Toni Piplica: “Nema blagoslova knjižnice, nećemo prisustvovati njenom otvaranju”

Toni Piplica, predsjednik Gradskog kotara Mejaši, objavio je status na Facebooku koji prenosimo u cijelosti:
Poštovane susjede i susjedi, stanovnici Gradskog kotara Mejaši,
nakon konzultacije s ostalim vijećnicima Gradskog kotara Mejaši donijeli smo zajedničku odluku da nećemo prisustvovati današnjem otvaranju knjižnice Marka Marulića na Kili.
Kroz protekle tri godine od samog početka sudjelovao sam s ravnateljicom knjižnice na realizaciji prvog kulturnog sadržaja u našem kotaru te smo kao kotar dali naš prostor za smještaj knjižnice. Ovo je veliki dan za naš mladi kotar i ovim putem zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji. Međutim, odluku o nedolasku donijeli smo nakon što za otvorenje knjižnice nije bio omogućen tradicionalni blagoslov novih prostorija od strane svećenika iz naše župe svetog Spasa ni nakon što sam razgovarao s ravnateljicom i nadležnim pročelnikom.
Odluka je donesena temeljem tradicije blagoslova svećenika iz naše župe kod otvaranja novih projekata. Takvu tradiciju zadnjih trideset godina poštovali su svi predsjednici prije mene, a danas je to moja dužnost koju shvaćam krajnje ozbiljno. Otkad postoje Mejaši uvijek smo funkcionirali na taj način i zaista mi je nejasno zašto je bio sporan blagoslov svećenika koji traje maksimalno pet minuta, a kojim se šalje poruka poštovanja i uvažavanja običajima kotara koji su proizašli iz važnosti koju blagoslov svećenika predstavlja za stanovnike Mejaša.
Ovo nisu teme kojima se kotar treba baviti. Komunalne teme za mene su uvijek prioritet i u dosadašnjem radu nikad se nisam bavio svjetonazorom. Nažalost, onemogućivanjem blagoslova uvučeni smo u svjetonazorsku sferu u kojoj sam dužan zauzeti čvrst stav i to sam učinio.
Za kraj želim napomenuti da ću dok sam ja predsjednik Gradskog kotara Mejaši uz poštivanje drukčijih razmišljanja i stavova, a shodno duhu i načinu življenja ogromne većine stanovnika Mejaša uvijek inzistirati na poštivanju tradicije blagoslova novih projekata u našem kotaru, kao što je to bilo i prije mene.

POSLJEDNJE DODANO: