BROJ JOŠ RASTE

DIP: Rekordan broj plavih potvrda izdano biračima bez novih osobnih

Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu cijeloj Hrvatskoj izdano je 4. 700 tzv. plavih potvrda temeljem kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Taj broj nije konačan i do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati sigurno će biti i veći, što znači da će i veći broj birača ostvariti svoje pravo, dodaju u DIP-u.

DIP je ranije izvijestio da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da se „navodno radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice“.

I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu“, istaknuli su iz DIP-a, napominjući da su, vezano za navedeno, zatražili očitovanje resornih ministarstava.

 Iz DIP-a su poručili i kako će svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći glasovati, neovisno koliko ih bude.

Primjerice, u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, gdje glasuju birači iz cijele Hrvatske koji su se registrirali za glasovanje izvan mjesta prebivališta, i gdje je red podulji, u 19 sati na kraj toga reda stat će zaštitari zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva i svi koji budu ispred njih moći će glasovati, neovisno o njihovu broju – objasnili su iz DIP-a.

Izvor: Hina

POSLJEDNJE DODANO: