-a pomaknuti bliže istoku Europe, a već su borbeni avioni iz Italije i Velike Britanije prebačeni u Poljsku. General Breedlove je izjavio i da je NATO Rusiju tretirao ‘kao saveznika’, ali da Moskva “sada povlači protivničke poteze”.

Iz Rusije su pak poručili da se drže međunarodnog prava oko svojih vojnih vježbi. Zamjenik ministra obrane Anatolij Antonov je podsjetio da su ruske trupe obišli međunarodni inspektori te dodao da Moskva ‘nema što kriti’.

POSLJEDNJE DODANO: