KRENULI PREGOVORI

◼︎ LIVE Završio sastanak s Domovinskim pokretom, evo što su poručili iz HDZ-a

12:30 – Održan je novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta.

-Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju. Razmotrena su ključna područja i teme potencijalne suradnje. U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade, kazao je glasnogovornik HDZ-a Marko Milić.

11:30 – Božo Petrov je na presici rekao da bi privremeni predsjednik sabora, ako se dosadašnja opozicija dogovori, mogao biti netko iz Domovinskog pokreta.

Kazao je kako su oni spremni sudjelovati u većini koju bi sastavila dosadašnja oporba, ali bez Možemo i SDSS-a. Kazao je da im je SDSS neprihvatljiv zbog trgovine, a Možemo zbog rodne ideologije. Suradnja s SDP-om je moguća, rekao je, ako ne bude “lijevih anacionalnih politika”. 

Potom bi se, kako je rekao, izglasali zakoni u korist građana.

11:00 – Marija Selak Raspudić rekla je da su ona i Nino Raspudić napuštaju Most. Rekla je da je bilo puno problema, a da je ekskaliralo s Marinom Miletićem te da je zbog njega odbila nositi listu za EU izbore.

8:10 – Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja. Na tim izborima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.

8:00 – U utorak, gotovo pred sam kraj predviđenog roka, DIP-u je listu za EU parlament predao Most u suradnji s Hrvatskim suverenistima i HSP-om. Čelnik Mosta Božo Petrov nije želio komentirati nagađanja o raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić. Petrov predvodi listu, a slijede Zvonimir Troskot, Dominik Klemenčić (Suverenisti), Željko Glasnović (HSP), Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te Marin Miletić. Neslužbene informacije o navodnom raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić procurile su tijekom utorka, navodno zbog neslaganja prilikom slaganja liste za europske izbore i sukoba s Miletićem. Petrov nije želio govoriti o tome, najavivši da će se o svemu izjasniti tek nakon što Marija Selak Raspudić ispriča svoju stranu priče, što planira učiniti sutra.

Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 sati konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru, predsjednik Mosta Božo Petrov sat vremena kasnije.

Ranije objavljeno:

Prošlo je šest dana od izbora, krenuli su pregovori. Iako su se iz Domovinskog kleli da neće s Plenkovićem nakon izbora, sad kažu kako kreću s njim u pregovore.

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a izrazio je zadovoljstvo rezultatom parlamentarnih izbora te poručio da će formirati parlamentarnu većinu i da želi “spriječiti gubitnike da glume pobjednike”. 

Iz Domovinskog pokreta tvrde da će pregovarati sa svima osim s Možemo i SDSS-om. Sutra počinju pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta. Pregovore će u ime HDZ-a voditi Plenković, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić

U tijeku je sastanak predstavnika Domovinskog pokreta s Mostom i Suverenistima, potvrdio je Marijan Pavliček. Istaknuo je da dolaze razgovarati, razmijeniti mišljenje te da ništa ne očekuju. Također je rekao da je sve još neizvjesno.

20:00 – Penava otkrio detalje pregovora:

Jasno radimo distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Smatra da će pregovori trajati izvjesno vrijeme, a otkrio je i da su pregovori sa SDP-om bili “konkretni i konstruktivni”. 

-Ugodan razgovor, upravo takav je bio s kolegama iz ostalih političkih opcija s kojima smo surađivali i ranije. Danas je bio i sastanak s delegacijom Mosta, rekao je.

Upitan kako teku pregovori s ostalim strankama, poput HDZ-a i Mosta, odgovorio je:

-Isto kao što u mnogočemu imamo razlike s HDZ-om, jednako je tako i s Mostom. Jedni su nam bliži, jedni su nam dalji. Zato smo gradirali problematiku na ono što je preduvjet, a o ostalim stvarima možemo razgovarati. Gospodin Plenković se dotaknuo Istanbulske konvencije i čitavog niza drugih tema, rekao je.

Govoreći o tome jesu li spremni odustati od nekih točaka, rekao je kako je to stvar kompromisa.

-Stvar je kompromisa i dogovora. Spremni smo doći za stol s nekih 10 točaka sa spoznajom da je nemoguće ostvariti svih 10 u tri ili četiri godine, kazao je.

19:30Gordan Jandroković (HDZ) govorio je za Novu TV o postizbornim pregovorima o sastavljanju nove saborske većine i vlade.

-Birači žele da budemo brana radikalnoj, polurevolucionarnoj ljevici koja je neinstitucionalnim metodama u predizbornoj kampanji, a potom i nakon nje, zanijekala rezultate izbora, kazao je Jandroković.

19:15 – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti po završetku sjednice Predsjedništva SDP-a. Rekao je da je Predsjedništvo SDP-a donijelo dvije odluke.

-Prva se tiče smjera pregovora nakon parlamentarnih izbora. Mi jednoglasno tražimo konstituiranje Sabora kako bismo stavili nadzor nad vladom.

-Drugo, nakon konstituiranja Sabora želimo, sa strankama koje su do jučer bile oporba HDZ-u, promijeniti lex AP i smijeniti Ivana Turudića. To je nužno kako bi se spriječila daljnja pljačka i korupcija, dodao je.

18:55 Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a dao je izjavu za novinare.

Razgovarat ćemo svakako s Domovinskim pokretom, razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. S ovim koji se a priori koji se uvjeravaju da bi gubitnici trebali sastavljati većinu, izlišno je pomišljati na razgovore s njima. Vladu sastavljaju pobjednici, ne gubitnici.

Na pitanje dolazi li u obzir deratifikacija Istanbulske konvencije, u kontekstu suradnje s Domovinskim pokretom, rekao je:

-Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta tema je što se nas tiče apsolvirana.

17:55 Dalija Orešković koja je na listi SDP-a bila je gošća Newsrooma u kojem je razgovarala o postizbornim koalicijama.

-Sve je moguće, ali ovog trena je bitno slati sve poruke. S HDZ-om se ne raspravlja o budućnosti ove zemlje niti je to moguće. S HDZ-om se mogu zakucati samo oni zadnji čavli u lijes pravne države i vladavine prava. Svaki oblik pregovora s HDZ-om je izdaja onog što su mnoge političke grupacije predstavljale do izbora, rekla je.

17:39Europski izbori i europski politički prostori su nešto sasvim drugo od hrvatskog političkog prostora. Nažalost, ovu suradnju ne možemo preslikati na hrvatski politički prostor, rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus govoreći o koaliciji s kojom izlaze na europske izbore, a u kojoj su se ujedinili s HSLS-om i HNS-om koji su na parlamentarne izbore izašli na listi s HDZ-om te SDSS-om koji je bio dio parlamentarne većine.

Ne dolazi u obzir da će IDS podržati većinu HDZ-a i DP-a, naglasio je nakon pitanja o postizbornim pregovorima o sastavljanju većine i nove Vlade. “Mi ne možemo podržati desnu Vladu”, dodao je.

Čelnik HSLS-a Dario Hrebak, koji je osvojio u Saboru dva mandata u koaliciji s HDZ-om, poručio je da oni podržavaju nacionalne manjine.

– Mislim da je mudro da HSLS i HNS zajedno stanu, i da dogovorimo našu strategiju s našim postojećim koalicijskim partnerima posljednje četiri godine vezane uz slaganje buduće vladajuće većine. Uvijek je u vladajućoj većini najbolja opcija demokršćana, liberala i nacionalnih manjina, a sada ćemo vidjeti kako će to izgledati u pregovorima s opcijom koja nas očito baš i ne priznaje, rekao je na pitanje hoće li podržati suradnju HDZ-a i DP-a ako SDSS u potpunosti bude isključen iz nje.

17:00 – Nakon predaje lista za izbore za Europski parlament, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dao je izjavu i komentirao izbore u Hrvatskoj i mogući razvoj situacije u sastavljanju većine. Na pitanje postoji li mogućnost da Domovinski pokret uđe u vladu, a da SDSS iz sabora podrži takvu vladu, Pupovac je rekao:

-O tome odlučuje Predsjedništvo SDSS-a. Kad dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u političkom životu i funkcioniranju većine, raspravit ćemo i donijeti odluku. Nećemo gledati samo položaj SDSS-a, tj. tri zastupnika srpske manjine i drugih manjina, gledat ćemo program i sastav buduće vlade.

Ovo je osjetljiv politički trenutak za RH koji nosi mnogo rizika sa sobom i jednako toliko nepoznanica i neizvjesnosti. Znat ćemo se postaviti u odnosu na tu komponentu naše odgovornosti, ali nismo jedini koji moramo reagirati odgovorno. Razmjerno brzo o tome će razgovarati i Klub zastupnika nacionalnih manjina, ali i tijela SDSS-a. Sve je otvoreno. Nijedna nam opcija, uključujući i opciju da ostanemo po strani, nije neprihvatljiva. Moramo voditi računa o sebi, vlastitom dostojanstvu, raspoloženju vlastitog biračkog tijela, moramo voditi računa o partnerima s kojima smo dijelili odgovornost za Hrvatsku proteklih osam godina. Znat ćemo odgovoriti na to.

16:55 – SDP-ov Mišel Jakšić gostovao je na N1 i komentirao postizborne koalicije i razgovore koji su dosad obavljeni, ali i potencijalna nova partnerstva.

Govoreći o sastanku Domovinskog pokreta i SDP-a koji je upravo obavljen, Jakšić je istaknuo da još ništa nije dogovoreno, ali ni završeno:

-Znam da se razgovara na više frontova i da se ide u konstruktivnom tonu. Nije dogovoren razlaz nakon prvog razgovora, ostala su i dalje otvorena vrata. Slagali se ideološki ili ne, u ovom trenu ima šanse konstituiranje sabora koji će se temeljiti na obračunu s korupcijom i da se narodna vlast vrati tamo gdje pripada, a to je sabor, a ne ured kancelara.

Napomenuo je, u kontekstu Domovinskog pokreta, da su svjesni ideoloških razlika, ali “politika je umijeće mogućeg”. Kao uvjet za pregovore istaknuo je ukidanje lex AP-a, razrješenje glavnog državnog odvjetnika i izmjenu izbornog zakona.

-SDP ima porast u broju mandata i broju apsolutnih glasova. HDZ ima pad u broju mandata, a kakav je pobjednik, vidimo koliko im jednostavno ide formiranje vlade. Nema više priče o plaćama, o mirovinama, energetici, poljoprivredi, bitan je samo inat, rekao je.

-Sigurno je odrazgovarana suradnja SDP-a s lijevocentrističkim liberalnim strankama, tu nema spora. Most je uzeo time out da razgovara s DP-om. Ako se slože Most i DP, to je preko 80 ruku.

POSLJEDNJE DODANO: