Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636220d418d1cba6608b4587/80

Flamenco u Providurovoj, tango u Kneževoj palači

Koncert je zakazan za petak u 19.30 sati, nastupa Juan Carlos Flamenco Group
Prvi koncert flamenco glazbe u Zadru nakon 12 godina, kada je nastupio nenadmašni Paco de Lucia, održat će Juan Carlos Flamenco Group, u petak, 4. 11. u 19.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Upravo je Paco bio mentor gitaristu i skladatelju Juanu Carlosu Romeru koji dolazi u Zadar zajedno s pjevačicom Carmen Molinom de Brito i plesačem Rafaelom Campallom kako bi zadarskoj publici predstavili autentičnu baštinu flamenca koja uključuje i Romerove autorske skladbe.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače, 2., 3. i 4. 11. od 11-13 i 17:30-19:30 sati. U prodaji su i pretplatničke kartice za 10 koncerata po izboru za 400 kuna (53,09 €).

Dan ranije, u četvrtak 3. 11., u Kneževu se palaču vraćaju plesne večeri tanga. Milonga će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa s početkom u 19.30 sati, uz prisustvo članova Tango kluba Zadar koji su svoje umijeće tango pokreta i predani dugogodišnji rad već u više navrata prezentirali zadarskoj javnosti.

Juan Carlos Romero, jedan od najatraktivnijih flamenco gitarista i skladatelja današnjice, rođen je 1964. godine u Huelvi u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Gitaru je počeo učiti s ocem u dobi od osam godina, a dvije godine kasnije njegov je učitelj postao maestro Miguel “El Tomate de Almeria”. Od rane dobi nastupa uz profesionalne pjevače i plesače flamenco scene. Osvojio je Nacionalnu nagradu za koncertnog gitarista u mjestu Jerez de la Frontera. Nasljednik je stilova svojih mentora, velikana flamenco gitare Manola Sanlucara i Paca de Lucije. Veoma je tražen kao izvođač ali i skladatelj – pisao je po narudžbi za Španjolski nacionalni balet i Compañía Andaluza de Danza (Andaluzijsko plesno udruženje). Međunarodni obožavatelji flamenco glazbe poznaju njegov rad kroz pet solističkih albuma, ali i po izvedbama u zapaženim filmovima Carlosa Saure Sevillanas i Flamenco.

Rodom također iz Huelve, pjevačica Carmen Molina de Brito još se kao šestogodišnjakinja očarala lokalnim žanrom flamenca pod nazivom fandango de Huelva. Nakon brojnih prvih nagrada na glazbenim natjecanjima, sa sestrama je osnovala grupu Las Molina krenuvši usporedno i sa solističkom karijerom. Sudjelovala je u raznim glazbenim projektima i na koncertima širom svijeta. Bila je pjevačica velikana flamenca Manola Sanlúcara tijekom njegovih posljednjih pet godina karijere, što je zabilježeno i u dokumentarcu Flamenco, flamenco Carlosa Saure. Godine 2015. dobila je nagradu Huelva Joven u kategoriji umjetnosti koju dodjeljuje Andaluzijski institut za mlade.

Rafael Campallo nadaleko je poznat kao jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih plesača u cijelom svijetu flamenca. Počeo je ići na satove plesa kod Joséa Galvána u dobi od 11 godina, da bi nastavio obuku kod Manola Marína. Sa 16 godina već je nastupao kao solo plesač te gostujući umjetnik u Španjolskoj i Japanu. Nastupao je u nekoliko plesnih društava s renomiranim umjetnicima, a 1996. ulazi u Compañía Andaluza de Danza (Andaluzijsko plesno udruženje), s kojim je putovao po cijelom svijetu. Godine 1999. osvojio je nagradu “El Desplante” na festivalu La Unión. Plesač je vrlo bogatog repertoara, u kombinaciji s impresivnim osjećajem za ritam.


hr Wed Nov 02 2022 08:48:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6390a2715d7965fc368b4568/80
Foto: Press

Kreću prijave za još jednu Frituladu, ove godine uz kvalifikacije!

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu

Adventurina Fritulada, jedno od najuzbudljivijih natjecanja u friganju fritula vraća se i ove godine, a prijave ekipa počinju već danas, u srijedu 7. prosinca.
Kako iz godine u godinu raste interes za sudjelovanje u ovom kulinarskom izazovu, ove godine uvedene su kvalifikacije! Iste će se održati u kušaonici Vinarije Vinoplod, u utorak 13. prosinca s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem obrasca na web stranici Adventure zaključno s 12. prosinca u 16 sati.

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu. Nju će ponijeti ekipa koja pripremi najukusniju slatku okruglicu ovogodišnjeg izdanja najpopularnijeg Adventurinog gurmanskog natjecanja – Fritulade.

- Spremite svoje fritule u vama najpoznatijem okruženju, vlastitim kuhinjama, a degustacijski uzorak koji uključuje minimalno 5 komada donesite na kvalifikacije 13.12. Prijave su obvezne – zato požurite, smislite najoriginalnije ime za vaš tim, pripremite slatke okruglice i plasirajte se u veliko finale još jedne Fritulade! - poručuju iz Stožera Adventure.

Deset najboljih ekipa, po ocjeni žirija, plasira se u finale Fritulade 2022. koje će se održati u Parkiću 17.12. s početkom u 19 sati – gdje će se sve odvijati kao i dosadašnjih godina – na licu mjesta. Na Frituladu se može prijaviti baš svatko, a pravila su vrlo jednostavna. Svim sudionicima su osigurane osnovne namirnice, plamenik, i radni stol, a natjecatelji sami nose svoje tajne sastojke, kao i pribor za friganje malih slatkih okruglica.

Sam događaj Fritulade veže se uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a kojeg Šibenčani njeguju više od 500 godina. Tradicionalno, na taj datum su se u šibenskim kućama po prvi put u godini spremale ove tradicionalne božićne slastice.

Svake godine Fritulada privlači sve više natjecatelja, pa preporučamo svima da ne gube vrijeme i što prije prijave svoju ekipu putem obrasca na web stranici Adventure. Detalje programa pratite na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici ili na internetskoj adresi


hr Wed Dec 07 2022 15:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .