RAT OBRANA NA POLJUDU

Dva Ivana – Lučić ili Banić – pitanje je sad!

Nakon šest pobjeda (jedna od toga u Kupu) s kojima je startao u svoj drugi mandat na klupi Hajduka kao trener, Mislav Karoglan u subotu u 17.30 sati kreće po sedmu protiv Gorice. Već smo pisali, a nije zgorega ponoviti, riješivši Istru 1961 i njenih 497 dana nepobjedivosti protiv Bijelih, na Poljud stiže novi rival s najdužim brojem dana (287), kojega Hajduk nije svladao.

Istina, samo dvije međusobne utakmice su se odigrale u tom periodu. Jedan miroljubivi remi (0:0) pred kraj prošle sezone, te izuzetno bolnih 2:1 za Goricu 17. rujna kad je na vodstvo Hajduka preko Zvonimira Šarlije (62), odgovorio domaćin pred kraj utakmice preko Dina Štigleca (87) i Ante Mateja Jurića (90+2). Sjećate se, nakon frenetičnog starta Hajduka, pet pobjeda u nizu, najprije je Istra 1961 nokautirala Bijele na Poljudu (0:1), uslijedila je reprezentativna stanka, pa novi šok u Gorici.

Nešto više od dva mjeseca kasnije eto Gorice na Poljudu, već etablirane u gornjem domu SuperSport HNL-a na 4. mjestu sa 26 bodova, dok je Hajduk – znamo svi – vodeći sa 36 bodova. I ne misli sada stati na Gorici, traži se sedma pobjeda Karoglana u nizu u utakmici koju će obilježiti granitne obrane. Barem su do sada bile takve. Hajduk i Gorica primili su samo po 9 golova, Ivan Lučić s jedne i Ivan Banić s druge strane samo su devet puta išli po loptu u vlastitu mrežu da bi je poslali na centar.

Pritom, niti jedan napad ne briljira, Hajduk je u 16 utakmica zabio 21 gol, Gorica 18 u 15.
Obrana je temelj svega, a obrana Gorice dobar dio svoje čvrstine duguje bivšim igračima Hajduka. Banić je ponikao u Hajduku, no u njemu nikada nije dobio priliku, pa se „od malih nogu“ kalio po dalmatinskim klubovima, a Gorica mu je otvorila prozor u svijet. I brani sjajno, nema spora. Kao što bivši kapetan Hajduka Mario Maloča kao stoper predvodi tu obranu, daje joj iskustvo i mirnoću. I pritom Maloča navija da Hajduk bude prvak, rekao je to javno, pa su mu neki zamjerili, ali na terenu popusta – nema. Osjetili su i Bijeli, ali i drugi.

Gorica je samo jednom ove sezone primila dva pogotka na utakmici, u remiju (2:2) protiv Slavena Belupa „davnog“ 25. kolovoza. I taj podatak govori da momčad koju je u sezonu poveo Željko Sopić, a preuzeo Dinko Jeličić, nikada ne gubi glavu. Štoviše, Hajduka i Dinama su na svom stadionu potopili preokretima u završnicama.

Ivan Banić dolazi na Poljud sa 7 „čistih mreža“, dvije više ima Ivan Lučić, koji se prometnuo u prvog čuvara mreže Hajduka spletom okolnosti, ali je onda betonirao svoju poziciju. Iz početne postave može ga maknuti samo ozljeda, njegov je nastup u subotu upitan nakon što je osjetio bol u vratu kao posljedicu grubog nasrtaja Ante Ercega u Puli. Baš je čudesna ta priča Lučića i Hajduka, ostvario je čak 18 „čistih mreža“ u samo 29 utakmica, primio tek 19 golova.

E, sada, stvar je pojedinačnih ukusa je li vam čudesnija njegova priča ili ona Nike Kristiana Sigura. U svakom slučaju, Hajduk je dobitnik.

Na Poljudu se, dakle, može očekivati „rat obrana“ na čelu s dva Ivana (ili će Lovre Kalinić zamijeniti Lučića?), no ne znači da neće biti golova. Bilo ih je i u Gorici u prvom susretu, čak tri.

POSLJEDNJE DODANO: