Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Evo po kojem se redoslijedu pojavljuju simptomi covida-19

Simptomi covida-19, poput temperature i kašlja, slični su nizu drugih uobičajenih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Kako se još uvijek borimo s epidemijom, a sezona gripe je pred nama pa je bitno znati razlikovati simptome ove dvije bolesti.

Istraživanje sa Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) uspjelo je utvrditi da simptomi covida-19 često započinju određenim redoslijedom. To otkriće može pomoći osobama koje imaju koronavirus da se izoliraju i na vrijeme počnu liječiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenta.

- Ovo je posebno važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe koja se javlja u isto vrijeme kada traje epidemije covida-19", kazao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine, biomedicinskog inženjerstva, zrakoplovstva i svemira i strojarstva na USC.

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kod preko 55 000 oboljelih od covida u Kini. Također su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1100 slučajeva covida koje je između prosinca i siječnja prikupila stručna skupina za medicinsko liječenje covida u Kini.

- Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da liječnici mogu prije utvrditi ima li netko covid ili neku drugu bolest, što liječnicima pomaže da donesu bolje odluke", kazao je JosephLarsen, vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod covida-19

Prema nalazima studije, ovo je redoslijed simptoma koje pacijenti zaraženi koronavirusom mogu iskusiti:

- vrućica
- kašalj i bolovi u mišićima
- mučnina ili povraćanje
- proljev

- Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj prije početka vrućice. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suhim kašljem", rekao je dr. Robert Glatter.

Glatter je rekao da su nalazi studije potencijalno korisni "pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju". U studiji se navodi da je prvi simptom covida vrućica, dok gripa započinje kašljem.

Glatter je podijelio svoje iskustvo liječenja pacijenata s covidom-19 u New Yorku.

- Općenito, iako je vrućica najčešće opisivani početni simptom infekcije covid-19, stvarnost onoga što vidim na prvim crtama fronta promjenjivija je. Neki pacijenti prijavili su samo gubitak okusa ili njuha i osim toga, osjećaju se dobro", rekao je.

Glatter je rekao da su se i kod ostalih pacijenata "pojavile malaksalost, glavobolja i vrtoglavica", što na neki način podsjeća na simptome moždanog udara, ali bez temperature, kašlja ili bilo kakvih dokaza o simptomima gornjih dišnih putova.

- Također sam vidio da pacijenti imaju samo bolove u prsima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proljev nakon pojave vrućice i kašlja također sugeriraju na covid", pojasnio je Glatter.

Ovo istraživanje može pomoći zdravstvenim djelatnicima u razlikovanju pacijenata s gripom od onih s covidom. Iako redoslijed simptoma kod koronavirusa nije jednak kod svakog pacijenta, ovo istraživanje je i dalje koristan vodič za pružatelje zdravstvenih usluga, piše N1.


hr Sat Oct 17 2020 19:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0623ef29111ca3458b4586/80
Foto: HL

Sretni listić uplaćen preko interneta: Netko je u Hrvatskoj u igri Bingo 39 osvojio više od 400 tisuća kuna!

Dobitni listić je uplaćen na internetu

U večerašnjem izvlačenju 03. kola TV Binga, u igri Bingo 15 od 90 pogođen je BINGO 39 od 421.184,05 kuna. Dobitni listić je uplaćen na internetu.

Sljedećeg ponedjeljka igramo za Superbingo  24 od 75 od 1.000.000,00 kn, Bingo plus 7 je 2.000.000,00 kn, a Superbingo 15 od 90 iznosi 10.800.000,00 kn!


hr Mon Jan 18 2021 20:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6005d9f16f52df72a58b468c/80
Foto: HTZ

"Croatia Full of New Beginnings": HTZ ima novu kampanju za hrvatski turizam

Kampanja se provodi na 15 inozemnih tržišta

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Croatia Full of New Beginnings“, koja će se provoditi do sredine veljače na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i TikTok uz oznaku #CroatiaWishList2021

Cilj kampanje je skretanje pozornosti na Hrvatsku kroz nove početke i pozitivne želje u 2021. godini. Kampanja se provodi na 15 inozemnih tržišta, odnosno u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Sloveniji, Švedskoj, Norveškoj, Belgiji i Švicarskoj.

- I ovom kampanjom primarni cilj nam je zadržati vidljivost i prisutnost Hrvatske na najvažnijim emitivnim tržištima. Predstavljanjem manje istraženih lokacija i zanimljivih prijedloga za planiranje odmora u našoj zemlji želimo inspirirati naše pratitelje i motivirati ih na kreiranje vlastite liste želja, odnosno destinacija i iskustava koje u Hrvatskoj žele posjetiti i doživjeti, čim se stvore svi potrebni uvjeti za putovanja. - istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako se u 2021. godini očekuju bolji turistički rezultati u odnosu na 2020. te zadržavanje pozicije naše zemlje kao jedne od vodećih destinacija Mediterana. 

Kampanja će se provoditi putem vizuala manje poznatih hrvatskih odredišta, uz kratke i zanimljive priče koje mogu poslužiti kao prijedlozi što posjetiti, kušati i kako provesti odmor u Hrvatskoj, a u fokusu će biti proizvodi poput eno gastronomije, prirodnih ljepota, pješačkih staza, nautike i dr. Uz postavljanje atraktivnih i zanimljivih vizuala na Facebooku, Instagramu, Pinterestu i Twitteru, na TikToku će se postavljati kratki video materijali s najljepšim kadrovima hrvatskih destinacija.

- Krajem mjeseca kreće i zasebna kampanja koja će komunicirati sve prednosti naše zemlje kao sigurne turističke destinacije kroz sedam posebno pripremljenih „sigurnosnih“ videa. Isto tako, prije plasiranja intenzivnih pozivnih marketinških kampanji s kojima krećemo od proljeća, u veljači  pokrećemo i posebnu promotivnu kampanju namijenjenu digitalnim nomadima s fokusom na tržišta SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Irske i Švedske. - poručio je Staničić.

hr Mon Jan 18 2021 19:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/588cf5761eea8fcd3a8b4570/80
Foto: Pixabay

Danas je najdepresivniji dan u godini

Svoju formulu za najdepresivniji dan svijetu je 2005. godine predstavio profesor Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu
Osjećate se loše? Depresivni ste? Ništa čudno jer upravo danas je najdepresivniji dan u godini.

Danas je treći ponedjeljak u siječnju i upravo taj dan je 2005. godine određen kao najdepresivniji u godini. Pitate se koji su faktori koji utječu na to?! E pa, to je činjenica da su božićni blagdani za nama (ostala su tek sjećanja na blagdansku čaroliju i minus na računu), vani je prehladno pa su mnogi zarobljeni u svoju četiri zida, a do ljeta još ima... ako tome još pridodate činjenicu da mnogi odustanu od svojih novogodišnjih odluka, eto vam razloga za loše raspoloženje.

Svoju formulu za najdepresivniji dan svijetu je 2005. godine predstavio profesor Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu, a dan je u svijetu poznat kad Blue Monday. A da nije šala, dokaz su pojedine britanske trgovine koje svojim kupcima nude besplatno voće, samo da bi im ovaj dan prošao što bezbrižnije. 

Inače, siječanj je mjesec kada se najveći broj ljudi odluči razvesti i kada na društvenim mrežama osvane najveći broj nesretnih poruka. Nikakvo čudo da je baš dan u ovom mjesecu ponio titulu najdepresivnijeg.
hr Mon Jan 18 2021 18:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/600427686f52df71a58b459d/80

"Zaigraj se dijete": Čarobnjak Willy objavio novu pjesmu i spot

Najbolji mogući način pronašli smo preko nove pjesme "Zaigraj se dijete" u kojoj smo ljubomorni na svu djecu ove planete. - kazali su
Imotski glazbenici koje stoje iza imena "Čarobnjak Willy" objavili su novu pjesmu. 

- Kako je Willy shvatio da je odrastanje zamka, uradili smo sve da se ponovno vratimo u djetinjstvo.

Najbolji mogući način pronašli smo preko nove pjesme "Zaigraj se dijete" u kojoj smo ljubomorni na svu djecu ove planete. - kazali su. 

Spoj glazbe, teksta i videa vraća nas u neka bolja vremena.

Glazbu potpisuju Branimir Jonjić i Ante Žužul, a tekst Luka Žužul.

Pogledajte video:
hr Sun Jan 17 2021 13:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .