RIZIK POSTOJI I KOD NAS

Dignuta uzbuna zbog ospica: HZJZ otkrio ima li razloga za zabrinutost

U Europi je došlo do “uznemirujućeg” porasta slučajeva ospica, ali iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatraju da u Hrvatskoj zasad nema razloga za brigu.

Prošle je godine u Europi zabilježeno trideset puta više slučajeva nego godinu prije, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Srećom, u Hrvatskoj su zabilježena samo tri slučajeva, a u prvih mjesec dana 2024. godine zabilježen je samo jedan, uvezeni slučaj.

Vjeruje se kako je glavni razlog povećanja slučajeva ospica smanjena procijepljenost država. I u Hrvatskoj je procijepljenost ispod nužnih 95 posto.

-Iako razloga za zabrinutost trenutačno nema, rizik ipak postoji, objasnili su iz HZJZ-a za Večernji.

-Teško je predviđati kako će se u pojedinoj zemlji odvijati kretanje epidemije, budući da to ovisi o različitim čimbenicima, posebice o osjetljivosti populacije na ospice, što se odnosi na postojanje imuniteta bilo preboljenjem ili cijepljenjem, epidemiološkim mjerama i slično. U Hrvatskoj trenutačno nema epidemijskog širenja bolesti, no s obzirom na epidemiju ospica u susjednim zemljama za očekivati je povremene importe i u našu populaciju, upozorili su.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja može biti ozbiljna u bilo kojoj dobi. Zatraženo je od svih zemalja u europskoj regiji da detektiraju ospice i odgovore brzo na njihovo širenje, uz davanje cjepiva većem broju ljudi.

-Cijepljenje je jedini način zaštite djece protiv ove potencijalno opasne bolesti, naglasili su iz WHO-a.

POSLJEDNJE DODANO: