Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Policija objavila detalje za što se sve terete uhićeni poreznici i obrtnici u Zadru!

Dovršeno je kriminalističko istraživanje
Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad deset hrvatskih državljanina zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te davanja mita i primanja mit.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da 51-godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za naplatu, ovrhe, stečaj i likvidaciju, u razdoblju od sredine srpnja 2015. do kraja  listopada 2021. godine, sukladno prethodnim dogovorima s vlasnicima trgovačkih društava u dobi od 48, 71, 43 i 52 godine, registriranih na zadarskom području, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini trgovačkih društava kao poreznih obveznika sa dospjelim poreznim dugom na koji način je dopustio da novčana sredstva i imovina tih poreznih dužnika budu preusmjerena u korist povezanih osoba i društava na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Istovremeno je koristeći svoj položaj službene osobe na traženje  48 – godišnjeg vlasnika više društava sa zadarskog područja, vršio provjere podataka u Informacijskom sustavu državnog tijela u kojemu je zaposlen a potom istome javljao dinamiku provođenja zapljene sredstava po računima društava u njegovu vlasništvu kako bi isti mogao pravodobno preusmjeriti sredstva sa računa društava. Zauzvrat je kao protuuslugu, od vlasnika navedenih društava dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, besplatna korištenja vozila te besplatno izvođenje radova na svojoj nekretnini.

Oštećen državni proračun za iznos preko 3 mil. kuna


Navedenim protuzakonitim radnjama 51-godišnjak je oštetio državni proračun Republike Hrvatske za iznos od preko 3 milijuna kuna za koji iznos je navedenim društvima te pravnim i fizičkim osobama povezanima s njihovim vlasnicima pribavio nepripadnu imovinsku korist.

Nadalje, 51-godišnjaka se sumnjiči da prema sedam drugih poreznih obveznika sa zadarskog područja koji su imali dospjelo porezno dugovanje, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, te je na taj način oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 600 tisuća kuna, za koji iznos je istima pribavio nepripadnu imovinsku korist. Također je 43 – godišnjem voditelju poslovanja poreznog obveznika sa zadarskog područja kontinuirano javljao točno vrijeme dolaska poreznih službenika radi pljenidbe novca iz blagajne tog poreznog obveznika. Zauzvrat je kao protuuslugu, od tih poreznih obveznika dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, prehrambene namirnice, te besplatno izvođenje radova sebi povezanim osobama.

Isto tako, osnovano se sumnja kako je 51-godišnjak za dva porezna obveznika sa dospjelim poreznim dugom zatražio od 58-godišnjaka, također službenika Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, da kod tih poreznih obveznika ne poduzme zakonom predviđena ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, a na koji način je državni proračun oštećen za iznos od preko 100 tisuća kuna.

Višekratno dojavljivao termine planiranog nadzora


Također je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 64 – godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za nadzor fiskalizacije koji je bio upoznat sa planiranim terminima provođenja nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji, u odnosu na pojedine porezne obveznike, protivno Zakonu o poreznoj upravi i Općem poreznom zakonu, na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, poreznim obveznicima za koje je smatrao da bi mu mogli biti od koristi, višekratno dojavljivao termine planiranog nadzora. Tako uspostavljene kontakte sa poreznim obveznicima koristio je za osobno ostvarenje koristi, pa je tako višekratno dvanaestorici vlasnika obrta i trgovačkih društava sa zadarskog područja dojavljivao dolazak poreznih službenika u nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji, sve kako bi oni na dan nadzora mogli uskladiti stanje u blagajnama sa iznosom fiskaliziranih računa, a zauzvrat je od njih kao mito primao novac, te druge darove u vidu besplatnog čašćenja u njihovim ugostiteljskim objektima kao i prehrambene namirnice.

Naposljetku, 64 - godišnji porezni službenik se sumnjiči da je od 58 - godišnjeg poreznog službenika za ovrhe zatražio da za poreznog obveznika u dobi od 51 godine, sa dospjelim poreznim dugom ne poduzme ovršne radnje na novčanim sredstvima i imovini istoga, već da taj predmet „drži sa strane“ što je 58-godišnjak i učinio.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 10 hrvatskih državljana u dobi od 51, 58, 64, 48, 71, 43, 52, 53, 65 i 51 godine, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a sve prijavljene osobe su predane pritvorskom nadzorniku.
hr Thu Nov 04 2021 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61a30a686f52df3c908b45e5/80

Sukobio se s nekoliko osoba pa od bijesa razbio staklo na ulaznim vratima "Prerade" u Ulici Domovinskog rata?

Muškarac je odbio liječničku pomoć.
Dramatične scene sinoć su se, nešto prije 23 sata, odvijale u ulici Domovinskog rata.

Naime, kako su nam potvrdili iz policije prvo je došlo do sukoba da bi onda jedan muškarac stigao do pekare "Prerada" i razbio staklo ulaznih vrata.

- U strahu je u pekari ostalo dvoje ljudi, a policajci su, nakon izlaska na teren, ondje zatekli muškarca s posjekotinama na ruci, ali odbio je primiti liječničku pomoć.

Priveden je u službene prostorije te se provede mjere i radnje oko cijelog slučaja - kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.
hr Sun Nov 28 2021 05:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/552624748d48f606008b457c/80
Foto: Ilustracija

Trogiranka preko interneta prevarena za nekoliko tisuća kuna

Policija opetovano upozorava na oprez
Jučer je Policijskoj postaji Trogir 22-godišnjakinja prijavila da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navodeći kako će kupiti oglašeni artikl pri tom tražeći da 22-godišnjakinja dostavi podatke o bankovnoj kartici radi navodne sigurne kupnje. Tako je nepoznata osoba oštećenoj dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od nekoliko tisuća kuna. U tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje.

Iz policije upozoravanju:

"U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN  platne kartice. Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na  Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare, a na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.
Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na  Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare."
hr Fri Nov 26 2021 11:34:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/589a3dabb47398a4268b4571/80
Foto: Pixabay

Udarao policajce i prijetio im smrću

Najprije je odbio dati osobnu iskaznicu, a zatim je sve počelo
Policijski službenici su jučer dovršili kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom koji se sumnjiči za dva kaznena djela Prijetnje i kazneno djelo Prisile prema službenoj osobi. Naime, spomenuti je uhićen prethodni dan, 24. studenoga, po dojavi o narušavanju javnog reda i mira u Splitu u hostelu. Prilikom postupanja na mjestu događaja u cilju utvrđivanja identiteta odbio je policijskim službenicima na uvid dati osobnu iskaznicu, te je vrijeđao policajce i uputio prijetnje smrću dok je jednog od njih rukama udario u predjelu prsišta, a potom ga je udario i vratima prilikom pokušaja bijega. Nadalje, prilikom privođenja je uputio prijetnje smrću policijskom službeniku te je prijetnju policijskom službeniku uputio i tijekom dovođenja kod zamjenice općinskog državnog odvjetnika. Spomenuti je prilikom ispitivanja kod zamjenice ODO-a istu vrijeđao raznim pogrdnim riječima i narušavao javni red i mir.

Protiv 35-godišnjaka je podnijet Optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl.6. ZOPPJRM-a, te kaznena prijava za dva kaznena djela Prijetnje sukladno čl.139 st.3. Kaznenog zakona i kaznenog djela iz čl. 314. Prisila prema službenoj osobi. Nadalje, 35-godišnjaku je uručen i Obvezni prekršajni nalog sukladno čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici i sukladno čl. 4. Zakona o prebivalištu.
hr Fri Nov 26 2021 11:22:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/619fc5cd6f52dfd18c8b458c/80
Foto: Prometne zgode i nezgode / Screenshot

Strašna prometna u Splitu: Sudar automobila i autobusa, jedna osoba ozlijeđena

Policija obavlja očevid nakon kojeg će se znati sve okolnosti nesreće
Poslijepodne, oko 17,25 sati, dogodila se prometna nesreća u Ulici Zbora narodne garde. 

Naime, došlo je do sudara osobnog automobila i autobusa. Kako doznajemo, jedna osoba je ozlijeđena te joj se pruža liječnička pomoć. 

Stvorila se velika gužva te se tom dionicom prometuje otežano.

Policija obavlja očevid nakon kojeg će se znati sve okolnosti nesreće. 


hr Thu Nov 25 2021 18:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .