Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62d944ae18d1cb45148b45c8/80
Foto: kastela.org/Ivana Topić

Projekt "Nabava vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ u Kaštelima

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 2.820.350,00 kn od čega je 52% (1.480.000,00 kn) EU sufinanciranje programa

Nositelj projekta Trgovačko društvo Zeleno i modro d.o.o. organiziralo je konferenciju za  medije na temu predstavljanja projekta "Nabava vozila za odvojeno prikupljanje otpada“.  Glavni cilj projekta jest poticanje uspostave cjelovitog i funkcionalnog sustava  gospodarenja komunalnim otpadom kako bi se smanjila količina otpada koja se odlaže na  odlagališta, ali i kako bi se podigla svijest građanima Grada Kaštela o potrebi odgovornog  gospodarenja otpadom. Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 2.820.350,00 kn od  čega je 52% (1.480.000,00 kn) EU sufinanciranje programa. 

Na samom početku konferencije, u ime Splitsko-dalmatinske županije obratio se Mladen  Perišić, savjetnik za zaštitu okoliša koji je pozdravio prisutne sudionike, zahvalio na  pozivu te naglasio kako se predmetnim projektom poboljšava i unaprjeđuje sustav  odvojenog prikupljanja otpada. Također, kazao je kako u gospodarskom pogledu  predmetni projekt izvrsna polazišna točka za poticanje svijesti o odgovornom odlaganju  otpada te da održivo gospodarenje otpadom postaje najvažniji uvjet zaštite okoliša.

Sudionicima se u ime Grada Kaštela, obratio i Grgica Benutić, savjetnik gradonačelnika Grada Kaštela, ističući kako je ovaj projekt ponos Grada te kako će se  nabavljeno vozilo koristiti u staroj gradskoj jezgri koja predstavlja "najosjetljiviji“ dio  Grada tako da će se sav razdvajajući otpad odvoziti iz poluukopanih spremnika  predstavljenim vozilom. Također, čestitao je upravi Trgovačkog društva Zeleno i modro  d.o.o. na uspješnom projektu.

Nakon uvodnog obraćanja, obratio se direktor Trgovačkog  društva Zeleno i modro d.o.o, Alen Lučić koji je predstavio projekt, projektne aktivnosti  i ciljeve. Istaknuo je kako su na početku investicijskog ciklusa nabavljena manja vozila za  prikupljanje i odvoz otpada na princip „od vrata do vrata“, a veće vozilo, predstavljeno na predmetnoj konferenciji nabavljeno je za mjesta gdje nije moguće prikupljati otpad na  navedeni način. Lučić je naveo kako nabavljeno vozilo može prikupljati otpad  iz poluukopanih spremnika, kao i iz podzemnih spremnika, ali i da će vozilo služiti za  prikupljanje biorazgradivog otpada. 

Na samom kraju događanja, sudionicima je prikazano nabavljeno vozilo za odvojeno  prikupljanje otpada, a direktor Trgovačkog društva Zeleno i modro d.o.o istaknuo je kako će predmetno vozilo započeti s radom već u narednim danima.


hr Thu Jul 21 2022 14:21:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .