Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62e14c1618d1cbb92b8b45db/80
Foto: Ivana Ivanović

"Komarna kao mjesto dobila je puno": Stanovnici hvale Pelješki most, a ima i onih koji smatraju da se još neke stvari trebaju popraviti

Četvrta sreća. Dvaput otvoreno gradilište, dvaput rezane vrpce, ali, to je sad to. U Komarnoj je most i turistička atrakcija

Stisla žega, teško se diše, curi znoj. Valjda drugačije nije moglo. Muke, patnje i nestrpljenje u kolonama do Neuma kao da se preslikalo svima onima koji se Pelješca, Komarne, Brijesta i drugih mjesta sjete od jeseni do jeseni. Ono kad zagužva pa se satima čeka za doći iz Hrvatske u Hrvatsku.

More je zato ugodno, ali tko će misliti na njega kada sve "u afan" baca bijela konstrukcija. Kineski se jezik ondje ne čuje, ili - greška. Eto nas do plaže, a na mulu trojac iz daleke zemlje. Pričaju, tko će ih razumjeti, jedan tek prstom prelazi po toj 'gromadi' što se izdignula iz mora kao feniks. I kažu da su spokojno živjeli u Komarni, vidjeli su ih tek kad bi u kolonama bez buke hodali do smještajnih kapaciteta. I to kad bi zvono s platformi na gradilištu označilo kraj radnog vremena. A ne samo da je zvonilo tog dana - pjevalo se i feštalo.

Užurbano se izvlačilo stolove i katrige, postavljalo na plažu - ma ni šugamana da možeš staviti. A kažu da se nitko od kineskih radnika nije zadržao u Neretvi, ni oženio ni naselio, a govorilo se da bi se mogao dogoditi natalitetni boom od malih Kinezića. Eto. Ništa.

No, ima tu jedan čovjek koji je prije tri dana dobio deseto dijete. Treće u četiri godine kako se gradio most. Kineza ostalo malo, a djece ko Kineza - kako zbori poznata uzrečica.

A u Komarnoj svega četrdesetak njih je 365 dana u godini ondje, ili osamdesetak - variraju brojke kako nam mještani govore. Bilo kako bilo, na desetke puta više ih je ljeti. Turizam. Masovni. Mir i spokoj, pokoja uska ulica i šetnica uz more. I slike, skoro da zaboravismo, umjetnika Zdenka Boškovića. Od gradela, ribe u vrši, mora i zaljeva, klape u četveroglasju. Neće manjkati ni mosta.

"Nije mjesto ni vrijeme za neke zanose"

- Ma nije ovo ništa spektakularno k'o šta se govori. Ovo se treba prihvatiti kao normalno kako za mogućnost ostvarenja neke bolje komunikacije tako i poslovnih mogućnosti. Nije mjesto ni vrijeme za neke zanose - u dahu nam je ispričao naočiti umjetnik.

- Imat ćemo ovih dana tisuće ljudi, a nemamo riješene mnoge komunalne stvari koje su ovisne o državi i zajednici - eto problema. Pitamo ga o konkretnosti izrečenog. 

- Nemamo plažu, tuševe, sve je priručno i ovisno, puno više o privatnoj inicijativi nego o državnoj - govori.


Nema razloga za kritiku, ni pet ni šest, progovorio je Ivo Jerković, prvi čovjek Mjesnog odbora Komarna, jer dobili su, nabraja, kanalizaciju, pristupne ceste, ulaz s fenomenalnom rasvjetom, sad i Pelješki most.

- Mjesni odbor sve što je tražio je i dobio i mislim da je Komarna kao mjesto dobila puno.

- Mjesni odbor nema proračun, mi smo institucija koja reagira prema općini i onda oni šalju daljnje zahtjeve. Trenutno najvažnija stvar za nas je što smo prema općini uputili ideju o lučici koja nam je neophodna. Želimo da se i ona financira iz europskih sredstava - još malo nam je govorio Jerković. Istina - brodice se talasaju u modrom biseru, a do njih kupaći. Strah nas je i s pristojne udaljenosti od mogućih posljedica. Ali, navikli su ovdje. 


Vijori s jednog balkona hrvatskog zastava, tu su Hercegovci, kažu susjedi. Pomalo očekivano. Vijorile su i drugdje, hajde, veliki je dan. Dan kad se dogodilo. Ispunilo. Dočekalo. I to Pelješkim mostom. Putnik namjernik, furešti ni domaći, bez putovnice, osobne ili drugog identifikacijskog dokumenta cijelom Hrvatskom. 

"Napokon most"

Zaustavljaju nas brojni. Ponavlja se riječ - napokon. Svi bi nešto htjeli reći u mikrofon ekipa koje su se tih par dana izmjenjivale. I okupirale ono malo konoba i kafića uz more. A kako koja bi nova naišla, eto pitanja od znatiželjnih mještana.

Četvrta sreća. Dvaput otvoreno gradilište, dvaput rezane vrpce, ali, to je sad to. U Komarnoj je most i turistička atrakcija. Remek-djelo moderne arhitekture potpisuje Slovenac Marijan Pipenbaher

- Kako živimo? Pa živimo teško. Borimo se, čekamo sezonu - odgovor je na pitanje kako Komarna živi kad nekoliko dana nije na novinskim naslovnicama.

- Ovo će nas spojiti, otok je bio odvojen, to je narodu bilo teško. Sad smo spojili cijelu Hrvatsku, napokon - ispričao je Branko Barić. Za goste priprema ribu. Razgovarali smo u dva navrata da ne bi zagorjela riba. Okretao je vješti domaćin.

- Pa svakodnevnih problema nema, tu se živi normalno. Narod se muči, stvarno sve ide u redu. A to ljudi govore, ovako onako. Naše firme su to pokušale raditi, ali nisu uspjele i meni je žao naših firmi da nam drugi sa strane radi bolje nego mi - iskren je Barić kojemu je djed prvi stigao u Komarnu. 


A stić će ovih dana mnogi - ne samo da skrate put nego i da svojim očima dožive ovo ‘čudo’ koje je spojilo Hrvatsku - Pelješki most. hr Wed Jul 27 2022 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .