Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61b0652b6f52dfe6a08b4578/80

Socijaldemokrat nahvalio Ivanu Ljulj Cvitanić: "Grad zaslužuje ovakve političare, Ivana vrati se šta prije!"

Imao je samo dobre riječi
Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a, vijećnik u lokalnom Parlamentu objavu je na svojoj društvenoj mreži posvetio Ivani Ljulj Cvitanić koja kao nestranačka osoba u sastavu Mosta odlazi iz vijeća. Nova je članica Državnog izbornog povjerenstva.

- Kad god bi imao neku dilemu oko nekog prijedloga sa Gradskog vijeća zvao bi Ivanu i sa njom to prokomentirao. Njeno mišljenje sam tražio jer sam joj vjerovao. U politici je teško vjerovati nekome, a još nevjerojatnije zvuči da sam imao neograničeno povjerenje u osobu koja čak ni ne pripada mojoj stranci i koju sam upoznao tek u Gradskom vijeću.

Kad surađujete sa Ivanom odmah vidite da je stručna, inteligentna i predana poslu. Kad je upoznate shvatite da je, uz sve navedeno, i vrlo poštena i moralna osoba koja svom gradu želi dobro i takvoj osobi stvarno nije teško vjerovati.

Koliko god da mi je drago zbog nje što je prihvatila novi izazov toliko mi je žao zbog Splita jer grad stvarno treba i zaslužuje ovakve političare i gradske vijećnike. Ivana Ljulj želim ti svu sreću na novom  poslu, al još više želim da nam se vratiš šta prije.
hr Sat Mar 04 2023 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6136120b6f52df36218b45a5/80
Foto: Pixabay

Gradsko vijeće Trogira: Ostvaren još jedan preduvjet za izgradnju sportske dvorane

Vjerujem da ćemo sljedeće godine započeti gradnju sportske dvorane koja je nužna našim brojnim sportašima, rekao je gradonačelnik
Usvajanjem odluke o Urbanističkom planu uređenja predjela Krban, na sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira ostvaren je još jedan preduvjet za pokretanje projekta izgradnje sportske dvorane, nakon što su prije nekoliko mjeseci na parceli koja se nalazi sjeverno od novog rotora riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Vjerujem da ćemo ove godine imati spremnu projektnu dokumentaciju za dvoranu, a sljedeće godine započeti gradnju tog objekta od iznimne važnosti jer postojeća dvorana već neko vrijeme ne može servisirati sve potrebe trogirskih sportaša koji nižu sve bolje rezultate. Isto vrijedi i za novo nogometno igralište za koje planiramo pokrenuti izradu dokumentacije do kraja godine - rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Što se dokumentacije tiče, uskoro će bit spremna i ona za preuređenje parkova Žudika i Fortin.

- Dokumentacija za Žudiku već je u jako visokoj fazi izrade, kroz 15-ak dana imat ćemo radnu verziju, a kroz nekoliko tjedana je planiramo predstaviti građanima. Radove očekujem iza turističke sezone, a do tada će biti spremna i dokumentacija za Fortin - objasnio je gradonačelnik. 

Usvojena je i odluka o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora koji će se održati 7. svibnja. 

- Prvi put birat će se vijeća za devet mjesnih odbora jer smo na traženje mještana izdvojili Mastrinku kao zaseban mjesni odbor. Pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore, a koliko je važno to mikro-lokalno djelovanje pokazalo se kroz naš projekt „I tebe se pita!“, kroz koji smo napravili stotine manjih komunalnih projekata. To je idealan primjer dobre demokratske prakse i ključno je da se građani aktivno uključe, a najbolje je da to rade kad su njihove ulice i kvartovi u pitanju - dodao je gradonačelnik.

Vijećnićka pitanja na aktualnom satu ticala su se radova diljem grada. 

- Radi se zaista intenzivno na više lokacija u gradu. Sezona je pred vratima, rokovi su jasni i izvođači nastoje sve stići do kraja svibnja. Neizbježno je da se tijekom radova dogode određeni izazovi, ali to se rješava u dan – dva. Puknuta cijev na tržnici sanirana je u kratkom roku, a što se tiče javne rasvjete koja na nekoliko mjesta ne radi, činjenica je da se u Trogiru trenutno mijenja 3000 rasvjetnih tijela štedljivom LED rasvjetom i očekivano je da možda 5 posto njih neće odmah proraditi kako treba, ali ponavljam, svi nedostaci se otklanjaju u roku od par dana.


hr Wed Mar 29 2023 13:12:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64240b295d79651f948b4732/80

Četrdeset Ukrajinaca dobilo diplome o završenom tečaju hrvatskoga jezika

U prostorijama centra Zlatna vrata u Splitu, čestitao im je župan Boban

Ukupno 40 raseljenih osoba iz Ukrajine u srijedu je u prostorijama centra Zlatna vrata u Splitu dobilo diplome o položenom tečaju hrvatskoga jezika, kojega je u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Crvenim križem Split organizirao ovaj centar.

- Gotovo 200 osoba je do sada prošlo kroz ovu edukaciju, a Splitsko-dalmatinska županija je do sada osigurala preko 50 tisuća kuna. I ubuduće ćemo, za one kojima to bude potrebno, imati razumijevanja u našoj županiji - rekao je župan Blaženko Boban.

Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, podsjeća kako se s ovim programom započelo još prošle godine.

- U veljači 2022. godine, kada je započeo rat u Ukrajini, mi smo prvi reagirali pa se možemo pohvaliti da je ovo prvi organizirani tečaj hrvatskoga jezika za raseljene osobe iz Ukrajine. Župan je brzo reagirao i zajedno smo pokrenuli ovaj tečaj - prisjeća se Ćukušić.

Predsjednica udruge CVIT Tatjana Pavliuk zahvalila je županu na realizaciji ove ideje.

- Prvih dana invazije došla sam kod župana kako bismo se dogovorili što možemo napraviti. Ljudi su me molili za pomoć, a nisam znala odgovoriti na osnovna pitanja. Nakon razgovora u Kabinetu župana, gospodin Boban je odmah nazvao gospođu Danijelu - prepričava ova Ukrajinka, koja je u Hrvatskoj od 2014. godine.


hr Wed Mar 29 2023 11:56:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641076c15d796524578b4583/80
Foto: Ivana Ivanović

Šest EU projekata Grada Splita prijavljeno za sufinanciranje u iznosu od 3,6 milijuna eura

Za Tehnološki park Dračevac zatražen je maksimalni mogući iznos od 1,3 milijuna eura

Razvojna agencija Split – RaST podnijela je šest projektnih prijava za sufinanciranje EU projekata Grada Splita na „Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini“ objavljen od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Za šest EU projekata kojima je nositelj Grada Split zatraženo je sufinanciranje u ukupnom iznosu od 3.638.407,33 EUR, što predstavlja maksimalan iznos sredstava sufinanciranja koja se mogu dobiti sukladno pravilima Poziva.

Tako su za Grad Split prijavljena oba projekta kojima se rekonstruira i oprema centralna zgrada Tehnološkog parka Split („Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split – Dračevac“ i „Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split“) za koje je zatraženo sufinanciranje u maksimalnom mogućem iznosu od 1,3 milijuna eura, te ostala četiri projekta – Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita (ITS), projekt SuSTainable te sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta Pujanke i Kopilica, a za koje je zatraženo maksimalno dopuštenih 50% sufinanciranja vlastitog učešća, sukladno pravilima Poziva.

Sredstva iz Programa dodjeljuju se isključivo radi sufinanciranja prihvatljivih troškova koje je Korisnik na temelju Ugovora o EU projektu dužan osigurati iz vlastitih izvora (učešće Korisnika) u provedbi EU projekta, vodeći pri tome računa o poštivanju načela izbjegavanja dvostrukog financiranja. Udio sredstava Programa sufinanciranja učešća Korisnika u provedbi EU projekata određuje se u visini do maksimalno 50% od vlastitog učešća u prihvatljivim troškovima koje je Korisnik dužan osigurati iz vlastitih izvora, ali ne više od 1,3 milijuna EUR po projektnoj prijavi.


hr Wed Mar 29 2023 10:31:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6423e36a5d7965cb9a8b45a7/80

Nastavak suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodom radi obnove Palače

Projekt Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika do 2025. godine

Grad Split potpisao je sporazum sa Hrvatskim restauratorskim zavodom o nastavku suradnje na projektu Dioklecijanova palača, Zapadna vrata i crkva Gospe od Zvonika do 2025. godine. Do sredine 2023. godini planiraju se u cijelosti dovršiti konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnom luku propugnakula nakon čega će se ukloniti radna skela. Slijede konzervatorsko-restauratorski radovi na sjevernom zidu propugnakula (vanjska i unutrašnja strana) koji će uključivati uklanjanje starih zapuna i sljubnica, sustavno uklanjanje vegetacije, čišćenje i stabilizaciju kamena te fugiranje sljubnica. Prilikom radova planira se u cijelosti statički sanirati kameni balkon sakristije na vanjskom sjevernom zidu propugnakula.

Podsjetimo, Grad Split  od 2020. godine uz Ministarstvo kulture i medija RH sufinancira radove na Zapadnim vratima i crkvi Gospe Zvonika, a od tada je u cijelosti obnovljen i statički saniran srednjevjekovni zvonik, istočna i zapadna strana istočnog zida propugnakula i podgled luka. Prilikom radova obavljena je zamjena stolarije na crkvi Gospe od Zvonika, injektiranje i stabilizacija zidova crkve te je u cijelosti konzervirana-restaurirana srednjevjekovna freska ispod krovišta crkve.

Cilj ovih sveobuhvatnih radova je prijeko potrebnim, minimalnim intervencijama revitalizirati sklop Zapadnih vrata i crkve Gospe od Zvonika te tako poboljšati stanje te iznimno prometne zone stare gradske jezgre.


hr Wed Mar 29 2023 09:06:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .