Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644ff3905d7965222f8b45d2/80
Foto: MORH/ T. Brandt

Satnik Ivan Gerenčir ponovno najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH

Start ovogodišnjeg natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH RH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ bio je Pakracu, a cilj u Okučanima

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ odvijalo se u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, na širem području grada Pakraca i općine Okučani. Integracija natjecanja u obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak povezala je temeljne vrijednosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i vrijednosti etičkog kodeksa suvremenog hrvatskog vojnika – požrtvovnost, odvažnost, domoljublje, uvježbanost.

Start ovogodišnjeg natjecanja utrke održan je 1. svibnja 2023. u ranim jutarnjim satima, u središtu grada Pakraca, a cilj natjecanja bio je u Okučanima. 

Natjecanje se provodilo na 36 killometara dugoj stazi na kojoj su natjecatelji morali uspješno savladati osam različitih radnih točaka: topografiju (navigacija), prolazak kontaminiranog zemljišta, izvlačenje ranjenika pod paljbom, bacanje ručne bombe, pješačke zapreke, prelazak zapreke tirolskom prečnicom, svladavanje kosine užetom te prelazak vodene zapreke. Tijekom prolaska staze natjecatelji su nosili obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma. Natjecatelji simbolično završavaju natjecanje pozdravljajući na cilju hrvatsku zastavu i zastavu svoje države te pozvone zvonom.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 84 natjecatelja, od kojih je 42 pripadnika OSRH, deset su pripadnici MUP-a RH, a 32 su natjecatelji oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Estonija, Francuska, Kosovo, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, i SAD. Od ukupnog broja na natjecanju je sudjelovalo šest pripadnica OS RH i tri pripadnice oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja. 

Natjecanje se provodilo pojedinačno u pet kategorija: apsolutna kategorija – svi natjecatelji, muška kategorija za pripadnike OS RH i MUP RH, muška kategorija za pripadnike OS saveznika/partnera te kategorija za natjecateljice iz OS RH i  kategorija za pripanice savezničkih i partnerskih zemalja.

Na cilj je kao pobjednik došao satnik Ivan Gerenčir koji je ovu stazu prošao za 6 sati i 32 minute, pripadnik bojne Puma oklopno mehanizirane bojne koji je na istovjetnom natjecanju pobijedio i 2021. godine. Drugi u cilj je stigao pripadnik rumunjskih oružanih snaga narednik Iunut-Daniel Calina, a treći je bio desetnik Hrvoje Mutnjaković, pripadnik bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. 

Pobjednica u ženskoj kategoriji koja je prva do cilja stigla u žesnkoj konkurenciji je vojnikinja Lea Biloglav iz Zapovjedništva za kibernetički prostor.

U cilju su ih dočekali potpredsjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, brojni pripadnici OSRH, obitelji, prijatelji, kolege iz postrojbi te mnoštvo građana Okučana.

Po dolasku u cilj satnik Gerenčir je istaknuo kako je ovo natjecanje sažetak vojnog poziva te je dodao: „Natjecanje obuhvaća psihofzičke pripreme i u sebi ima taktičko tehničke značajke. S ponosom ističem da sam potekao iz 1. gardijske brigade Tigrovi, isto tako jedan lijep dio života proveo sam u 1. bojni Sokolova, a najveći dio svoje profesionalne karijere proveo sam u Pumama. Stoga bih volio da ova pobjeda služi na ponos i čast svim bivšim i sadašnjim Pumama, ali neka bude poticaj i motivacija svim budućim pripadnicima GOMBR-e, a posebno svim budućim Pumama“. 

Drugoplasirani Rumunj narednik Iunut-Daniel Calina na cilju je rekao kako je ovo natjecanja bilo iznimno zahtjevno i najteže na kojem je do sada sudjelovao: „U jednom trenutku, samo par kilometar pred ciljem,  mislio sam odustati, a onda sam čuo da sam drugi i to je probudilo dadatnu motivaciju u meni i pomoglo mi da dođem do cilja zbog čega sam izuzetno sretan“.

„Brojne psihofizičke vojničke vještine bile su dio ovog natjecanja i zahjevale su da čovjek izvuče sve iz sebe kako bi došao do cilja. Dugo sam se pripremao za natjecanje, ali unatoč tome ono je bilo iznimno teško“, rekao je trećeplasirani desetnik Hrvoje Mutnjaković.

Proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja održat će se 2. svibnja 2023. u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

 

hr Mon May 01 2023 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka nove cijene goriva na benzinskim postajama

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom

Kako Dnevnik Nove TV doznaje, od utorka poskupljuje gorivu.

Litra eurosupera 95 tako bi trebala poskupjeti za šest centi i stajati jedan euro i 38 centi. Dizel će poskupjeti za četiri centa na euro i 28 za litru. Plavi dizel će biti 78 centi za litru.

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom. Te marže dosad su iznosile oko deset eurocenti po litri prodanog goriva, a opskrbljivači su se u više navrata žalili kako im taj iznos nije dovoljan za rentabilno poslovanje.

S obzirom na to da je cijena derivata na mediteranskom tržištu niska, a ulazimo u razdoblje visoke potrošnje zbog turističke sezone, u Vladi su odlučili djelomično uvažiti zahtjeve opskrbljivača, pa će oni odsad zarađivati oko 12 i pol eurocenti po prodanoj litri goriva.

hr Sun Jun 04 2023 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63baa7935d796547908b45c9/80

Sezona je počela! Split pun turista prvog vikenda u lipnju

Turisti kažu da dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna trustička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale, piše N1

-Neki brodovi su već počeli radit od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto, kaže Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što e nakda događalo debelo u srpnju.

-Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da su dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primijetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako veliku broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojnim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

hr Sun Jun 04 2023 18:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c9b885d796524c98b458c/80
Foto: Twitter EMSC

Dva potresa pogodila BiH, osjetili se i u Hrvatskoj

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3

Dva potresa pogodila su Bosnu i Hercegovinu u 14:42 sati, javljaju na portalu EMSC.

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3.

Epicentar prvoga je bio 4 kilometra od Stoca, a drugoga 13 kilometara od Širokog brijega.

Ljudi javljaju kako se osjetio na širem dubrovačkom području te na području Makarske.


hr Sun Jun 04 2023 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c8e7e5d7965dcc88b45a7/80
Foto: HGSS Split

Mali heroji pod mentorstvom HGSS Split učili kako čuvati prirodu i pomoći drugima

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske žičare

Stanica Split sudjelovala je ove subote u projektu “Mali heroji” koju Lidlovi Okusi zavičaja i Hrvatska gorska služba spašavanja provode za djecu od 6 do 12 godine, kao edukativnu školu u prirodi.

U sjeni stabala na Zvončacu, mnoštvo djece moglo je čuti sve o osnovama spašavanja, o potragama u HGSS-u i potražnim psima, radu s nosilima, a naučili su i kako staviti zavoj, flaster, pomoći sami sebi, ali i svojim vršnjacima u slučaju nezgode.

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske prečnice (žičare).

Svoje znanje iskusni HGSS-ovci su rado podijelili s budućim naraštajem koji će jednoga dana zauzeti njihovo mjesto.

hr Sun Jun 04 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .