Klapska poslastica: 50. Festival dalmatinskih klapa Omiš od 4. lipnja do 23. srpnja

Ljubitelji klapske pisme ovoga će ljeta uživati u jubilarnom 50. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Prijave za Festival trajale su do 15. veljače, a upravo danas je na službenim stranicama objavljen program Festivala. Kao i dosada, dio događanja bit će u Omišu, dok će se neke večeri održati i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima – u Blatu na Korčuli, Bolu na Braču te u Komiži na otoku Visu.

– Prijave su bile do 15. veljače. Imamo nekih 90-ak klapa, ali bih detalje još neko vrijeme držao u tajnosti. Bit će zvučnih imena, bit će nekih povratnika na Omiš koji su tu bili trofejni… bit će dosta zanimljivo – kazao nam je Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Zanimanje klapa bilo je veliko, a prvo što će se naći na repertoaru je Večer popularnih skladbi.

– Interes klapa je iznad prosjeka upravo zbog te obljetnice. Sad tek slijedi pravi posao, kroz treći i četvrti mjesec slijede audicije. Imamo audicije diljem Hrvatske u većim centrima i u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u Čapljini ćemo imati 28. travnja jedan svečani koncert koji će biti ujedno i audicija, za klape s područja BiH – pojasnio nam je Stanić.

– Što se tiče samog kalendara događanja, on je već utvrđen, može se vidjeti na našoj stranici.
Počinje sve već 4. lipnja s Večeri popularnih skladbi. Tu smo već primili velik broj popularnih obrada, ovih dana ćemo objaviti koje su to prošle na natječaju i koje će se izvoditi u Blatu. Vikend iza toga je Večer mješovitih klapa u Komiži. Prijašnjih godina ta je večer bila u rujnu, sada smo je prebacili nešto ranije, prije događanja u Omišu. Treći vikend je tradicionalna večer klapa debitanata. Mogu reći da imamo određeni broj debitanata, dovoljno da napravimo kvalitetnu večer. U Bolu imamo dvije večeri, jedna je natjecateljska, druga je revijalna. I onda kreću događanja u Omišu, počevši od 2. srpnja kada će biti svečano otvaranje, to će biti retrospektivna večer u čast 50 godina Omiša i svih onih zaslužnih. Tu će se pojaviti i one klape koje dugo nisu bile na omiškoj pozornici, ali ne bih još o imenima, dok detaljno ne složimo cijeli kalendar. Vikend iza toga, 7. do 9. srpnja idu tri izborne večeri, zatim Večer novih skladbi, Koncert grada Zagreba gradu Omišu, a sve završava sa ženskim i muškim finalom 22. i 23. srpnja – kazao nam je o samom kalendaru događanja prvi čovjek Festivala.

Kazao nam je Mijo Stanić i da će Festival biti pod pokroviteljstvom predsjednice RH. 

– Predsjednica je potvrdila pokroviteljstvo, također i Ministarstvo kulture. Dobili smo dozvolu i od UNESCO-a, potvrdili su pokroviteljstvo, točnije korištenje logotipa jer je klapska pjesma uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara – zaključio je priču Stanić.
Donosimo vam cijeli raspored događanja:  

VEČER POPULARNIH SKLADBA Blato, 4.6.2016.
VEČER MJEŠOVITIH KLAPA Komiža, 11.6.2016.
VEČER KLAPA DEBITANATA Bol, 17.6.2016.
REVIJALNI KONCERT POBJEDNIKA Bol, 18.6.2016.
SVEČANO OTVORENJE Omiš, 2.7.2016.
PRVA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 07.7.2016.
DRUGA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 08.7.2016.
TREĆA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 09.7.2016.
VEČER NOVIH SKLADBI Omiš, 15.7.2016.
TRADICIONALNI KONCERT „GRAD ZAGREB GRADU OMIŠU“ Omiš, 16.7.2016.
ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA Omiš, 22.7.2016.
ZAVRŠNA VEČER  MUŠKIH KLAPA Omiš, 23.7.2016.

POSLJEDNJE DODANO: