Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62d5b89618d1cb8a0f8b4577/80
Foto: DN

Kad nije moglo autobusom iz Otoka, djeca iz Belgije prevozila su se općinskim kamionom

Načelnik Otoka Dušan Đula ima drugu priču
Stari autobus koji je kupila Općina Otok, nakon što je poslije nekoliko "popravnih" uspio proći na tehničkom pregledu, imao je neslavno prvo putovanje. Kako je Slobodnu informirao jedan dobro upućeni čitatelj, za prvu vožnju novoregistriranog autobusa odabrana je relacija od Otoka do Trilja.

U autobus je sjela skupina od oko 25 djece iz Belgije koji su došli u Otok na ljetni kamp. Autobus je uspio doći gotovo do cilja. Kada se našao kod Gaza, iz motora autobusa je počeo sukljati gusti dim. Iako se nije razvio požar, vozač je, sumnjajući u ispravnost autobusa, odbio nastaviti vožnju. Kako su i gdje djeca nastavila nije poznato. Ali je poznato da su u nedjelju prijepodne imali novu avanturu.

Ovaj put domaćini su ih posjeli u koš i kabinu općinskog kamiona. Ili je netko sve krivotvorio samo da bi se uperilo prstom na Općinu Otok i njenog načelnika Dušana Đulu. Koliko se, naime, može razaznati iz fotografije na kojoj se vide djeca u košu kamiona na vozačevim vratima vidljiva je naljepnica s natpisom "Općina Otok", a na mjestu registarske oznake može se pročitati "ST 3642 – N". - piše Slobodna Dalmacija.

Čitatelj koji je o svemu informirao kaže da je fotografija na kojoj se vide djeca iz Belgije u košu općinskog kamiona snimljena u nedjelju na županijskoj cesti Han-Otok-Vratnice kod zaseoka Živinić.

Načelnik Otoka Dušan Đula ima drugu priču. On potvrđuje da je u Otoku boravila skupina djece iz Belgije, ali, veli, nikakvog dimljenja na autobusu nije bilo niti su djeca prevožena općinskim kamionom.

- Meni je poznato da su djeca iz Belgije u nedjelju našim autobusom prevežena iz Otoka do Gale, točnije do Jelavića buka na Cetini, gdje im je organiziran rafting. Ništa drugo nije mi poznato, najmanje da su se vozili u košu kamiona – kazao je Đula Slobodnoj.

Prva vožnja autobusa za kojega je iz otočkog općinskog proračuna plaćeno 186.000 kuna, a koliko je još utrošeno na popravke nije poznato, u ponedjeljak je glavna tema među Otočanima i ne samo njima.

Uz zgražanje forsiranja korištenja naprave koju nazivaju autobusom, a zapravo bi trebala biti željezni otpad, građani se još više zgražaju što su djeca ukrcana i vožena u košu kamiona u kojemu nisu imali baš nikakvu sigurnost pa je pravo čudo da se nekomu od djece nije dogodila kakva nesreća. Kako se radilo o djeci iz Belgije ne bi se trebalo čuditi da ova pustolovina dobije i međunarodnu dimenziju.

hr Mon Jul 18 2022 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .