CIJENE PADAJU

Dobre vijesti za vozače: Gorivo od sutra jeftinije

Vlada je u ponedjeljak donijela uredbu kojom se utvrđuju najviše maloprodajne cijene naftnih derivata za sljedeća dva tjedna. Prema novoj uredbi, od utorka će cijena litre osnovnog benzina iznositi 1,49 eura, što je smanjenje od pet centi u odnosu na dosadašnju cijenu. Cijena dizela bit će 1,38 eura po litri, što je tri centa manje nego prije.

Plavi dizel također pojeftinjuje za tri centa, pa će nova cijena iznositi 84 centa po litri. Ukapljeni naftni plin (UNP) za spremnike stajat će 1,02 eura po litri, što predstavlja smanjenje od deset centi po kilogramu. Ukapljeni naftni plin za boce bit će jeftiniji za devet centi po kilogramu i iznosit će 1,59 eura.

Uz ovu uredbu, Vlada je usvojila i izmjenu Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. S obzirom na nastavak okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te snižavanje visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, izmjenom se predviđa daljnje smanjenje trošarina kako bi se ublažili negativni utjecaji na tržište.

Za razdoblje od 21. svibnja do 3. lipnja, Vlada je snizila visine trošarina za najprodavanije energente, bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo. Trošarina na bezolovni motorni benzin bit će smanjena za 56,31 eura na tisuću litara, odnosno 0,0563 eura po litri. Trošarina na dizelsko gorivo bit će smanjena za 23,13 eura na tisuću litara, odnosno 0,0231 eura po litri.

POSLJEDNJE DODANO: