Article

//www.dalmacijanews.hr/files/635a998418d1cb5f548b4579/80
Foto: HGK

Ne bacaj, vraćaj: Uvođenje kružnog gospodarstva nikad potrebnije

U HGK u Splitu održan skup o kružnom gospodarstvu

Implementacija kružnog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je tema današnjeg okruglog stola održanog u HGK – Županijskoj komori Split. Događaj je Hrvatska gospodarska komora organizirala skupa sa svojim članicama s ciljem okupljanja svih dionika nužnih za uspostavu kružnog gospodarstva, a kako bi zajednički razmotrili potrebe industrije za korištenje otpada kao resursa, mogućnost nabave pojedinih vrsta otpada u RH te mogućnost njegovog recikliranja.

Naime, u vrijeme kada je zbog utjecaja pandemije, ali i ratnih zbivanja u Ukrajini sve teže doći do sirovina na tržištu Hrvatske i Europske unije, potrebno je maksimalno iskoristiti vrijedne frakcije otpada kako bi ostvarili ekološku i gospodarsku korist.

- Održivo i kružno gospodarstvo globalno je aktualna tema. Moramo na tome svi skupa poraditi i osvještavati naše poduzetnike i građane kako bi ostvarili zadatak koji je Europska komisija zadala, a to je da se do 2030. godine 60 posto komunalnog otpada reciklira i ponovno stavlja u upotrebu. Ovaj okrugli stol je jedan od načina kako razmjenom iskustava i primjerima dobre prakse pokazati kako se može ponovno reciklirati i zatvoriti cijeli jedan krug. - poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Podršku skupu i odabiru teme kružnog gospodarstva, koje je, kako je rekao, budućnost i ne samo pitanje otpada već i promjene cijele paradigme, izrazio je i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić.

- Ovi skupovi koje je inicirala HGK odlična su prilika da se tvrtke informiraju i dobiju inpute od važnosti za kreiranje poslovanja. Ujedno treba kontinuirano raditi i na svijesti potrošača te ih educirati i poticati na kupnju proizvoda koji se mogu ponovno koristiti. -, rekao je predstavljajući aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost načelnik Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada Zvonimir Majić.

Zakonodavstvo u RH u domeni kružnog gospodarstva predstavila je voditeljica Službe za dozvole i prekogranični promet otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nela Palarić, dok je o tržištu sekundarnih sirovina govorila Vesna Petrović, direktorica tvrtke Folder d.o.o. Zagreb.

Da je ovo tema i priča u koju se svi moramo uključiti potvrdio je i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK Anđelko Švaljek, iz tvrtke Regeneracija.

- Kružno gospodarstvo je prepoznato kao jedan od ključnih alata u borbi protiv klimatskih promjena, u zaštiti okoliša i održivom poslovanju. Drago nam je da imamo priliku predstaviti tvrtke, projekte i modele koji funkcioniraju i već imaju određene uspjehe, ali i čuti potrebe s terena, od strane komunalnih i drugih tvrtki, jer se svi moramo uključiti u ovu priču. Interes nam je zajednički. Kružno gospodarstvo nema alternative. - rekao je Švaljek.

Održavanje skupa pozdravio je i prvi čovjek splitske Čistoće, direktor Ivica Karoglan.

- Dobro je da se ovakva događanja održavaju i da budu javno popraćena, jer trebamo mijenjati paradigmu o gospodarenju otpadom. Čistoća sakuplja otpad, to je naš zadatak, grubo sortiranje i predavanje onima koji su od nas kvalitetniji, pametniji, tehnološki razvijeniji i financijski jači. Naš proizvod se predaje koncesionaru za nula kuna. - kazao je Karoglan.

Primjeri dobre prakse

Da Splitsko-dalmatinska županija ima odlične primjere kako se tvrtkama koje primjenjuju principe kružne ekonomije višestruko isplati organizirati poslovanje koje i dalje donosi prihode, a istovremeno nadomješta nedostatak sirovine i bitno utječe na očuvanje okoliša, pokazali su primjeri dobre prakse.

Jedan od promotora kružnog gospodarstva je najveći proizvođač cementa u državi – Cemex Hrvatska.

- Cemex sudjeluje u kružnoj ekonomiji gospodarenja otpadom ili nusproizvodima koji dolaze iz drugih industrija i ugrađuje ih u svoj konačni proizvod. - rekla je predstavljajući aktivnosti Cemexa na polju kružnog gospodarstva predstavnica tvrtke Radojka Tomac.

Važnost kružnog gospodarstva i upotrebe reciklata odavno je prepoznao i solinski proizvođač plastičnih komponenti za auto industriju AD Plastik.

- Mi već deset godina sustavno kroz naša integrirana izvješća izvještavamo i transparentno se odnosimo prema zbrinjavanju otpada i upotrebi recikliranih materijala u našim proizvodima. Možemo reći da preko 80 posto otpada zbrinemo, od čega se 50 posto reciklira, dok su kod upotrijebljenih sirovina u prošloj godini više od 15 posto bili reciklati. - rekao je pomoćnik Uprave AD Plastika odgovoran za istraživanje i razvoj Leo Bočkaj

Da je tema itekako goruća i živa, izazovi brojni, a skupovi poput ovog i komunikacija nužni, potvrdila je i živa rasprava te do zadnjeg mjesta popunjena dvorana splitske Komore. A za pohvalu je i praćenje cijelog skupa od strane učenika splitske srednje Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Budući da je postizanje ciljeva kružnog gospodarstva uvjetovano međusobnom suradnjom svih uključenih u lanac vrijednosti, kako su u više navrata naglasile Tamara Kelava i Gordana Pehnec Pavlović iz HGK koje su vodile i moderirale skup, jedan od zaključaka je pokretanje  razgovora zainteresiranih strana radi proširenja povratne naknade na određenu vrste ambalaže od plastike i stakla te otpadni tekstil, kako bi se prikupljali u posebnim spremnicima kroz reciklažna dvorišta.


hr Thu Oct 27 2022 16:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638252425d7965d0108b45a0/80
Foto: Ivana Ivanović

"Štorije o' Adventa": Paljenjem prve svijeće u Đardinu započeo splitski Advent

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja
Paljenjem prve advenske svijeće u Đardinu započeo je Advent u Splitu pod sloganom "Štorije o' Adventa". 

Svijeću su upalili dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić i fra Kristian Stipanović.

- Provedite ovaj Advent u krugu svojih najbližih, ispunjenih ljubavlju i srećom. Neka svatko pronađe jedan kutak gdje može pomoći nekome drugome i njemu učini ovaj Advent još ljepši. - rekao je Ivošević na početku. 

- Večeras započinjemo s našom manifestacijom "Štorije o' Adventa" sa željom da svijeća nade koju večeras palimo donese nadu i radost u naše domove i da svi skupa uđemo u najljepše doba godine - Božić i da vrijeme pred nama koje ide bude sve bolje i ljepše, s ljubavi i nježnosti. - rekla je Vukšić.

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja.

Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju.

Štorije o' Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal.
hr Sat Nov 26 2022 18:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Stručnjakinja upozorava: "Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!"

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena
Stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić govorila je u Novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane.

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena.

Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

- To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena. - naglašava Blažić.

Rast cijena više od 40 posto

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.

Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

- Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine. - tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić gostujući na N1 televiziji.

hr Sat Nov 26 2022 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381f4095d7965400f8b4598/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Trogir se sprema za Advent, sve kreće koncertom Harija Rončevića

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović
Trogir se sprema za Advent. Postavljaju se kućice, stavljaju ukrasi i lampice, dotjeruju sve do posljednjeg detalja...

Adventski program Zimske Adventure u Trogiru započinje 2. prosinca koncertom Harija Rončevića na Trgu Ivana Pavla ll, koji će i ove godine biti središnje mjesto zabave i druženja u toplom božićnom ambijentu.

Nastupat ćemo i Amel Ćurić (06.12.), Detour (09.12.), Luka Nižetić (13.12.), Dino Dvornik tribute band (16.12.), Magazin (20.12.), Jura Stublić (23.12.), Matija Cvek (27.12.), Jasna Zlokić (30.12.), dok će Trogirane i goste u novu 2023. godinu uvesti Trogirski kanti. Centrifuga Bend u podne će svirati na dječjem dočeku.

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović...


hr Sat Nov 26 2022 12:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381ebb05d7965ec0e8b459a/80
Foto: Ivana Ivanović

Grbin iz Trogira: "Radnik mora biti na prvom mjestu Zakona o radu"

Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo, rekla je Glasovac
U organizacijia SDP-a Trogir održana je javna tribina "Bolji rad, bolji život" na kojoj je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio SDP-ovu politiku za reformu radnog zakonodavstva - za budućnost rada u Republici Hrvatskoj.

- Pred Hrvatskom je rasprava o Zakonu o radu i rasprava o usvajanju izmjena i dopuna tog Zakona i to je više nego dobra prilika da razgovaramo o tome što je u odnosu društva i države prema radu dobro, i što nije. Činjenica je da radnika mora vratiti u fokus Zakona o radu jer radnik mora biti na prvom mjestu, ali ne možemo razgovarati o sigurnosti radnika, ako ne razgovaramo o tome kakva je njegova plaća. Jer plaća je ono najvažnije bez čega ljudi ne mogu živjeti - rekao je Grbin, pa nastavio:

- Vlada ima priliku kroz Zakon o radu, ali isto tako i kroz poreznu politiku pomoći hrvatskim ljudima da žive dobro, ali ona to ne čini. Zato se mi kao SDP zalažemo i za novi pristup poreznoj politici, i to porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5 tisuća kuna, ali isto tako da se u Zakon u radu jasno upišu sve odredbe koje će ticati prekovremenog rada, rada noću, u smjenama i rada nedjeljom i blagdanima. Brojni radnici u privatnom sektoru tih dodataka na plaće nemaju. Sad je naša prilika kao društva da stojimo uz te ljude i da im osiguramo da za to budu plaćeni - redao je misli Grbin.

Osvrnuo se na još neke stvari:
- Raspravljat ćemo i o radu nedjeljom, ali kao i svaki put dosad Vlada griješi jer se samo fokusiraju na trgovce. Kao da ljudi i drugdje, u ugostiteljstvu, proizvodnju i medijima, ne rade nedjeljom i svi imate pravo da vam se to dodatno plati. Puhat ćemo Vladi za vratom, inzistirat ćemo da to već sad bude u ovim izmjenama, a ako ne bude, kad SDP dobije povjerenje građana, to će biti tamo.

Nakon Grbina govorila je Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora:
- Trebao se ograničiti rad na određeno vrijeme, da se na efikasniji način regulira platformski rad, da rad od kuće bude na trošak poslodavca. Nema u Zakonu ni osigurača koji će jamčiti jednakost na tržištu rada, prije svega govoreći o ženama i muškarcima. Znamo da je u Hrvatskoj jaz plaća između žene i muškaraca toliki da se razlike broje u nešto manje od 7 tisuća kuna. Od 15. studenog do kraja godine, znači, žene kao da nisu plaćene.

Potom je govorila o pravima žena:
- Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo.

hr Sat Nov 26 2022 11:37:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .