“Pozdrav proljeću” u Zvjezdanom selu Mosor

Povodom početka proljeća, Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ovog petka organiziralo manifestaciju “Pozdrav proljeću”, uz obilježavanje 21. ožujka, Svjetskog dana zaštite šuma. U programu temeljenom na „Školi u prirodi“, koju ZSM provodi već dvanaestu godinu, sudjelovalo je četrdesetak učenika OŠ Mejaši iz Splita, pod vodstvom nastavnica Josipe Banić i Žane Žanko.

Učenici su najprije obišli izvor rijeke Žrnovnice, gdje ih je s prirodnim osobitostima toga kraja upoznao Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a i voditelj programa “Škole u prirodi”. Nakon što su kredama u boji motivima proljeća oslikali asfalt pokraj izvora Mali Dibić, učenici su obišli i špilju podno objekta zvjezdarnice.

Program je nastavljen pred samom zvjezdarnicom ZSM-a, i to sadnjom 20 sadnica crnog bora, doniranih od Hrvatskih šuma, Uprave šuma Split. Djecu su postupku sadnje podučili djelatnici Hrvatskih šuma, koji su i ovaj put pomogli da se okoliš zvjezdarnice oplemeni, te da se učenike educira o važnosti života u skladu s prirodom.

Učenici su nakon toga dobili priliku poslušati predavanje stručne suradnice za sporedne šumske proizvode UŠP Split, Andree Rubin, dipl. ing. šumarstva. Predavanje s temom “Važnost šumarske djelatnosti u Hrvatskoj i Dalmaciji” održano je u velikoj dvorani zvjezdarnice. Kao i inače u programu “Škole u prirodi”, uslijedilo je i predavanje pod nazivom “Sunčev sustav”, koje je održao astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Kako je lijepo vrijeme išlo na ruku i organizatorima i djeci, program je okončan razgledavanjem okolice panoramskim dalekozorima, upriličenim s terase zvjezdarnice.

POSLJEDNJE DODANO: