ANDREJ PLENKOVIĆ

“DP-u tri resora, uključujući i demografiju, nismo pričali o imenima…”

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju zbog čega se osnova novo ministarstvo.

– Danas smo imali još jedan krug razgovora između HDZ-a i DP-a. Dogovorili smo partnerstvo u kontekstu kreiranja nove parlamentarne većine i skupljanje potpisa meni kao mandataru treći put za treći mandat na čelu Vlade, rekao je.

– Postigli smo dogovor o strukturi iduće Vlade. Dogovorili smo da tri resora pripadnu DP-u, kazao je.

– Novo ministarstvo koje će se osnovati na temelju današnjega središnjeg državnog ureda za demografiju bit će Ministarstvo demografije, kazao je premijer, dodavši da već niz godina govore da su demografija i demografska revitalizacija ključno pitanje opstanka cijele nacije.

– Zato smo jedni od prvih na razini EU koje uvode Ministarstvo za demografiju. Kao Vlada smo predložili Saboru usvajanje strategije demografske revitalizacije. To je prvi resor, rekao je.

– Drugi je Ministarstvo poljoprivrede s obzirom na to da je DP mahom baziran u Slavoniji. Za to ministarstvo su pokazali poseban interes, nastavio je.

– Treći je da se trenutno jako veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a, dodao je.

Plenković je naglasio kako se o imenima još uvijek nije govorilo, ali da su postignuti načelni dogovori.

– Nismo govorili o imenima. Ono što smo načelno dogovorili je da onaj član Vlade, koji bude za demografiju bude i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja jer to nije posao jednoga resora, rekao je.

– Ova Vlada će imati više ministarstava nego sada. Vlada će imati više članova nego prije, kazao je.

Kako je naglasio, sada slijedi definiranje nadležnosti resora te daljnje konzultacije s ostalim partnerima i predstavnicima nacionalnih manjina.

– Danas i sutra ćemo krenuti u prikupljanje potpisa, dodao je.

O podizanju plaća ministrima kaže da nije to samo prijedlog Marija Radića nego su oni to imali u planu i prije.

– Izborni gubitnici su vodili posti-izbornu kampanju gdje su napadali nas i sve one koji su htjeli s nama, no oni će se sada baviti sobom, a mi ćemo se baviti onime čime smo i do sada, rekao je.

– Ljudi su svoje rekli 17. travnja, mi smo treći put zaredom pobijedili i krećemo dalje, ustvrdio je.

POSLJEDNJE DODANO: