Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Sindikat požuruje slučaj ilegalnog prelaska granice dvojice visokopozicioniranih policajaca

Navode kako je utvrđeno da su djelatnici PGP Gruda, načelnik Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo, prešli granicu u odorama izvan prijelaza te unijeli kartonsku kutiju
Sindikat policijskih službenika objavio je dopis u kojem načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića proziva da ne odgovara na upite sindikata o tajnoj snimci kamere za nadzor državne granice koja je snimila djelatnike kojima je on nadređen u ilegalnom prelasku državne granice.

Kako su pojasnili, Pavličeviću su ranije uputili dopis vezan za Izvješće Službe za unutarnju kontrolu MUP-a od 20. studenog 2020. u kojem je nepobitno utvrđeno da su djelatnici Postaje granične policije Gruda, načelnik Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo, prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza, piše Index.

Iz Sindikata navode kako je nepobitno utvrđeno da su djelatnici Postaje granične policije Gruda i to načelnik Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza, odnosno kroz šumu i dalje makadamskim putem na kojem je zapriječen ulaz u Republiku Hrvatsku te da su pritom u Hrvatsku unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja izvan graničnog prijelaza, čime su izbjegli graničnu kontrolu. U tome ih je, navode dalje, snimila mobilna kamera za nadzor državne granice.

"Provjerama od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Matko Klarić nosio u kartonskoj kutiji, dok se prema njihovoj izjavi u njoj nalazila "plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)", pa je slijedom toga navod iz anonimnog podneska od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a ocijenjen nepotvrđenim. Međutim, sasvim je neživotno i doista smiješno da je takav navod načelnika i njegovog pomoćnika uvažen", poručuju iz Sindikata. 

Kažu kako se iz toga može zaključiti da svaki građanin, a osobito policajac u policijskoj odori, može prelaziti državnu granicu gdje ga je volja i prenositi stvari preko državne granice na identičan način izbjegavajući time graničnu kontrolu, ali pod uvjetom da ih sakrije u kartonsku kutiju i zasigurno nakon toga neće biti procesuiran.


Službenici su dužni poštivati zakone


"Ne trebamo Vam posebno naglašavati da su policijski službenici, osobito rukovodeći, dužni poznavati zakonske propise i pridržavati ih se, kao i svaki građanin, pa samim time bili su dužni znati način i mjesto prelaska državne granice te na koji određene stvari mogu unositi u Republiku Hrvatsku i iznositi izvan nje, a to zasigurno nije mjesto na kojem su to učinili"
, poručuju iz Sindikata policijskih službenika načelniku PU dubrovačko-neretvanske Pavličeviću.

Napominju kako se radi o dva prekršaja iz članka 42. Zakona o nadzoru državne granice kojim je zapriječena kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2000 do 10.000 kuna. Prvi je, preciziraju, prelazak državne granice izvan graničnog prijelaza (članak 42. stavak 1. Zakona o nadzoru državne granice i članak 4. Zakonika o schengenskim granicama) koji su počinili oba rukovodeća policijska službenika Matko Klarić i Marko Čuvalo. Drugi je izbjegavanje granične kontrole (članak 42. stavak 2. Zakona o nadzoru državne granice) koji je počinio Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Gruda.

Pavličevića su iz Sindikata još jednom pitali je li pokrenuo disciplinski postupak protiv Matka Klarića zbog teže povrede službene dužnosti jer u konkretnom slučaju nije Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj dostavio izvješće, a koje je bio u obvezi tromjesečno dostavljati vezano uz provedbu međunarodnih aktivnosti, što je utvrdila Služba za unutarnju kontrolu MUP-a. Ako to nije učinio, zatražili su ga objašnjenje za to.

 
Klarića su, kako je početkom godine otkrio Index, najmanje četiri policajke početkom godine prijavile za seksualno uznemiravanje. Nedugo potom pokrenut je disciplinski postupak kojim je udaljen iz službe. Tu je odluku 25. lipnja poništio Drugostupanjski disciplinski sud MUP-a u Zagrebu te je cijeli predmet vraćen na ponovno suđenje.


Načelnik prijavljivan i za seksualno uznemiravanje


Index je objavio i kako je Klarić u ožujku 2020. raspisao oglas u kojem je tražio da se na njegov kat rasporede samo "djevojke", odnosno policijske službenice, no to je bio tek početak. Policajke s kojima je Index razgovarao tvrdile su kako načelnik žene ne smatra ravnopravnima, već ih doživljava kao seksualne objekte.

Tvrdile su i kako Klarić kolegicama šalje Viber poruke koje se obrišu nakon minute te da je u njima kolegice pozivao na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo i tako dalje. Navodno je dolazio i u noćne smjene u obilazak te zapovijedao da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

Policajke su poslane da čiste samostan u Konavlima, što su i činile i tamo provele oko osam sati. 
Unutarnja kontrola prošlog je ljeta krenula provjeravati navode i razgovarati sa službenicama, nakon čega su pronašli četiri slučaja seksualnog uznemiravanja. Osim toga, utvrdili su i da je bilo diskriminatornog ponašanja prema ženama.

Klarić je sve negirao, tvrdeći da nikoga nije seksualno uznemiravao te da za njegova mandata nije bilo diskriminatornog ponašanja prema ženama. Tvrdio je i da nije dolazio u noćne smjene i tražio da s njim u tim smjenama budu policajke, kao i da nije slao policajke da čiste samostan u Konavlima. 
hr Mon Nov 01 2021 18:10:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Vremenska prognoza: Pad temperature, pljuskovi s grmljavinom i jak vjetar

Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače
Danas nas očekuje promijenjivo u većini kopnenog područja i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. Navečer i u noći uz pad temperature zraka na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg. - prognozira za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nedjelju na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno. Povremeno kiša, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Malo niža dnevna temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i znatno oblačno. Mjestimice kiša, a navečer i u noći uz pad temperature zraka mogući su susnježica i snijeg, i to ne samo u višim predjelima. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

U gorskim krajevima većinom oblačno s kišom, a navečer i u noći susnježicom i snijegom. Mjestimice je moguć tanji snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, uz sunčana razdoblja i povremenu kišu. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju od 3 do 8 °C, navečer u osjetnom padu. Uz obalu uglavnom između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. I pritom većinom oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima. Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače.

Početkom novog tjedna stabilnije

"U ponedjeljak na kopnu u početku još mjestimice slabe oborine, a od sredine dana djelomično razvedravanje. U utorak i srijedu djelomice sunčano uz hladna jutra. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

U ponedjeljak na Jadranu oborine uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će jačati i do kraja dana proširiti se na veći dio obale, a u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. U srijedu će zapuhati jugo. - prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

hr Sun Nov 28 2021 09:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a330166f52df77918b456f/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu.  Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 

hr Sun Nov 28 2021 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a32af86f52df31918b4582/80
Foto: Facebook, D.N.

Martin Pauk opravdao napad na radnike Rimca. Rimac mu odgovorio: "O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš?"

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju
Ekstremni desničar Martin Pauk, nekadašnji splitski vijećnik, javio se komentarom na objavu inovatora i poduzetnika Mate Rimca, koji je na Facebooku objavio da su njegovi strani kolege rasistički izvrijeđani i pretučeni u Zagrebu.

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju. - prenosi Index.

- Bravo Mate, legendo, samo ti uvozi radnu snagu koja radi za duplo manju plaću od Hrvata pa se čudi zašto se Hrvati osjećaju prevareno i iskorišteno (...) Uostalom, Mate, i ti si iz BiH, pa iz prve ruke znaš da u multikulturalnom društvu nikad ne može biti blagostanja i mira upravo zbog drukčijih načela i kulture po kojima razni narodi žive. - napisao je Pauk. 

- Šta, bit će da nema dečkiju u Zagrebu, Osijeku ili Splitu koji su završili tehničku školu i kvalificirani su za rad u tvojoj firmi? Ah, da, naravno da ih ima bar 10-15 razreda samo u ovoj generaciji, ali ne žele raditi za kikiriki da bi njihov gazda mogao kupovati kuće od dva milijuna eura i aute od pola milijuna. - napisao je još.

Ubrzo mu je stigao Rimčev odgovor. 

- O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš? Kod mene rade ljudi koji su radili u Tesli, Appleu, Ferrariju, Porscheu... Koliko oni zarade u godini kod mene, ti nisi nikad vidio. U mojim firmama (Rimac Gruša, Bugatti Rimac, P3 i Greyp) radi preko 1600 ljudi, od kojih je 80+ posto Hrvata. - odgovorio je Rimac. 

Pauk je ušao u još jednu raspravu ispod Rimčeve objave, s jednim pratiteljem Mate Rimca. 

Rimac mu je i tamo odgovorio.

- Martin, odlepršaj sa svojim desničarskim forama s mog profila u troskoku. Hvala. - napisao mu je. 
hr Sun Nov 28 2021 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Dva sata Split je bio bez struje zbog kvara na Sućidru, u splitskoj bolnici aktivirali su se agregati...

Uzrok je kvar u trafostanici Sućidar.
Gotovo dva sata veliki dio Splita bio je bez napajanja električnom energijom. Radnici Elektrodalmacije prije 23 sata otklonili kvar na trafostanici, a struja se postupno vraćala po kotarevima.

U splitskom KBC-u aktivirali su se agregati.

Ranije objavljeno:
Oko 20:40 sati velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .