Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6320220718d1cbd6c78b4570/80
Foto: PU SD

Policija: Uspješno provedeno osiguranje 35. Europskog vaterpolo prvenstva

Postavljeni cilj službi zaduženih za sigurnost je u potpunosti ostvaren – svi akteri ovog dinamičnog natjecanja sigurno su boravili u Splitu, trenirali su, natjecali se i sigurno se vratili svojim kućama
U Splitu je od 27. kolovoza do 10. rujna 2022.godine održano 35. Europsko vaterpolo prvenstvo za žene i muškarce na kojem je sudjelovalo 28  reprezentacija ( 12 ženskih, 16 muških) iz čitave Europe. 
 
Nakon priprema koje su i za djelatnike PU splitsko dalmatinske trajale od početka godine, 15 dana natjecanja u kolovozu i rujnu obilježila je sportska napetost i  zahtjevna organizacijska dinamika. Sve su reprezentacije smještene u hotelima na području Splita i Solina, i u kombinaciji sa intenzivnom turističkom sezonom te prometnom infrastrukturom, planiranje i organizacija transfera na treninge i utakmice, osiguranje objekata smještaja, objekata treninga (bazeni na Poljudu) i same Spaladium Arene, pokazalo se kao složena zadaća za sve partnere u organizaciji, izazovan projekt sigurnosti kojem smo svi skupa, suorganizatori i gledatelji, odgovorili na najbolji način.
 
Naime usprkos naprijed  opisanim složenostima, cilj službi zaduženih za sigurnost je u potpunosti ostvaren – svi akteri ovog dinamičnog natjecanja  sigurno su boravili u Splitu, trenirali, natjecali se i sigurno se vratili svojim kućama.
 
Na poslovima osiguranja u različitim segmentima bili su raspoređeni  djelatnici PU splitsko dalmatinske iz redova Jedinice specijalne i interventne policije,  policijski službenici iz policijskih postaja, temeljne, prometne, kriminalističke i granične policije. U najintenzivnijim danima, a da bi uz natjecanje i svi ostali poslovi tekli uobičajeno, potpora je osigurana i od strane Ravnateljstva kao i  najbližih nam Policijskih uprava.
Danima prije početka natjecanja uspostavljen je stožer osiguranja pa je koordinacija sa organizatorima i redarskom službom visoku razinu dostigla na vrijeme, i prije dolazaka reprezentacija u Split. Posvećenost i dobar vremenski redoslijed ključnih aktivnosti u planiranju i organizaciji, omogućio je da sve aktivnosti od prvog kontakta sa graničnom policijom, transfera na treninge i utakmice do pozdrava na odlasku, budu provedene po dogovorenoj satnici, u sigurnom okruženju.
 
Uz svakodnevnu dinamiku natjecanja od 08:00 do 22:00 sati, poseban angažman i koordinaciju zahtijevale su utakmice naših Barakuda. Od susreta sa Maltom na otvaranju, do finala i utakmice za zlato sa Mađarskom, Spaladium Arena bila je pretijesna za sve zainteresirane. Prosječno je više od 9000 gledatelja pratilo utakmice muške reprezentacije Hrvatske, a i  u ženskom dijelu turnira utakmice Hrvatske bile su popraćene navijačkim dekorom.
 
Policijski službenici i redarska služba u užoj i široj zoni Spaladium Arene, upravo u vrijeme ključnih susreta,  značajno su utjecali na ocjene o uspješnosti organizacije koje su iznimno visoke i poticajne za sve aktere.  Utakmicu na otvaranju i finalni susret, zajedno sa dužnosnicima međunarodnih sportskih  organizacija  pratili su i visoki dužnosnici Republike Hrvatske i Mađarske.
 
Koncerti nakon večernjih utakmica protekli su u sigurnom okruženju i veselom raspoloženju,  na što su uz posvećenost policije i redara, značajno utjecali i izvrsni sportski rezultati  ženske i muške reprezentacije.
 
Dok smo svi skupa uživali u vaterpolu i uspjesima hrvatske vaterpolo reprezentacije,  mi smo vodili računa i o sigurnosti kako gledatelja  tako i natjecatelja.
 
Čestitamo  ženskoj reprezentaciji na najboljem rezultatu i posebno Europskim prvacima, našim Barakudama na osvojenom zlatu.
 
Svojim smo  radom Split htjeli učiniti gradom sigurnim za sve sudionike natjecanja , gradom Barakuda i sporta iz kojeg svi nose lijepe uspomene, a posebno smo ponosni  na naše vaterpoliste - Hrvatska nosi zlato.
hr Tue Sep 13 2022 08:26:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .