BOJAN IVOŠEVIĆ

“Džaba zakon, ako ga inspektori odbijaju provoditi!”

Dogradonačelnik Splita, Bojan Ivošević, putem svog Facebook profila prozvao je Inspektora Lučke kapetanije Ivicu Čikotića u vezi plaže Kašjuni. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

-Inspektor Lučke kapetanije Split gosp. Čikotić je za medije ponovio laž da čuvari prirode nemaju ovlasti na Kašjunima odnosno na pomorskom dobru u zastićenom području.

Evo službenog odgovora o nadležnosti čuvara prirode na pomorskom dobru u zaštićenim područjima kojeg su na seminaru o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama u studenom 2023. pisanim putem dali Zamjenice Glavnog državnog odvjetnika iz Građansko-upravnog odjela Snježana Frković i Danica Damjanović (obje pravnice) i sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske Dragan Katić (pravnik):

“Naravno da su ovlašteni postupati kao čuvari prirode i na pomorskom dobru pod koncesijom ako je unutar zakonom zaštićenog područja jer ih na to ovlašćuje poseban propis. Pomorsko dobro unutar zaštićenog dijela prirode, čak i kad je koncesionirano, ne može se isključiti iz upravljanja i nadzora javne ustanove koja upravlja tim dijelom prirode, te nadležnosti čuvara prirode.”

Vrijeme je za mirovinu ljudi koji su 10 godina gledali ilegalni kiosk na pomorskom dobru s prozora svog ureda i da se konačno krene uvoditi red na pomorskom dobru. Džaba zakon, ako ga inspektori odbijaju provoditi.

Što se tiče pamfleta koncesionara koji tvrdi da nikad nisu prekršili odredbe Ugovora o koncesiji ponovit ću samo da smo u posjedu rješenja Građevinske inspekcije kao i postupanja Carinske uprave koji su utvrdili kršenje odredbi Ugovora.

Neka pokažu dopuštenje za izvođenje radova od strane Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije koje moraju imati sukladno Zakonu o zaštiti prirode, jer čak i da imaju sve potrebne papire za dohranu plaže sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (a nemaju) i dalje bez navedenog odobrenja ne bi smjeli izvoditi navedeni zahvat niti ući u zaštićeno područje teškom mehanizacijom.

POSLJEDNJE DODANO: