Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6320220718d1cbd6c78b4570/80
Foto: PU SD

Policija: Uspješno provedeno osiguranje 35. Europskog vaterpolo prvenstva

Postavljeni cilj službi zaduženih za sigurnost je u potpunosti ostvaren – svi akteri ovog dinamičnog natjecanja sigurno su boravili u Splitu, trenirali su, natjecali se i sigurno se vratili svojim kućama
U Splitu je od 27. kolovoza do 10. rujna 2022.godine održano 35. Europsko vaterpolo prvenstvo za žene i muškarce na kojem je sudjelovalo 28  reprezentacija ( 12 ženskih, 16 muških) iz čitave Europe. 
 
Nakon priprema koje su i za djelatnike PU splitsko dalmatinske trajale od početka godine, 15 dana natjecanja u kolovozu i rujnu obilježila je sportska napetost i  zahtjevna organizacijska dinamika. Sve su reprezentacije smještene u hotelima na području Splita i Solina, i u kombinaciji sa intenzivnom turističkom sezonom te prometnom infrastrukturom, planiranje i organizacija transfera na treninge i utakmice, osiguranje objekata smještaja, objekata treninga (bazeni na Poljudu) i same Spaladium Arene, pokazalo se kao složena zadaća za sve partnere u organizaciji, izazovan projekt sigurnosti kojem smo svi skupa, suorganizatori i gledatelji, odgovorili na najbolji način.
 
Naime usprkos naprijed  opisanim složenostima, cilj službi zaduženih za sigurnost je u potpunosti ostvaren – svi akteri ovog dinamičnog natjecanja  sigurno su boravili u Splitu, trenirali, natjecali se i sigurno se vratili svojim kućama.
 
Na poslovima osiguranja u različitim segmentima bili su raspoređeni  djelatnici PU splitsko dalmatinske iz redova Jedinice specijalne i interventne policije,  policijski službenici iz policijskih postaja, temeljne, prometne, kriminalističke i granične policije. U najintenzivnijim danima, a da bi uz natjecanje i svi ostali poslovi tekli uobičajeno, potpora je osigurana i od strane Ravnateljstva kao i  najbližih nam Policijskih uprava.
Danima prije početka natjecanja uspostavljen je stožer osiguranja pa je koordinacija sa organizatorima i redarskom službom visoku razinu dostigla na vrijeme, i prije dolazaka reprezentacija u Split. Posvećenost i dobar vremenski redoslijed ključnih aktivnosti u planiranju i organizaciji, omogućio je da sve aktivnosti od prvog kontakta sa graničnom policijom, transfera na treninge i utakmice do pozdrava na odlasku, budu provedene po dogovorenoj satnici, u sigurnom okruženju.
 
Uz svakodnevnu dinamiku natjecanja od 08:00 do 22:00 sati, poseban angažman i koordinaciju zahtijevale su utakmice naših Barakuda. Od susreta sa Maltom na otvaranju, do finala i utakmice za zlato sa Mađarskom, Spaladium Arena bila je pretijesna za sve zainteresirane. Prosječno je više od 9000 gledatelja pratilo utakmice muške reprezentacije Hrvatske, a i  u ženskom dijelu turnira utakmice Hrvatske bile su popraćene navijačkim dekorom.
 
Policijski službenici i redarska služba u užoj i široj zoni Spaladium Arene, upravo u vrijeme ključnih susreta,  značajno su utjecali na ocjene o uspješnosti organizacije koje su iznimno visoke i poticajne za sve aktere.  Utakmicu na otvaranju i finalni susret, zajedno sa dužnosnicima međunarodnih sportskih  organizacija  pratili su i visoki dužnosnici Republike Hrvatske i Mađarske.
 
Koncerti nakon večernjih utakmica protekli su u sigurnom okruženju i veselom raspoloženju,  na što su uz posvećenost policije i redara, značajno utjecali i izvrsni sportski rezultati  ženske i muške reprezentacije.
 
Dok smo svi skupa uživali u vaterpolu i uspjesima hrvatske vaterpolo reprezentacije,  mi smo vodili računa i o sigurnosti kako gledatelja  tako i natjecatelja.
 
Čestitamo  ženskoj reprezentaciji na najboljem rezultatu i posebno Europskim prvacima, našim Barakudama na osvojenom zlatu.
 
Svojim smo  radom Split htjeli učiniti gradom sigurnim za sve sudionike natjecanja , gradom Barakuda i sporta iz kojeg svi nose lijepe uspomene, a posebno smo ponosni  na naše vaterpoliste - Hrvatska nosi zlato.
hr Tue Sep 13 2022 08:26:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e18cc56f52df52c98b458d/80
Foto: Pixabay

Trgovci trebaju odabrati 16 radnih nedjelja, no ne svi. Evo na koga se zabrana ne odnosi

Za rad nedjeljom ipak neće vrijediti 'priziv savjesti'. Vlada je odustala od tog prijedloga nakon konzultacija s poslodavcima

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Prodajni objekti tijekom tjedna najviše mogu raditi 90 sati. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, dakle ukupno 105 sati u tjedan dana.

Kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuju sami trgovci u skladu s potrebama, no ima iznimaka. Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio - željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisim, prenosi Danas.hr. 

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na malo i na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

hr Thu Dec 01 2022 20:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f58d5d79654b1e8b474f/80
Foto: Ivana Ivanović

U Solinu uhićen Ivan Božić!

29-godišnjak koji je automobilom udario policajca

Uhićen je Ivan Božić, 29-godišnjak za kojeg su sumnja da je bio vozač automobila koji je pokosio vježbenika u policiji.

Uhićen jes još tri osobe, a policajci su ga svladali uz sredstva prisile.

Policija se oglasila službeno oko uhićenja oko 16:40 sati.

- Pronađen je te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - kazali suhr Thu Dec 01 2022 17:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388cb495d7965bf248b457b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Atmosfera s Prokurativa: Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje, Njujorčani u Modrićevom dresu

Split ispunjen kockicama

Igra se treća utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Split je ponovno ispunjen kockicama a nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama. Splićanima u navijačkoj atmosferi pridružili su se i Njujorčani s dresovima i šalovima na kockice. 

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…
hr Thu Dec 01 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388a3835d796558228b45c9/80

U Splitu svečano proslavljena 30. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Položeni vijenci na groblju Lovrinac, slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja i održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Povodom 30. obljetnice osnutka dvije ratne brigade grada Splita, 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split, Udruga veterana Domovinskog rata ove dvije splitske postrojbe organizirala je prigodan program.

Jutros su položeni vijenci na groblju Lovrinac a potom je slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja. Na kraju je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Potrebno je naglasiti da su ove dvije jedinice izašle iz škverskog bataljona. Ne govorim to samo zato zbog obljetnice ovih jedinica već govorim da ih je jako puno izašlo iz škverskog bataljona. Nukleus je bio tu u Splitu, ali naravno tada smo bili iznimno jedinstveni u obrani domovine, priključili su se i Kaštelani, Solinjani, Trogirani, cijeli bazen koji je stao u obranu domovine. Često sebe pitam nakon 30 godina - Bože moj da je takvog jedinstva danas, sloge i zajednice u razvoju države, županije ili lokalne zajednice gdje bi nam bio kraj - rekao je župan Blaženko Boban.

Obratio se i jedan od sudionika:

- Danas smo se skupili prvenstveno da odamo počast onima koji su najzaslužniji za današnju slobodu, našim poginulim suborcima, ali s ponosom se sjećamo naših preminulih suboraca. Ovo je prigoda da se ratnici pozdrave, stisnu ruku i prisjete se onih koji više nema. Vrijeme zajedništva i ponosa predvođena dr. Franjom Tuđmanom. Danas smo ovdje kao kreatori loše noćne more političara i elita koje lažima i nesposobnošću dovode na rub domovinu, koji su osramotili i naše kolege. Teško nam je gledati i slušati poniženja koja dolaze od koalicijskih partnera kao da im je malo što su njihovi sunarodnjaci ubijali po Hrvatskoj, posebno prve dvije godine Domovinskog rata dok vojska nije ojačala. Zar ima većeg apsurda od onog u Borovu selu gdje na mauzoleju srpskog zločinca stoji ćirilićni natpis.

- Posebna čast mi je biti ovdje i posebno mi je drago da sam u Splitu i Dalmaciji. Ovih dana u zadnje vrijeme obilježavamo ustrojenje postrojbi i ono što bih htio reći, oni najodvažniji su se uključili i branili našu domovinu. Moram se malo vratit nazad i reći jedan je rekao da jedna vojska ‘45 nije napravila svoj posao do kraja. Hvala Bogu da nisu, to su pokušavali od ‘45 do ‘91., i nastavili i nisu uspjeli. Nastavili su kroz Vukovar, Škabrnju, kako su oni to željeli. Hvala Bogu nije im uspio taj naum. Ono što smo učinili ‘95. pokazuje da smo izrasli u časnu hrvatsku policiju i vojsku koja nije činila ono što su oni nama. Tu je naša veličina. Na to morate biti ponosni. Od svih nas izrasla je naša časna i ponosna Hrvatska i na to moramo biti ponosni - rekao je Dinko Tandara zamjenik ministra Tome Medveda.
hr Thu Dec 01 2022 14:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .