Article

//www.dalmacijanews.hr/files/635fb86b18d1cb535a8b463e/80

Advent u Zadru razlog je dolaska turista daleko izvan glavne sezone

Već je najavljeno kako će na otvaranju svirati grupa Dalmatino, a na dočeku Nove godine Tonči Huljić & Madre Badessa, klapa Rišpet i Forum
Od sramežljivih početaka 2014. godine do danas, zadarski Advent postao je jedan od važnijih i posjećenijih događaja izvan glavne turističke sezone. O uspješnosti govori i podatak o kontinuiranom porastu broja dolazaka i ostvarenih noćenja tijekom trajanja manifestacije, što ističe Zadar kao atraktivnu adventsku destinaciju.

Sve do dolaska pandemije Turistička zajednica grada Zadra je za vrijeme Adventa bilježila trend povećanja dolazaka i noćenja turista u svakoj narednoj godini. Prema podacima sustava eVisitor, u 2018. zabilježeno je povećanje od 27 posto više noćenja nego u 2017., dok je u 2019. povećanje u odnosu na prethodnu godinu bilo 15 posto.

Ljetni kulturno-zabavni programi završavaju sredinom rujna, ali se posezona obogaćuje s nekoliko važnih manifestacija. Od gastronomskih Zadar Street Food Festivala i Festivala mesa Meat Me, preko najpoznatije regate u Zadarskoj županiji Zadarske koke pa sve do Adventa, smanjuje se sezonalnost događanja i gostima pokazuje kako Zadar mogu posjetiti u bilo kojem dijelu godine.

Nakon prošle godine u kojoj se Advent pokazao kao iznimno uspješno događanje unatoč propisanim epidemiološkim mjerama, ove se godine s pravom očekuju još izvrsniji rezultati.

- Cilj je da se doživljaj Adventa pruži ne samo lokalnom stanovništvu, nego da naš Advent posjete i drugi gosti. Želimo da se duže zadrže na našem području, da upoznaju Zadar kroz gastronomiju, kulturu i glazbu. Njegova posebnost je jedna određena kompaktnost, blizina svih sadržaja koja je primjerena gradu ove veličine - kaže direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Ovogodišnji Advent povezat će se s Danom Grada Zadra i blagdanom Sv. Krševana, pa tako počinje nešto ranije, već 24. studenoga i traje sve do 7. siječnja. Već je najavljeno kako će na otvaranju svirati grupa Dalmatino, a na dočeku Nove godine Tonči Huljić & Madre Badessa, klapa Rišpet i Forum.

Vikendom će nastupati poznati hrvatski izvođači, dok će radnim danima nastupati domaći bendovi i DJ-evi. Izborom izvođača nastojat će se zadovoljiti ukus različitih generacija, a naglasak će biti na čuvanju urbanog identiteta grada.

Osim na glavnoj pozornici i Trgu Petra Zoranića, određeni sadržaj će se organizirati i na još nekoliko lokacija na Poluotoku. U planu su projekcije 3D mappinga na sv. Donatu, na kojemu će se reproducirati božićne poruke, a dinamičnim svjetlosnim efektima bi se uljepšao blagdanski ugođaj u najatraktivnijem dijelu Poluotoka. Svjetlosne projekcije i vibrantne boje još će više istaknuti vizuru jednog od najprepoznatljivijih simbola našeg grada.hr Mon Oct 31 2022 12:59:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .