Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64662df95d796523798b4582/80

Filharmonija budućnosti, jedinstveni projekt zajedničkog muziciranja učenika glazbene škole s profesionalnim kolegama, i ove godine u HNK Split

U drugom dijelu koncerta Simfonijskom orkestru HNK Split pridružit će se srednjoškolci Glazbene škole Josipa Hatzea. Zajedno će izvesti dva djela

Projekt Glazbene škole Josipa Hatzea i HNK Split Filharmonija budućnosti pokrenut je 2014. i od tada se održava svake godine s izuzetkom pandemijskih 2020. i 2021.

- Ovaj naš projekt od interesa je naše škole i Kazališta. Školi i učenicima koji nastupaju to je jedinstvena prilika da proširi mogućnosti obrazovanja i da se predstavimo javnosti a HNK Split da regrutira buduće glazbenike, sve u zajedničkoj misiji traženja kulturnog i umjetničkog smisla. Za učenike koncert je vrhunac školske godine koji svi s radošću i nestrpljenjem iščekujemo budući da se prilika da muziciraju zajedno s iskusnim profesionalcima ne pruža često. Vrijednost ove pionirske ideje potvrđuje podatak da su je i u drugim hrvatskim gradovima, poput Dubrovnika i  Varaždina, počeli prakticirati. - kaže ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić.

Program otvara izvedba 2. i 3. stavka (Sarabande i Rondo) Koncerta za alt saksofon i gudače Pierre-Max Duboisa (1930. – 1995.), francuskog skladatelja klasične glazbe, dirigenta i glazbenog pedagoga. Saksofonska dionica smatra se izuzetno zahtjevnom i zahtjeva dobru tehniku i iznimnu izdržljivost izvođača. Saksofon svira Karlo Žamić, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole u klasi prof. Erne Čizmić Rebić.

Slijedi Koncert za violinu i orkestar br. 2 u d-molu, op. 22 poljskog violinističkog virtuoza Henryka Wieniawskog (1835.- 1880.), smatran skladateljevim najfinijim djelom. Učenica trećeg razreda srednje glazbene škole Josipa Kordić u klasi prof. Tanje Čudine Bratković svirat će solo-violinu.

U drugom dijelu koncerta Simfonijskom orkestru HNK Split pridružit će se srednjoškolci Glazbene škole Josipa Hatzea. Zajedno će izvesti dva djela.

Simple Symphony Benjamina Brittena (1913. – 1976.)  za gudački orkestar praizvedena je 1934. Djelo se temelji na osam tema koje je Britten napisao tijekom djetinjstva (dvije po stavku) i prema kojima je imao posebnu sklonost. Svoj posljednji nacrt ovog djela dovršio je u dobi od dvadeset godina. Na koncertu će biti izvedena četiri stavka ovog djela (Boisterous Bourrée / Playful Pizzicato / Sentimental Sarabande i Frolicsome Finale). Završna skladba koncerta je Vltava znamenitog češkog skladatelja Bedřicha Smetane (1824. – 1884.), najpoznatija od šest simfonijskih pjesama iz njegova ciklusa Moja domovina (Má vlast), jedinstvene glazbene apoteoze češkog mita i povijesti.

Maestro Pavle Zajcev je hrvatski dirigent, violončelist i pedagog. Diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nastupao kao solist s poznatim orkestrima. Također je aktivno surađivao kao komorni glazbenik s poznatim umjetnicima. Osnovao je Zagrebački klavirski trio i bio solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a. Trenutno je profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji i bavi se dirigiranjem. Snima za Hrvatsku radio-televiziju i dobitnik je Rektorove nagrade za svoje izvedbe.


hr Thu May 18 2023 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .