Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55436fba568aa8a2218b4648/80
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Zmajlović: Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibaja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju
 U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj 22. svibnja, te Europskog dana parkova 24. svibnja, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako je Hrvatska po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja.

"Gotovo 30 posto teritorija Hrvatske je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je veliko bogatstvo, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, kao i obveza koju imamo prema generacijama koje dolaze. To je jedini način kako spriječiti izumiranje vrsta, održati stabilne ekosustave i stvoriti preduvjete za održivi razvoj", naglasio je ministar Zmajlović.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibaja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Europski dan parkova inicijativa je pokrenuta 1999. od EUROPARC Federacije kako bi se proslavio dan zaštićenih područja u Europi, a obilježava se 24. svibnja. Osmišljen je za podizanje svijesti o važnosti zaštićenih područja, a sva zaštićena područja u Europi pozvana su da se pridruže obilježavanju tog dana i kreiraju prigodna događanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode najavilo je kako će se različiti programi za ljubitelje prirode održati u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a ovaj tjedan Ministarstvo je posvetilo i predstavljanju projekata, čija će realizacija pridonijeti većoj zaštiti prirode i bioraznolikosti.

Ministar Zmajlović će 21. svibnja predstaviti novi web portal – "Bioportal", na kojem će po prvi puta na jednom mjestu biti obuhvaćeni svi podaci vezani za bioraznolikost i zaštitu prirode u Hrvatskoj. Zmajlović je 20. svibnja u Europskoj kući predstavio Life program Europske unije, kroz koji se sufinanciraju projekti zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena. Hrvatskoj je do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna, a od ove godine Ministarstvo je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo nacionalno sufinanciranje do 50 posto od preostalog iznosa koje korisnici Life programa moraju osigurati, čime se omogućuje veći broj prijava projekata.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode pripremili su mnogobrojna događanja

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, posjetitelji će 22. svibnja imati slobodan ulaz u park, a 23. i 24. svibnja bit će organizirano besplatno stručno vođenje po parku.

Nacionalni park Paklenica s osnovnom školom Starigrad organizirao je likovnu radionicu na temu "Nacionalni parkovi Hrvatske". Predstavljanje pristiglih radova i dodjela nagrada održat će se 25. svibnja u prezentacijskom centru parka.

U Nacionalnom parku Risnjak 23. i 24. svibnja održat će se "Vikend otvorenih vrata" te će za posjetitelje u 11 sati biti organizirano stručno vođenje po poučnoj stazi Leska.

Nacionalni park Kornati 23. svibnja organizira sajam otočnih proizvoda i tradicijskih vještina u Murteru, a 24. svibnja za obitelji iz Šibensko-kninske županije bit će organizirani izleti u park po promotivnim cijenama.

Nacionalni park Plitvička jezera i braniteljske udruge s tog područja 23. svibnja organiziraju čišćenje divljih odlagališta otpada u parku, a tijekom svibnja za učenike osnovne škole Plitvička jezera održat će se prezentacija pod nazivom "Važnost Međunarodnog dana biološke raznolikosti i biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera".

Nacionalni park Brijuni 23. svibnja organizira akciju čišćenja obale uvale Javorika na Velikom Brijunu. Za sve volontere brod iz Fažane polazi u 11,30 sati. Za djecu i roditelje dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja tog će dana biti organiziran obilazak Velikog Brijuna izletničkim vlakićem uz stručno vodstvo.

Park prirode Velebit 23. svibnja organizira volontersku akciju "Terezijana 2015", kada će očistiti poučnu stazu Terezijana u dužini od tri kilometra, a u nedjelju, 24. svibnja za volontere je osiguran besplatan posjet adrenalinskom parku "Rizvan City".

Park prirode Lonjsko polje 23. svibnja organizira dan otvorenih vrata s besplatnom vožnjom po Savi uz vodiča. Polazak je predviđen na pristaništu Drenov Bok u 10, 12, 14 i 16 sati, a bit će organizirana i vođena ruta promatranja ptica uz stručno vodstvo. Polasci su u 10, 13 i 16 sati. U info centru Čigoč održat će se edukativni program o bijeloj rodi u 10, 12, 14 i 16 sati.

Park prirode Biokovo i atletski klub Sv. Marko 23. svibnja organiziraju 8. Međunarodnu planinsku utrku "Makarska-Vošac". Početna točka je na makarskoj rivi, a utrka završava na vrhu Vošac u Parku prirode Biokovo. 

U Parku prirode Papuk 22. svibnja u posjetiteljskom centru u Velikoj održat će se dan otvorenih vrata s prigodnim predavanjima i radionicama za školsku djecu, a u Park šumi Jankovac održat će se radionice sa školskom djecom.

U Park prirode Kopački rit posjetitelji će 24. svibnja u obilazak parka moći doći brodom po promotivnim cijenama, a vodiči će održati posebne prezentacije o velikoj biološkoj raznolikosti Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Park prirode Učka 22. svibnja za učenike s područja parka i okolice organizira radionicu o orhidejama, koja uključuje predavanje Slavka Brane te terenski obilazak travnjaka.

hr Thu May 21 2015 09:42:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod zbog pesticida, provjerite jeste li ga kupili

Navode kako proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida
S tržišta se povlači proizvod Žuta Leća Toor Dal, TRS, 500 grama, zbog utvrđenog pesticida klorpirifosa. - izvijestio je Državni inspektorat Republike Hrvatske. 

Proizvod Žuta Leća Toor Dal, TRS, 500g, koji se opoziva s tržišta, ima oznaku LOT:1342L3, najbolje upotrijebiti do 31.12.2023. Navode kako proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Izvoznik proizvoda je TRS Wholesale Co Limited, Southall iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uvoznik je Heunschen & Schrouff-Oriental Food Trading, Landgraaff, Nizozemska.

Tvrtka Pekinška patka j.d.o.o. iz Samobora proizvod stavlja na maloprodajno tržište, a obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama subjekta u poslovanju s hranom. 
hr Thu Jun 30 2022 21:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bde08718d1cbbacb8b4584/80
Foto: Twitter / Atletico de Madrid

Atletico Madrid se oprostio od Šime Vrsaljka, Vatreni nastavlja karijeru u Grčkoj

Iskusni desni bek mogao bi postati igrač Olympiacosa

Španjolski velikan Atletico Madrid službeno je potvrdio da hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko odlazi iz kluba nakon isteka ugovora. Klub iz španjolske prijestolnice se od 30-godišnjeg Zadranina oprostio biranim riječima na svojim društvenim mrežama, zahvalio mu se na radu, profesionalnost i energiji s kojom je nosio crveno-bijeli dres. 

Vrsaljko je u Atletico došao 2016. godine iz talijanskog Sassuoloa, bio na posudbi u Interu te ranije igrao za Genou i Dinamo. Osvojio je prvenstvo Španjolske u sezoni 2020/2021 i Europsku ligu u sezoni 2017/2018, a ukupno je za Atletico Madrid odigrao 99 utakmica. Bilo bi ih sigurno puno više da nije imao problema s ozljedama, španjolski mediji danas su posebno istaknuli njegovu požrtvovnost i odanost klubu iz Madrida. 


Zadranin odlazi iz Španjolske, ali po svemu sudeći neće mijenjati klupske boje, izvjesno je da će potpisati  ugovor za grčki Olympiacos. Tamo će pokušati uhvatiti formu i kontinuitet igara kako bi osigurao mjesto u reprezentaciji Hrvatske koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Katru. Vrsaljko je do sada 52 puta nosio najdraži dres, s Hrvatskom je osvojio srebro u Rusiji i jedan je od igrača koji će vječno ostati upisani u povijest hrvatskog nogometa.


hr Thu Jun 30 2022 19:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bddea418d1cbbbcb8b457f/80

Predsjednik Milanović šefovima država i vlada NATO-a: "Destabilizacija BiH imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO

Tijekom sudjelovanja na NATO summitu predsjednik Milanović održao je u četvrtak i bilateralni sastanak s predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson
Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je i u četvrtak na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a u Madridu. U nastavku prenosimo obraćanje Predsjednika Republike na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a:

- Poštovani gospodine Glavni tajniče, Ekscelencije, poštovani kolege,

Dopustite mi odmah na početku kazati da u potpunosti razumijem želju Finske i Švedske da se pridruže Savezu.

Dokazale su se pouzdanim partnerima i njihov se potencijalni doprinos euroatlantskoj sigurnosti ne može (i ne smije) podcijeniti.

Ali kao što sam napisao u mojem pismu Glavnom tajniku NATO-a u svibnju, želim vam skrenuti pozornost na neke ozbiljne sigurnosne probleme koje Republika Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, točnije u Bosni i Hercegovini.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo jer su sigurnosni izazovi s kojima se one suočavaju više nego očiti. Razumijemo njihovu zabrinutost. Ipak, samo nekoliko mjeseci ranije, u manje turbulentnim vremenima, ovakav njihov potez bio bi manje vjerojatan.

Za Hrvatsku još su svježa bolna sjećanja na razdoblje od prije skoro tri desetljeća, kad smo morali braniti svoju slobodu i neovisnost. Možda se većini od vas, dragi kolege, čini da je naše jugoistočno susjedstvo mirno, a sukobi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da su sada već nejasna i daleka uspomena. To, nažalost, nije tako.

Situacija u Bosni i Hercegovini je, u najboljem slučaju, zabrinjavajuća.

Države na prvoj crti su izravno podložne nestabilnosti i krizi u vlastitom okruženju. Stoga su saveznici i partneri koji graniče s Ruskom Federacijom sada očito više izloženi posljedičnim rizicima i prijetnjama nego mi, koji smo udaljeniji. Razumljivo je kako su mnogi bili prilično glasni u izražavanju svoje zabrinutosti.

Ignorirajući zahtjev Bosne i Hercegovine, Europska unija je 23. lipnja odlučila dati status kandidata samo Ukrajini i Moldovi, bez postavljanja ikakvih kriterija. Iako pozdravljam odluku o Ukrajini i Moldovi, razočaran sam što je EU propustila  u ovoj jedinstvenoj situaciji dati europsku perspektivu i BiH. To je bila greška, pogotovo jer su svi zastupnici iz oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine konsenzualno zatražili status kandidata za članstvo u EU. Čak su i izaslanici bosanskih Srba, koji su često nazivani secesionistima, bili suglasni. Bila je to doista jedna od onih rijetkih prilika da se ojača jedinstvo BiH, ponudi jasniji put prema zajedničkoj budućnosti i pruži prijeko potreban poticaj na tom putu.

Zabrinjavaju me događaji u Bosni i Hercegovini. Bojim se da je u ovoj situaciji, postupni napredak – kojemu se mnogi optimisti nadaju – iskreno, malo vjerojatan. U najboljem slučaju, ništa se neće promijeniti nakon predstojećih listopadskih izbora. Vjerojatnije je kako ce problemi u Bosni i Hercegovini eskalirati, a trenutačna politička kriza može se još više pogoršati.

U svakom slučaju, ishod neće biti dobar ni za Bosnu i Hercegovinu, niti za Hrvatsku, pa tako ni za NATO. Zbog svojeg ranijeg i sadašnjeg angažmana, Savez ima i interes i odgovornost za Bosnu i Hercegovinu, i ne može si dozvoliti ignoriranje rastuće krize u toj zemlji.

Nadam se da će upravo zato veći broj naših saveznika pokazati dodatni interes za ono što se događa u BiH. Bosanskohercegovačkim Hrvatima se sustavno onemogućuje biranje njihovih legitimnih predstavnika, te ih se time postupno obespravljuje.  Jednostavno rečeno – Izborni zakon mora se promijeniti. Visoki predstavnik to može učiniti potezom pera, koristeći svoje tzv. Bonske ovlasti. Ukoliko se Visoki predstavnik neće baviti takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao.

Kreiranje politike prema BiH trebali bismo vratiti na razinu državnika kakvu smo imali u vrijeme Daytonsko/Pariškog sporazuma.

Bio sam mlad diplomat kada se pregovaralo o tom Sporazumu i sjećam se kako su stvoreni preduvjeti za njegov uspjeh. Vodilo se logikom politike koja je bila temeljena na ravnopravnosti pregovaračkih strana načelom da nema pobjednika niti ima gubitnika. Nažalost, to se vise ne primjenjuje u odnosu na BiH. Čak i mnoge države za ovim stolom primjenjuju pristup Rebecce West: odabiru svoje favorite u BiH umjesto da hladnokrvno pristupaju stanju na terenu. Mislim da se takva politika ne kreira u glavnim gradovima, već izvire od njihovih lokalnih predstavnika u BiH.

Daleke 1995. godine, u jeku najveće krize, a kada je čak i izravno  uključenim međunarodnim akterima ponestalo ideja, upravo je hrvatskom operacijom Oluja promijenjen regionalni odnos snaga, čime je osiguran integritet Bosne i Hercegovine i pripremljen teren za postizanje konačnog dogovora. Mladićeve i Karadžićeve snage nisu zaustavljene NATO-ovim zračnim napadima, već – temeljem Splitskog sporazuma –  hrvatskim čizmama na terenu. Jednako tako, zahvaljujući Hrvatskoj vojsci, bihaćka enklava nije doživjela istu sudbinu kao Srebrenica.

Zbog zemljopisnog položaja Hrvatske, na nas značajno utječu zbivanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dijelimo tisuću kilometara dugu granicu. Jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine su Hrvati, od kojih većina također ima i državljanstvo EU. Mnogi su otišli tijekom rata a nažalost sada odlaze prvenstveno zbog nedostatka vjere u budućnost BiH.

Znam da je ovo povijesni Sastanak na vrhu NATO-a, i da su ulozi visoki. Međutim, dok želimo pomoći Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoobranu, dok jačamo našu obranu i odvraćanje, usvajamo novi Strategijski koncept, izražavamo dobrodošlicu dvjema novim članicama i donosimo niz drugih mjera osmišljenih za jačanje našeg Saveza, moja je dužnost privući vašu pozornost na naš nedovršen posao na zapadnom Balkanu.

Jačanjem naših obrambenih sposobnosti i ispunjenjem našeg dogovorenog obećanja da ćemo izdvajati najmanje 2% BDP-a na obranu, Hrvatska čvrsto dokazuje kako ispunjava svoje obveze prema Savezu. Isto tako smo naporno radili na promicanju euroatlantske perspektive naše regije.

Sve što tražimo od vas jest da nas vi, naši saveznici, saslušate, kao sto mi pažljivo slušamo vas.

Događaji u Bosni i Hercegovini imaju izravan utjecaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO. Nadamo se da neće biti prekasno preokrenuti situaciju. Hvala vam. - stoji u priopćenju.

Tijekom sudjelovanja na NATO summitu predsjednik Milanović održao je u četvrtak i bilateralni sastanak s predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson.

Večer ranije, Predsjednik Republike Hrvatske sa suprugom Sanjom Musić Milanović prisustvovao je radnoj večeri koju je za šefove država/vlada sudionika Sastanka na vrhu NATO-a organizirao predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez Pérez-Castejón u Muzeju Prado.

hr Thu Jun 30 2022 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61153dcc6f52df13018b459d/80
Foto: Dalmacija News

Sinjskim studentima besplatan prijevoz do Splita tijekom ljeta

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja
Na prijedlog gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja, svi redoviti studenti koji su tijekom ljetnog semestra u 2022. godini ostvarivali pravo na besplatan prijevoz autobusom na relaciji Sinj – Split - Sinj će u razdoblju srpanj - kolovoz 2022. godine moći ostvarivati besplatan prijevoz slobodnim odabirom između prijevoznika Promet Sinj d.o.o. i Litre tours d.o.o., ako u tom razdoblju imaju obveznu nastavu, vježbe ili praksu.

Studenti koji ostvaruju pravo na ovu subvenciju, uz popunjeni obrazac "Zahtjev za subvencioniranje prijevoza u razdoblju srpanj – kolovoz" trabaju priložiti  potvrdu fakulteta o vremenskom razdoblju u kojem trebaju obavljati takav oblik nastave, vježbi ili prakse.

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja, soba 31.
hr Thu Jun 30 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .