Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61c375756f52df50ba8b45a7/80
Foto: Google maps

Spinutski HDZ i SDP složni: 'Predsjednik GK obmanjuje javnost'

Prozvane stranke složne su u tome da predsjednik kotara Luka Kovač Levantin obmanjuje građane
Luka Kovač Levantin prozvao je HDZ i SDP kako su protiv financiranja tradicionalnih paketa za socijalno potrebite građane. Prozvane stranke složne su u tome da predsjednik obmanjuje javnost te su iznijele svoju stranu priče.

HDZ tvrdi da je p
osljednju sjednicu Luka je sazvao u lipnju 2021. Dana 20.12.2021. sjetio se da je na računu ostalo 119 000 kn i saziva elektronsku sjednicu za 21.12.2021.

- Prethodno je od strane vijećnika HDZ-a upozoravan da vrijeme teče i da sredstva treba potrošiti. Partner SDP se nije oglašavao do 20.12.2021., kada traži sjednicu uživo u kojoj je jedna od točaka izglasavanje nepovjerenja predsjedniku.
Pitanja za predsjednika kotara su:
1. Zašto je ostalo nepotrošeno 119 000 kn?
2. Zašto nije sazivao sjednice od lipnja do prosinca?
Pitanje za SDP:
1. Zašto kao dio vladajuće većine niste ranije tražili održavanje sjednice vijeća?“, poručio je HDZ.


Pokušaj “pranja“ zbog nerada i nesnalaženja

O svemu se oglasio i predsjednik spinutskog HDZ-a. 

- Nastavno na medijske članke u kojima predsjednik GK Spinut, gospodin Kovač-Levantin, pokušava odgovornost za svoje neuspješno vođenje kotara Spinut prebaciti na druge i "oprati" sebe za nerad i nesnalaženje koji su obilježili njegov mandat na čelu kotara, dužan sam reagirati u interesu građana Spinuta i iznijeti istinu o radu Kotarskog vijeća.

Naime, nakon što pola godine nije sazvao sjednicu vijeća zbog nesuglasica koje ima sa svojim partnerima iz SDP-a, našao je za shodno 4 dana prije Božića sazvati elektronsku sjednicu s jedinom točkom dnevnog reda o božićnim paketima za građane slabijeg imovinskog stanja. Time je gospodin Kovač-Levantin ovu, u naravi plemenitu akciju, iskoristio u najjeftinije političko-populističke svrhe koristeći stanovnike Spinuta za svoje političke igrice. Takav podcjenjivački odnos prema građanima u ovom blagdanskom vremenu smatram apsolutno neprimjerenim i pozivam gospodina Kovača-Levantina kao mladu osobu da preispita motive i namjere s kojima je ušao u rad Kotarskog vijeća jer ako je spreman na ovakve smicalice na ovoj volonterskoj razini, pitam se što bismo mogli sutra očekivati od njega na ozbiljnijoj funkciji.

HDZ Spinut od samog početka mandata se izjasnio kao oporba i ne može snositi odgovornost za nered među partnerima zbog kojeg je 85% kotarskih sredstava propalo, a sve nauštrb naših susjeda iz Spinuta. Apeliram na partnere da u interesu kotara zatome vlastita ega i uhvate se posla za koji su ih građani birali jer ova perfidna predstava u kojem se nas pokušava prikazati kao protivnike humanitarne akcije neće proći. Uvijek smo tu za pomoć našim građanima, pogotovo u Božićno vrijeme, ali ćemo jednako tako uvijek biti protiv nerada, populizma i prozirnih zamjena teza.“, poručio je Hrvoje Jelić.

SDP hitno sazvao sjednicu

Troje vijećnika SDP-a u Vijeću Kotara Spinut, Teo Krnić, Ranko Britvić i Mira Vuković, traže hitno sazivanje sjednice Vijeća zbog toga što 21. prosinca još uvijek nisu podijeljeni Božićni paketi najpotrebitijima, kojih u Spinutu na žalost ima puno, uključujući i starije i nemoćne osobe. 

Još uvijek nisu potrošena ni decentralizirana sredstva namijenjena Gradskom kotaru Spinut, što znači da građani nisu dobili ni minimum od onoga što su od Vijeća Kotara Spinut mogli dobiti, te da sukladno tome je jasno da predsjednik Vijeća ne obavlja dobro svoj posao. S obzirom na činjenicu da paketi nisu podijeljeni, sredstva nisu potrošena, ostalo je čak 96 000 kuna, a komunikacija s predsjednikom Vijeća je nemoguća, nema drugog načina nego da sukladno Poslovniku tražimo sazivanje Vijeća Kotara Spinut. Stoga, moramo tražiti i izglasavanje nepovjerenja predsjedniku, ali tek nakon što na sjednici izglasamo ono što je najbitnije, a to je pomoć najpotrebitijima i maksimalno korištenje decentraliziranih sredstava na dobrobit građana Spinuta, koji to sigurno zaslužuju. Ovakav eksperiment s osobom koja to nije bila u stanju provesti mora završiti. Nije za odmet spomenuti (kako bi javnost jasno znala o kakvoj je narcisoidnoj osobi riječ) kako je navedeni trebao napustiti mjesto predsjednika Gradskog kotara Spinut sukladno koalicijskom dogovoru prije nekoliko mjeseci, što nije ispoštovao, a zbog čega njegovom nesposobnošću, neodgovornošću cijenu plaćaju građani Spinuta. Jedino bitno je u ovom trenutku pomoći građanima Spinuta, pogotovo starijim, nemoćnim i svim ostalim socijalno ugroženima. Nitko nema pravo time manipulirati pa makar bio mlad, nezeo, nesposoban i neodgojen kao  navedena osoba.

Vlast možemo izgubiti, ali nerad, nebrigu za svoj kotar i njegove građane kao i izostanak minimalnih demokratskih načela nećemo tolerirati!“, navode.
hr Wed Dec 22 2021 19:59:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e728ec6f52dffce08b4568/80
Foto: HRT

Ravnatelj KB Dubrava: "Omikron je promijenio tijek pandemije"

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari
Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novih slučajeva zaraze, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.

- Zadnjih dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo znatan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB-u Dubrava imamo 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

- Imamo enorman porast broja novozaraženih, ali, srećom, ne prati ga i porast broja bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti, rekao je. 

Kad je riječ o dobnoj strukturi, ravnatelj KB-a Dubrava izjavio je da su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežno stariji i necijepljeni.

- U četvrtom valu bio je porast broja mlađih bolesnika, necijepljenih, a sad se opet vraćamo na starije, rekao je Lukšić. 

Na upit može li potvrditi da se omikron uglavnom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, Lukšić je rekao kako je još rano za ozbiljnije zaključke, ali da se, prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih, radi o blažim upalama pluća nego prije.

- Mogli bismo reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava, rekao je.

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari.

- Nadamo se da je možda ubrzao dolazak završetka ili smiraja pandemije i prelaska u neku endemsku fazu bolesti, zaključio je Lukšić, naglasivši važnost cijepljenja odnosno stjecanja imuniteta preboljenjem u borbi protiv pandemije.

- I sada među primljenim bolesnicima u bolnicama nema onih koji su dobili dvije doze ili primili "booster", rekao je.
hr Tue Jan 18 2022 21:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c609d16f52df73bd8b45c0/80
Foto: Facebook

Liječenje malene Kiare u Americi napreduje: "Hvala vam što nismo zaboravljeni"

Već je prošlo mjesec dana otkako je Kiara Goršić s obitelji otputovala u Ameriku na eksperimentalnu terapiju koja joj može jedina pomoći u borbi sa zloćudnim tumorom na mozgu
Hvala vam što nismo zaboravljeni, rekao je za 24sata Valentino Goršić iz Šibenika misleći pri tome na sve ljude u Hrvatskoj i izvan nje koji su mislima i svakim načinom podrške uz njihovu Kiaru (7).

Već je prošlo mjesec dana otkako je Kiara Goršić s obitelji otputovala u Ameriku na eksperimentalnu terapiju koja joj može jedina pomoći u borbi sa zloćudnim tumorom na mozgu.

- Sad smo opet svi dobro. Uglavnom predobro nam je krenulo da bi to kod nas bilo dugoročno. To je nemoguće - dodaje Valentino. Opisuje i kako je izgledao njihov početak u San Franciscu.

- Prva dva tjedna sve je bilo super, božićno i novogodišnje vrijeme, Kiara je bila na terapiji koju je super prihvatila i doktori su bili jako zadovoljni. Svaki tjedan se rade svi mogući pregledi pa su čak rekli da se vidi i neurološki pomak ka boljemu. I mi smo primijetili da su neki simptomi nestali. Na primjer, dosta je lučila sline na desnu stranu. Sad toga više nema! No kako to inače biva s nama, moralo je nešto krenuti u ne tako dobrom smjeru - priča tata Valentino.

Naime, drugi dan nove godine Kiara je dobila osip po cijelom tijelu.

- Sličan osip je imala seka dva dana, međutim Kiari je potrajao 12 dana popraćen temperaturom i do 40 stupnjeva. Bila je hospitalizirana šest dana i nisu znali što joj je. Provjeravali su sve varijante od toga je li alergična na terapiju, da joj se nije upalio centralni port koji joj je ugrađen još u ljeti, je li to neka bakterijska ili virusna reakcija... Opet su radili tisuću nalaza i zaključak je na kraju bio da je bila virusna reakcija kao i kod seke, samo s obzirom na to da je Kiari narušen imunološki sustav, imala je puno jaču reakciju nego što je imaju inače zdrava djeca. Potom su joj davali neke lijekove i infuziju pa je jadna cijela natekla, no sad se sve polako opet normalizira - opisuje Valentino dodatne strahove koje su prolazili s njihovom hrabrom djevojčicom.

Cijela ta situacija obitelj je nakratko i razdvojila, što im je dodatno teško palo s obzirom na to da su ionako u tuđini.

- Eto, nama su tih šest dana bili grozni, barem meni i seki bez Jaje i mame - dodao je Kiarin otac.

- Svaki slobodni trenutak idemo negdje jer bi cure poludjele u sobi od dosade. Ima zaista toliko toga za vidjeti. No najgori su kišni dani. Smješteni smo u sklopu bolnice pa posjeti nisu dozvoljeni, a sve one radionice i igraonice u sklopu kompleksa su također zatvorene, tako da se tih dana igramo u sobi, cure crtaju, gledaju crtiće i slično - priča  tata. Vikendom odlaze u San Jose, kod prijatelja na druženja, jer imaju djecu godišta njihovih kćeri. Dodaje kako su ih posjetili brojni Hrvati.

- Kiara je dobila nebrojeno poklona i paketa te je teško povjerovati koliko su ti ljudi povezani s nama samo zato što smo Hrvati. Jedna obitelj je potegnula s avionom šest sati iz Clevelanda. Imaju curicu s istom dijagnozom kao Kiara i željeli su nas upoznati, tako da je to predivno - kaže za 24sata Valentino.

U utorak je Kiara trebala ponovno dobivati lijekove od kojih je bila na pauzi dva tjedna. Pravi učinak lijeka trebao bi biti vidljiv za tri mjeseca kako bi se znalo djeluje li kod nje ONC. Uzima još jednu terapiju, no radi se o prvoj fazi istraživanja pa se o njoj ništa ne zna.

- Kiara se bori i dalje, ništa joj nije teško. Uhvati je dan nostalgije kao i nas, ali znamo zašto smo ovdje. Nije lako nikome, no moramo to zajedno izdržati - zaključio je Valentino. 

hr Tue Jan 18 2022 20:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e714536f52dfb5de8b461a/80
Foto: SDŽ

Župan sa suradnicima u Imotskoj krajini: "Ulaganja u zdravstvo i cestovnu infrastrukturu"

Župan je sa suradnicima obišao i županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s gradonačelnikom i načelnicima općina Imotske krajine
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić obišli su danas Imotsku krajinu, gdje su posjetili radove na prometnicama te novoopremljene i obnovljene prostore radiologije u Domu zdravlja kao i ispostavu Hitne medicine.

Župan je sa suradnicima obišao i županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s gradonačelnikom i načelnicima općina Imotske krajine.

- Bez te suradnje ne bismo mogli realizirati ove projekte. Obišli smo danas i prometnicu u Rakama u Općini Zagvozd, koja bi trebala biti gotova kroz dvadesetak dana. Bili smo i u Lokvičićima na projektu ceste od glavne prometnice za Imotski do zgrade Općine. Uz tu prometnicu ide i optički kabel. To je jako važno jer Županija ide s projektom širokopojasnoga interneta. Moram naglasiti i kako cesta Zmijavci-Podosoje čeka uporabnu dozvolu i puštanje u promet. - izjavio je Boban. 

Podsjetio je i kako je županijski Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Županijom uredio prostorije imotske hitne pomoći.

- Projekt je to koji je s opremom vrijedan milijun i 900 tisuća kuna. Moram istaknuti i imotsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, gdje je postavljen cijeli jedan lanac radioloških uređaja - od RTG-a, mamografa do ultrazvuka. Takvih uređaja nema na području cijele Hrvatske. Sustav je digitaliziran i centraliziran pa liječnici preko toga sustava mogu očitati nalaze. - rekao je župan te zahvalio Gradu i općinama Imotske krajine jer su osigurali još jedan radiološki tim, tako da su svi novi uređaji 24 sata dnevno dostupni građanima Imotske krajine.

Doktorica Nikolina Grabovac objasnila je kako su novi uređaji, instalirani na radiologiji u Imotskom, posljednja riječ tehnike.

- Građani su ovim zahvatom dobili kvalitetnu radiološku skrb. Povratkom inženjera dobili smo novu smjenu, a imamo i novi RTG aparat te mamograf i ultrazvuk. Sve ono što bi građani dobili na drugim mjestima, sada mogu dobiti u Imotskom. - izjavila je Grabovac.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić podsjetio je kako ta uprava skrbi o 1700 kilometara prometnica diljem županije. "Pored toga godišnje rekonstruiramo 50-ak kilometara postojećih prometnica, nastojeći ulagati u sve naše općine i gradove te na taj način poboljšavati uvjete života ljudima. Svaka nova prometnica otvara brojne perspektive, a razvojem turizma rastu i drugi kapaciteti, posebice na imotskom području", izjavo je Škorić. 

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je kako su sva ova ulaganja dokaz dobre suradnje između Grada i Splitsko-dalmatinske županije.

- Zdravstvena skrb na području Imotskoga i naših općina je na zavidnoj razini. Splitsko-dalmatinska županija u sinergiji s nama je kroz prethodno razdoblje je osigurala kvalitetnu razinu zdravstvene skrbi za naše sugrađane. - rekao je Budalić.

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće.

- Posebno sam zadovoljan završetkom izgradnje ceste Zagvozd - Slivno. Drago mi je i da se župan uvjerio u tijek radova te samim time dokazuje da vodi računa i o ovom dijelu naše županije, posebice zbog toga što se nalazimo u naselju naše općine koji ima najveći broj djece. - rekao je Gaće.

Načelnik Lokvičića Branko Knezović rekao je kako će realizacijom ceste od zgrade Općine do glavne ceste prema Imotskom stanovništvo biti spojeno na važan prometni pravac.

- Bit ćemo spojeni jednom modernom prometnicom, koja sadrži sve odvodnju, nogostup i javnu rasvjetu. - izjavio je Knezović.

Načelnik Općine Zmijavci Mijo Šuto istaknuo je kako će ova Općina uskoro krenuti i u nove projekte.

- Nakon realizacije ceste Zmijavci-Podosoje krećemo i u nove projekte. Uistinu imamo dobru suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i kad god smo nešto tražili, vrlo brzo smo krenuli u realizaciju. - rekao je Šuto.

Njegov kolega načelnik iz susjedne Općine Runovići posebno je apostrofirao razvoj turizma na ovome području.

- Ova cesta je jako važna i za razvoj Općine Runovići i našega turizma. Svjedoci smo da se jako puno kuća za odmor gradi na našem području, pa mogu slobodno kazati da smo zajedno puno napravili na području turizma. - izjavio je Repušić.

hr Tue Jan 18 2022 20:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

"Uistinu smo razočarani": U Splitsko-dalmatinskoj županiji interesa za cijepljenje gotovo da nema

Brze antigenske testove od jučer obavlja 20 pedijatara i 331 liječnik opće medicine u 40-ak domova zdravlja
Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja. Danas imamo 7548 novih slučajeva, što je 400-tinjak manje u odnosu na prošli utorak. Udio pozitivnih u broju testiranih PCR testovima i dalje je vrlo visokih 45%. Istodobno, na malo više od 40 tisuća testiranih brzim antigenim testovima, pozitivnih je zabilježeno šest tisuća.

U bolnicama je 1800 pacijenata, što je, u odnosu na jučer, blagi porast. Broj oboljelih na respiratoru posljednjih se dana zadržava na približno istoj razini, oko 220. Nažalost, ponovno imamo rast broja preminulih. U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega umrlo je čak 55 osoba.

Brze antigenske testove od jučer obavlja 20 pedijatara i 331 liječnik opće medicine u 40-ak domova zdravlja. U osječku COVID ambulantu pacijenti dolaze jedan za drugim. - piše HRT.

- Od ujutro telefoni zvone, stižu mailovi, pacijenti se naručuju, stvarno je velika gužva, znate da se na PCR čeka po tjedan dana i više pa sve što se ne može tako odraditi pacijenti zovu nas i dolaze ovdje, kaže Ana Adžić, medicinska sestra u COVID-ambulanti.

- Nekih 40% liječnika obiteljske medicine se odazvalo i pokupili su testove i testirat će u svojim ordinacijama. Danas kako je krenulo testiranje, termin je pun, a rekli su mi da je i termin sutra za Osijek pun, kaže Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Brzo se širi zaraza i među djecom. U Varaždinu dvije osnovne škole prelaze na on-line nastavu, a preporuka je da se od sutra takav oblik nastave organizira i za učenike od 5. do 8. razreda Osječko-baranjske županije.

- Na području OBŽ na koronavirus je pozitivno 734 učenika, a u samoizolaciji je 2527 učenika, rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ Osječko-baranjske županije.

Iako se o omikron-varijanti ne zna dovoljno i mnogi se nadaju da zaraza prolazi uz blaže simptome, struka upozorava - ništa ne treba prepustiti slučaju.

- Preporučujemo itekako primarno cijepljenje koje je po nekakvim najnovijim istraživanjima ako ste i primili 2 doze cjepiva imate zaštitu do nekakvih 70%, a ako primite još booster onda ta zaštita od hospitalizacije znači i do 90%, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a.

No, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je procijepljenost ionako loša, interesa za cijepljenje gotovo da i nema.

- Uistinu smo razočarani s tom situacijom, da ne kažem da prvih doza ima 5-8% što je vrlo mala brojka. Neka se ljudi ne oslanjanju na to da će preboljeti omikron i da neće biti posljedica, upozorila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Jer su posljedice necijepljenja itekako vidljive.

- Mi smo svjedoci da tako kažem rijeke starih, kronično bolesnih, koji su na izdisaju došli na naša vrata tražit pomoć, a nisu se cijepili. To je generacija inače ljudi koja se u nekim vremenima redovno cijepila bez ikakvog problema i nije postavljala nikakva pitanja, rekao je Ivo Ivić, šef Klinke za infektologiju KBC-a Split.

U Primorsko-goranskoj županiji cijepljenih je 64%, pa se i u riječkom KBC-u malo lakše radi.

- 120 COVID bolesnika, od toga je u respiratornom centru njih devet. Mi se nadamo da neće biti značajnog povećanja pacijenata, bolnica je spremna, rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka.

Spremni su i oprezni jer omikron se brzo širi.
hr Tue Jan 18 2022 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .