Dalmatinske znamenitosti sa svojim srednjoškolcima prezentirala je svijetu, a i danas poručuje: “Učenici su mi pokretači i inspiracija!”

S mobitelima i internetom – gramatika i rukopisno pismo dolaze u drugi plan. Najbolje se to vidi kad učenici trebaju sročiti ili napisati rečenicu. Ne čudi stoga da dosta bolje rezultate na Državnoj maturi postižu iz engleskog jezika nego iz materinjeg jer dosta vremena provode na društvenim mrežama, odrastaju s tehnologijom i ispred malih ekrana provedu sate i sate zbog filmova i serija. Zapravo, dosadašnji način učenja i poučavanja im je dosadan.
U takvom ozračju, učitelji moraju stati pred djecu i pronaći način kako da ih motiviraju, spremaju za život. Iznalaze različite načine da bi se približili učenicima i pridobili ih.

Biti dobar učitelj koji će svojima učenicima prenijeti znanje, a od malih osnovnoškolaca do maturanata učiniti ljude nije lako. No Magdi Maver, koja već više od tri desetljeća poučava engleski jezik, to je uspjelo. Magda je žena itekako vrijedna poštovanja i divljenja.

– Mene su uvijek privlačile društvene znanosti pa sam diplomirala engleski jezik i književnost jer, naprosto, jezike brzo hvatam. Gledajući serije naučila sam  i talijanski, a na studij povijesti umjetnosti me usmjerio moj dragi profesor iz gimnazije, sad pokojni Joko Posedel, iznimni pedagog i zaljubljenik u umjetnost – Magdini učenici posebno ističu da ona svima daje jednake šanse stjecanju I pokazivanju znanja.

– I meni i većini mojih kolega koji odgovorno rade svoj posao danas nije lako. Stalno smo izloženi novim poslovima, update situacijama, edukacijama, webinarima,… Puno je toga – priznaje Magda, koja skromno sebe ne stavlja nikad u prvi plan.

U istom dahu dotaknula se i učenika.

– Ni učenicima danas nije lako jer su pred njima stalni izazovi odrastanja uz nove tehnologije, stjecanja novih znanja i vještina – dodaje.

Magda se ne oslanja samo na nove tehnologije jer u njezinoj torbi ćete naći i udžbenike od kojih je četiri osobno recenzirala. Među pojedincima se ustalilo mišljenje da učitelji imaju puno praznog hoda, a ne znaju da sate provode pripremajući se za nastavu i vikende provedu ispravljajući pisane ispite učenika.

Engleski jezik poučava u Graditeljsko-geodetskoj tehničkoj školi Split, voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za engleski jezik za strukovne škole Splitsko-dalmatinske županije, a nekoliko je godina u Europskom Centru za živuće jezike Vijeća Europe (ECML) predstavljala Hrvatsku. Baš je u ECML-u upoznala kolegu s Islanda s kojim je odlučila pokrenuti projekt. Bio je to Erasmus+ projekt sa srednjom školom u Reykjaviku na Islandu, i to ”From Facebook to face to face:cross cultural relations through social media and beyond”.

– Društvene mreže, primjerice Facebook na kojem su imali profile svi učenici, može biti novo vitalno ozračje za učenje jezika. Islandski kolega i ja smo im u Facebook grupi zadavali zadatke pisanog tipa na koje su oni pisali mini eseje na određenu temu. Naši učenici imaju zavidnu razinu vještine pisanja, a to im se jako svidjelo jer je u pitanju moderna tehnologija i ležernost pisanja – kaže.

– U projektima se inače uvijek promiče baština grada i Hrvatske – naglašava Magda.

– Sa školom na Islandu smo u projektu povezivali europske kulture. Mi smo, primjerice, prikazali i kako su hrvatska i američka kultura dodirnute psom dalmatincem jer je on maskota američkih vatrogasaca. Autohtonost pasmine dokazuje u slika Posljednje večere nepoznatog majstora koja se nalazi u samostanu u Zaostrogu, na kojoj pas čuči kraj nogu apostola. Predstavili smo i Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je prvi upotrijebio riječ psihologija – priča.

Islandskim kolegama su splitski učenici promovirali i pučku arhitekturu Zagore, sinjsku reru, staro židovsko groblje, Vida Morpurga, Židova, koji je kulturno preporodio Split, crkvicu svetog Martina, najmanju crkvicu na svijetu… Učenik Petar Alfirević je i povijesnu baštinu Splita prvi predstavio u 3D animaciji, a maketa bracere Marina Sokola završila je u uredu ravnatelja latvijske škole.

Učenici iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole išli su i u Latviju, jer su u Erasmus+ projektu s Klasičnom gimnazijom u Rigi. Mislila je Magda na svaki detalj, pa je zamolila učenike da svojim latvijskim kolegama uzmu po bajaderu i čokoladu s rižom jer su baš te čokolade prve proizvedene u Hrvatskoj.

Do tada su Hrvatsku povezivali jedino s nogometom. Modrić i Mandžukić su bili prvi za koje su čuli.

Kad nije u učionici, Magda voli otići u kazalište, a za dušu posluša rock and roll.

– To je glazba moje generacije. Obožavam Pink Floyde, Rolling Stonese, Deep Purple, Boba Dylana, Janis Joplin, Queen… Dosta pješačim. Volim biti u prirodi s društvom, a obožavam spremati i zdrave kolačiće od rogača i badema. Samo prigodno spremam pašticadu – smije se.

Prije nekoliko godina na adresu ove nadasve posebne profesorice, a koja je svoj život posvetila učenicima, stigao je novi vjetar u leđa. Jedan motiv za naprijed – titula “Splitski cvit”.

– Nisam uopće to očekivala. Dapače, svi oko mene su to očekivali, ali ja ne – i sada su se zasuzile oči Magdi, baš kao i tada – u ožujku 2019. godine.

Jer…

– Učenici su moji pokretači i moja inspiracija.

Rečenica koja dovoljno govori sama za sebe.

POSLJEDNJE DODANO: